Kalėdos sostinėje sulaukė 400 tūkst. lankytojų ir didžiųjų pasaulio transliuotojų dėmesio | KaunoDiena.lt

KALĖDOS SOSTINĖJE SULAUKĖ 400 TŪKST. LANKYTOJŲ IR DIDŽIŲJŲ PASAULIO TRANSLIUOTOJŲ DĖMESIO

Festivalio „Kalėdos sostinėje“ renginius per šešias savaites aplankė daugiau kaip 400 tūkstančių vilniečių ir miesto svečių.

Originaliai 700 žvakučių papuošta eglė – trijų pakopų jubiliejinio torto formos meninė kompozicija – nepaliko abejingų ir siuntė žinią pasauliui apie artėjantį miesto gimtadienį. Į eglės įžiebimo šventę Katedros aikštėje susirinko daugiau kaip 16 tūkst. žiūrovų.

„Kalėdos sostinėje 2022“ organizatoriai pratęsė ne vienerius metus puoselėtas tradicijas ir vėl galėjo didžiuotis išskirtiniu didžiųjų pasaulio transliuotojų dėmesiu. Suskaičiuota, kad 2022 m. šventinio sezono metu Vilniui buvo sukurta apie 8,3 mln. eurų vertės sklaida.

„Jau tradiciškai sostinės Kalėdų eglė patraukė užsienio žiniasklaidos dėmesį, tačiau šiemet tai mums itin svarbu ne tik dėl originaliai papuošto šventinio miesto akcento. Šiemet eglė turėjo dar vieną misiją – užsienio auditorijai pranešti apie sostinės 700-metį ir paskatinti turistus apsilankyti pas mus ne tik per Kalėdas, bet ir visus ateinančius metus. Tai bus neeilinių renginių kupini metai, skirti paminėti Lietuvos sostinės gimtadienį. Džiugu, kad mūsų žinia pasaulyje išgirsta, ja pasidalijo patys didžiausi žiniasklaidos kanalai. BBC, apžvelgdamas pačias gražiausias pasaulio egles, Vilniaus eglę, skirtą sostinės jubiliejui, įrašė pirmuoju numeriu, „CNN Travel“ paragino aplankyti Vilnių būtent jubiliejiniais metais“, – džiaugiasi Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

S. Žiūros nuotr.

Itališkasis populiariosios kultūros, mados ir aktualijų žurnalas „Vanity Fair“ siūlė idėjas, kur verta praleisti šventes, ir kvietė aplankyti ne tik Apulijos regioną Italijoje, Al Zorah miestą netoli Dubajaus Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Londoną, Barseloną ir kt., bet ir 700 metų jubiliejų švęsiantį Vilnių. Pasaulinės žiniasklaidos ir pramogų kompanijos „Time Out Group“ portalas bei britų nacionalinis dienraštis „The Guardian“ Vilniaus Kalėdų miestelį paminėjo kaip vieną iš 10 šauniausių Europoje. Amerikos verslo žurnalas „Forbes“ šių metų Vilniaus Kalėdų eglę taip pat paminėjo tarp 10 žymiausių monumentalių pasaulio eglių, šalia Kalėdų eglės Niujorko Rokfelerio aikštėje, plaukiojančios eglės Rio de Žaneire, eglės Taivano sostinėje Taipėjuje ir kt.

Šiemet eglė turėjo dar vieną misiją – užsienio auditorijai pranešti apie sostinės 700-metį ir paskatinti turistus apsilankyti pas mus ne tik per Kalėdas, bet ir visus ateinančius metus.

Nors ir kukliau šįmet išpuoštame mieste džiugino jauki Kalėdų atmosfera. Sukurti šventinę nuotaiką aktyviai ėmėsi į konkursą „Kuriu Kalėdų nuotaiką Vilniuje 2022“ pakviesti Vilniaus verslininkai, įstaigos, bendruomenės. Vilniečiai patys puošė ne tik į gatves išeinančių parduotuvių, kavinių, restoranų, įstaigų langus, duris, namų fasadus, bet ir pasažus, skverus, gatves ir kiemus. Net  šešios dešimtys konkurso dalyvių stebino kūrybiškumu ir tvariais puošybos sprendimais.

„Esame dėkingi visiems už aktyvumą ir sukurtą nepaprastą Kalėdų laukimo nuotaiką mieste. Smagu stebėti, kaip miesto ir jo bendruomenių bendromis pastangomis šventinis Vilniaus veidas kasmet gražėja, įgauna naujų atspalvių, naudojamos įvairios dekoravimo priemonės ir tvarūs, į aplinką integruoti originalūs sprendimai“, – pastebi „Kalėdos sostinėje“ organizatoriaus Vilniaus kultūros centro direktorius Paulius Jurgutis.

Vilniečiai ir miesto svečiai mėgavosi tradicine programa: Kalėdų miesteliu, po dvejų metų sugrįžusiu Kalėdų traukinuku, Vilniaus čiuožykla, kuri dar veiks iki kovo mėnesio, vyko Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė ir Kalėdinis bėgimas, Naujieji sutikti prie Vilniaus varpinės, o šventinį šurmulį išlydėjo Trijų Karalių ir Stačiatikių Kalėdų šventės.

Kalėdų miestelį, kuris buvo išsidėstęs nuo Katedros iki Odminių skvero ir Vinco Kudirkos aikštės, aplankė kas antras vilnietis ir daugybė sostinės svečių iš visos Lietuvos.

Visą šventinį laikotarpį mažuosius džiugino smagios kelionės Kalėdų traukinuku. Jis aplink Vilniaus senamiestį apsuko net 770 ratus ir kalėdinį miestą aprodė 18 tūkstančių keleivių.

Kalėdinė „Vilniaus čiuožykla 2.0“, šiais metais įsikūrė buvusio Lukiškių kalėjimo kieme ir tapo čiuožimo bei kitų žiemos pramogų entuziastų traukos centru. Joje jau apsilankė daugiau kaip 15 tūkst. žmonių, apie 40 proc. čiuožinėjančių – vaikai. Išbandyti čiuožyklos ledą, sušilti greta esančiose kavinėse bus kviečiama dar iki vasario 28 d.

Prie jubiliejinės 20-osios Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės gerų darbų prisidėjo 15 šalių ambasadų atstovai, tarptautinės mokyklos bei organizacijos, kurių daugiau nei 30 stendų aplankė per 3 tūkst. lankytojų. Jos metu surinkta daugiau nei 64 tūkst. eurų suma, kuri skirta: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrui, Vilniaus socialiniam klubui, Nacionalinės M. K. Čiurlionio meno mokyklos baleto skyriui, viešajai įstaigai „Gravitas Schola“, Kupiškio miesto neįgaliųjų draugijai, Traksėdžių Šilojų mokyklai.

Jaukios mažesnės šventės vyko ir 21 Vilniaus miesto seniūnijoje, kurių bendruomenės įžiebė per 40 Kalėdų eglučių.

Kalėdų sostinę išskirtine nuotaika papuošė ir originaliais kostiumais garsėjantis Kalėdinis bėgimas. Bėgikų karnavale, kuris vyko jau 47-ąjį kartą,  dalyvavo per 3 tūkst. entuziastų.

Sostinėje gyvenantys mažieji ukrainiečiai, prodiuserio Lauryno Šeškaus iniciatyva, gruodžio 28 d. buvo pakviesti į smagią žiemos šventę Katedros aikštėje. Beveik 4000 ukrainiečių vaikų pasitiko šimtai savanorių, kurie juos vaišino saldumynais, arbata, apdovanojo, o scenoje jiems dainavo žinomi Lietuvos atlikėjai.

Pasitinkant 2023-uosius, Varpinės bokštą papuošė triukšmingus naujametinius fejerverkus pakeitusi, spalvinga moderni video projekcijų instaliacija, o visą Katedros aikštę nušvietė efektingas lazerių šou. Sostinės širdyje Naujuosius šventė daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

GALERIJA

  • Kalėdos sostinėje sulaukė 400 tūkst. lankytojų ir didžiųjų pasaulio transliuotojų dėmesio
  • Kalėdos sostinėje sulaukė 400 tūkst. lankytojų ir didžiųjų pasaulio transliuotojų dėmesio
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS