Lazdynų baseino statytojai paskendo nebaigę daug ko | KaunoDiena.lt

LAZDYNŲ BASEINO STATYTOJAI PASKENDO NEBAIGĘ DAUG KO

Lazdynų baseiną statančiai Vilniaus statybų bendrovei "Active Construction Management" (buvusi "Irdaiva") praėjusią savaitę iškelta bankroto byla. Bendrovė Vilniuje stato Lazdynų baseiną, taip pat yra laimėjusi dar ne vieną konkursą, kurių likimas dabar tampa neaiškus.

Prašymą patenkino

Vilniaus apygardos teismas spalio 28 d. patenkino UAB "Active Construction Management" vadovo Vito Lopinio prašymą bendrovei iškelti bankroto bylą.

Su prašymu "Active Construction Management" iškelti bankroto bylą V.Lopinys kreipėsi spalio pradžioje. Pagrindinis prašymo motyvas – įmonė susidūrė su finansiniais sunkumais ir yra nepajėgi vykdyti savo įsipareigojimų bei pagrindinės veiklos. V.Lopinys teismui nurodė, kad įmonė yra nemoki, dėl lėšų stygiaus nebegalės tęsti veiklos ir atsiskaityti su kreditoriais.

Bendrovė "Active Construction Management" teisme teigė, kad jos turtas yra 10,447 mln. eurų, o per vienerius metus mokėtinos sumos ir trumpalaikiai įsipareigojimai – beveik 6,1 mln. eurų. Be to, per 8 šių metų mėnesius ji veikė nuostolingai – nuostoliai siekė daugiau nei 2,5 mln. eurų.

Registrų centro duomenimis, "Irdaivos" pardavimo pajamos pernai, palyginti su 2017-aisiais, sumenko 12,5 proc. iki 29,553 mln. eurų, grynasis pelnas smuko 2,5 karto iki 492 tūkst. eurų. "Irdaivos" akcijos priklauso vieninteliam akcininkui Irmantui Kubiliui.

Rugsėjo 17-ąją paskelbta, kad įmonė "Irdaiva" keičia pavadinimą į "Active Construction Management", tačiau priežasčių jos atstovai nenurodė.

Plaukti nėra kur

Pastaruoju metu "Irdaiva" Vilniuje statė Lazdynų baseiną. Vilniaus savivaldybė dėl šių statybų pasirašė sutartį su bendrovės "Irdaiva" vadovaujamu konsorciumu, sutarties vertė – 21,8 mln. eurų. Sovietmečiu statytas ir 2017-ųjų rugpjūtį nugriautas baseinas vis dar nepastatytas.

Spalio 7-ąją Vyriausybė paskelbė svarstysianti, ar nukelti baseino statybos terminą iki 2020-ųjų pabaigos, mat užsitęsė Vilniaus savivaldybės ginčai su minėta rangovų bendrove. Jau kitą dieną "Active Construction Management" kreipėsi dėl bankroto.

2014-aisiais planuota, kad baseinas kainuos ne mažiau kaip 5,8 mln. eurų (20 mln. litų). Vis dėlto Vyriausybės teisininkai abejoja termino pagrįstumu, taip pat kyla klausimas, kodėl didinamas anksčiau numatytas baseino plotas – nuo 7 tūkst. kv. m iki 11 153 kv. m, neaišku, ar būtent šių parametrų keitimas neturėjo įtakos didesnei projekto vertei ir investuojamoms lėšoms bei ilgesnei jo įgyvendinimo trukmei. Taip pat reiškiamos abejonės dėl planų perduoti koncesijos būdu baseiną valdyti vėliau atrinktam privačiam operatoriui.

Paaiškėjus, kad "Active Construction Management" kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, Vilniaus savivaldybės atstovai teigė, kad tai neturėtų turėti įtakos Lazdynų baseino statyboms. Anot Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, savivaldybė kaip užsakovas dirba su jungtinės veiklos partneriais – "Active Construction Management", "Axis Power", "MG Baltic" valdoma "Mitnija", "HSC Baltic" ir "Montuotojas", kurie už sutarties vykdymą atsakingi solidariai. Tad tikimasi tolesnio sutarties įsipareigojimų vykdymo.

Nebaigti darbai

"Irdaiva" pastaruoju metu buvo laimėjusi nemažai konkursų statybos darbams atlikti, kurių likimas dabar neaiškus.

Šių metų vasario 8 d. bendrovė pasirašė sutartį su Lietuvos oro uostais, kurios vertė – 1,49 mln. eurų. Pernai lapkritį taip pat buvo pasirašyta analogiška sutartis, kurios vertė – 1,42 mln. eurų. Statybų įmonė Vilniaus oro uosto teritorijoje buvo įsipareigojusi atlikti įvairius statybos darbus. Pastaruoju metu vyko teisinis ginčas dėl pernai pasirašytos sutarties netesybų ir Vilniaus apygardos teismas rugsėjį pripažino, kad kompanija "Irdaiva" turi sumokėti Lietuvos oro uostams daugiau nei 200 tūkst. eurų.

"Irdaiva" ne kartą buvo patekusi ir į teisėsaugos nemalonę, o jos akcininkui ir buvusiam vadovui Irmantui Kubiliui kurį laiką teko praleisti už grotų.

"Irdaiva" turėjo rekonstruoti ir Nidos kultūros centrą "Agila". Dar praėjusių metų balandžio 24 d. Neringos savivaldybė pasirašė su "Irdaiva" sutartį dėl darbų, nes bendrovė laimėjo viešąjį konkursą. Darbų vertė – 7 mln. eurų. Senoji "Agila" Nidos centre nugriauta, o naujojo pastato pamatai taip ir neiškilo. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) po savivaldybės kreipimosi rugpjūčio pabaigoje dėl to pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pergales "Irdaiva" šiais metais skynė ir Ignalinos atominėje elektrinėje, kai laimėjo du remonto darbų konkursus. Bendra jų vertė – 174 tūkst. eurų. Dalį darbų spėjo atlikti.

Šių metų liepos 23 d. "Irdaiva" laimėjo konkursą rekonstruoti Kultūros namus Šilutėje. Projekto vertė viršija 4 mln. eurų, darbai jau pradėti.

Vilniaus lėlių teatre "Lėlė" vis dar rekonstruojama scena ir žiūrovų salė. Praėjusiais metais skelbtą konkursą laimėjo ta pati "Irdaiva". Sutarties vertė – beveik 600 tūkst. eurų.

Dar vienas "Irdaivos" klientas – Kalėjimų departamentas. 2017 m. "Irdaiva" laimėjo konkursą rekonstruoti Alytaus pataisos namų bendrabučius. Darbai prasidėję, tik nežinia, kas juos baigs.

Užkliuvo teisėsaugai

Bendrovė "Irdaiva" ne kartą buvo patekusi ir į teisėsaugos nemalonę, o jos akcininkui ir buvusiam vadovui I.Kubiliui kurį laiką teko praleisti už grotų. Prieš dvejus metus FNTT ikiteisminiame tyrime dėl galimų neskaidrių viešųjų statybos darbų pirkimų pareiškė įtarimus "Irdaivai" dėl galimo sukčiavimo ir dokumentų klastojimo.

FNTT tuomet atliko ikiteisminį tyrimą dėl ES lėšomis vykdytų projektų Respublikinėje Kauno ligoninėje ir Palangos šilumos tinkluose, taip pat dėl Turto banko vykdyto 27,5 mln. eurų vertės Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos projekto. Tarnybos teigimu, viena iš ikiteisminio tyrimo akiratyje esančių Vilniuje registruotų statybos bendrovių viešųjų pirkimų metu slapta susitardavo su kitais konkurso dalyviais.

Turto bankas, remdamasis FNTT informacija, tada nutraukė Koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos konkursą, kuriame vieninteliu kvalifikaciją atitikusiu dalyviu buvo pripažintas "Irdaivos" vadovaujamas konsorciumas.

Konkurencijos taryba 2017 m. pabaigoje skyrė PST 8,514 mln. eurų, o "Irdaivai" – 3,686 mln. eurų baudas už tai, kad įmonės susitarė kartu dalyvauti ir nekonkuruoti 24-iuose Vilniaus vystymo kompanijos 2013–2015 m. skelbtuose mokyklų ir darželių atnaujinimo konkursuose.

GALERIJA

  • Lazdynų baseino statytojai paskendo nebaigę daug ko
  • Lazdynų baseino statytojai paskendo nebaigę daug ko
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Geriausias darbas

Geriausias darbas ... galimybė kiekvienam! Dirbkite patogiai, namuosse, naudokite kompiuterį ir dirbkite savo darbo valandomis. Tai galite padaryti ne visą ar visą darbo dieną. Gaukite nuo 150 iki 200 USD per valandą! Jokių apribojimų nėra, viskas priklauso nuo tavęs ir nuo to, kiek nori uždirbti kiekvieną dieną. Paspauskite čia .... ....................>>>>>>>>>>>> w­­w­­w­­.T­­r­­a­­b­­a­­j­­o­­s­­7.C­­o­­m

Geriausias darbas

Geriausias darbas ... galimybė kiekvienam! Dirbkite patogiai, namuose, naudokite kompiuterį ir dirbkite savo darbo valandomis. Tai galite padaryti ne visą ar visą darbo dieną. Gaukite nuo 150 iki 200 USD per valandą! Jokių apribojimų nėra, viskas priklauso nuo tavęs ir nuo to, kiek nori uždirbti kiekvieną dieną. Paspauskite čia .... ...........................>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.T­­r­­a­­b­­a­­j­­o­­s­­7.C­­o­­m

Anonimui Pydarui

anegdotai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS