Ministrė: mokinio krepšelio perskirstymu turi rūpintis savivaldybės | KaunoDiena.lt

MINISTRĖ: MOKINIO KREPŠELIO PERSKIRSTYMU TURI RŪPINTIS SAVIVALDYBĖS

  • 1

Vilniui pageidaujant, kad mokinio krepšelio lėšos būtų peržiūrimos kas mėnesį, o ne kartą metuose, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė teigia, kad problemas perskirstant lėšas ugdymo įstaigoms turi spręsti pati savivaldybė.

A.Pitrėnienė BNS sakė, kad ministerija šiuo metu mokinio krepšelio lėšas savivaldybėms skiria pagal rugsėjo 1 dieną jose besimokančių mokinių skaičių, tačiau savivaldybėms niekas nedraudžia bet kada tas lėšas perskirstyti pagal migruojančių vaikų srautus - skirti pinigus kitai įstaigai, jeigu po rugsėjo 1 dienos vaikas perėjo į kitą įstaigą.

„Todėl principas „pinigai pagal mokinius“ yra savivaldybių rankose. Be to, savivaldybės gali ir iš savo skirstomos mokinio krepšelio dalies, 6-7 procentų, skirti papildomų lėšų toms mokykloms, kurioms jų trūksta dėl vaikų skaičiaus sumažėjimo“, - BNS atsiųstame komentare paaiškino A.Pitrėnienė.

Ji atmetė Vilniaus vadovų prašymą leisti konkrečioms ugdymo įstaigoms negrąžinti perteklinių krepšelio lėšų, jei rugsėjo 1-ąją jos deklaruoja sumažėjusį vaikų skaičių. Pasak ministrės, mokykla privalo grąžinti perteklines lėšas, nes jos turi būti skiriamos kitai mokyklai, į kurią persikelia vaikas.

Savivaldybė nurodė, kad kartais to padaryti neįmanoma, nes susiformavus „ydingai praktikai“ įstaigos lėšas jau būna išleidusios ir skolas savivaldybei tenka dengti iš kitoms reikmėms numatytų lėšų.

„Mokyklos turi atsakingai planuoti savo biudžetus ir prognozuoti galimas mokinių skaičiaus pasikeitimo pasekmes“, - nurodė A.Pitrėnienė.

Vilniaus savivaldybė ŠMM pakeisti mokinio ir darželinuko krepšelio skyrimo tvarką prašė motyvuodama, kad sostinėje įvedus 100 eurų kompensacijas lankantiems privačius darželius, padidėjo vaikų migracija tarp įstaigų jau patvirtinus krepšelio lėšas. Anot vicemero Valdo Benkunsko, dabartinė tvarka neleidžia perskirstyti lėšų įstaigoms, jei vaikas migruoja jau po rugsėjo 1-osios.

Savivaldybės duomenimis, šių metų spalio 15 dieną Vilniaus privačius darželius lankė 4089 vaikai, iš jų 1096 laukia eilėje į valstybinius darželius. Per rugsėjo mėnesį į privačius darželius atvyko apie 330, išvyko apie 100 vaikų, tik trečdalis jų privačios įstaigos atsisakė, nes gavo vietą savivaldybės darželyje.

Savivaldybė šiuo metu yra sudariusi sutartis su 91 privačia ugdymo įstaiga.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

samoningas biurokratinis atsispardymas kol nieko nelieka...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS