Kitą savaitę rengiamos A. Ramanausko-Vanago valstybinės laidotuvės | KaunoDiena.lt

KITĄ SAVAITĘ RENGIAMOS A. RAMANAUSKO-VANAGO VALSTYBINĖS LAIDOTUVĖS

Partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago valstybinių laidotuvių ceremonija vyks spalio 5- 6 dienomis Vilniuje.

Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio potvarkiu sudaryta valstybinė laidojimo komisija informuoja, kad Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) ginkluotojų pajėgų vado, LLKS Tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracijos signataro, LLKS Tarybos prezidiumo pirmininko pirmojo pavaduotojo, nuo 1953 m. - aukščiausiojo LLKS ir dėl nepriklausomybės kovojančios Lietuvos pareigūno, brigados generolo Adolfo Ramanausko-Vanago valstybinių laidotuvių ceremonija vyks spalio 5- 6 dienomis 

Amžinojo poilsio A. Ramanauskas-Vanagas atguls Antakalnio kapinėse, valstybės vadovų panteone.

Birželio 8 d. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras ir Vilniaus universiteto tyrėjai pranešė, kad vadinamose Našlaičių kapinėse rasti palaikai yra A. Ramanausko-Vanago. Anot mokslininkų, odontologinis sugretinimas, kaukolės ir fotonuotraukos sugretinimas bei DNR ekspertizė garantuoja ne 100, bet 150 proc., kad tai yra A. Ramanausko-Vanago palaikai.

A.Ramanauskas-Vanagas 1949 metais su kitais partizanų vadais pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją. A. Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 m. ir sovietų pareigūnų kankintas. o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Seimas, atsižvelgdamas į A. Ramanausko-Vanago 100-ąsias gimimo metines, 2018-uosius paskelbė A. Ramanausko-Vanago metais.

A.Ramanausko-Vanago artimieji yra pareiškę, kad jis nėra privatus asmuo, jis matomas kaip valstybės žmogus.

„Tai yra visos Lietuvos žmogus, nes jis atidavė save Lietuvai ir Lietuva jo nepamiršta“, - yra sakiusi sakė A. Ramanausko Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Partizanų vado vaikaitė - pulkininkė leitenantė Inga Jancevičienė - taip pat pabrėžia, kad A. Ramanauskas-Vanagas nėra privatus asmuo.

„Tai yra valstybės žmogus. Jis savo gyvenimą atidavė Lietuvai. Tai nėra privatus asmuo, mes jį matome kaip valstybės žmogų“, - paklausta, kur norėtų, kad A. Ramanausko-Vanago palaikai būtų palaidoti, sakė I. Jancevičienė.

Ji prisiminė, kad jos senelė - A. Ramanausko-Vanago žmona - yra sakiusi, jog ji ir garsusis jos vyras niekada nesuabejojo savo pasirinkimu kovoti ir siekti nepriklausomos Lietuvos.

Valstybinės laidotuvės 2018 m. spalio 5–6 d. Vilniuje, Antakalnio kapinėse.

Spalio 5 d., penktadienis

10.00 – 20.00 val. Visuomenės atsisveikinimas su velionio palaikais Vilniaus universiteto Šventų Jonų bažnyčioje

18.00 val. Šventosios Mišios Vilniaus universiteto Šventų Jonų bažnyčioje

Spalio 6 d., šeštadienis

10.00 – 12.00 val. Visuomenės atsisveikinimas su velionio palaikais Vilniaus universiteto Šventų Jonų bažnyčioje

12.00 val. Karsto išnešimas iš Vilniaus universiteto Šventų Jonų bažnyčios.

Atsisveikinimo su Lietuvos kariuomene ceremonija vidiniame Šventų Jonų bažnyčios kieme

Po ceremonijos – gedulingos procesijos vykimas į Arkikatedrą baziliką

13.00 val. Šventos Mišios Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje. Mišias aukoja J.E. arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas

14.00 val. Laidotuvių procesijos vykimas į Antakalnio kapines

15.00 val. Laidotuvės Antakalnio kapinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Vatnikams ne

Duosiu po 1 Eur už žodį, tik nustokit malti nesąmones, vatnikai, juk už rusiškus rublius dirbat. Tur būt net samogonui neuztenka. Susitinkam šeštadienį prie tualeto Lukiškių aikštėj, atiduosiu su kaupu.

J

Pinigai i bala,palidokit ,paminekit ir gana.dabar ka ce darot,

Antivata

O kaip gi be vatnyku :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS