Mokytojų vilionės: siūlo po 300 eurų | KaunoDiena.lt

MOKYTOJŲ VILIONĖS: SIŪLO PO 300 EURŲ

  • 8

Mokytojų trūkumas – dar viena rimta problema ir Vilnius yra vienas iš miestų, kurio mokykloms jų trūksta. Yra siūlymas skirti po 300 eurų kas mėnesį kiekvienam mokytojui, kuris atvyksta mokytojauti į Vilnių. Apie tai pokalbis su Vilniaus vicemeru Valdu Benkunsku.

– Kokios dėl to kilo diskusijos Vilniaus miesto taryboje?

– Jau įvyko pirminiai balsavimai, bet galutinis sprendimas bus priimtas rugpjūtį. Tikimės, kad jis bus priimtas ir veiks, problema po truputį mažės.

– Kodėl pritrūko balsų, kad šis klausimas būtų patvirtintas jau dabar?

– Turbūt keletas priežasčių. Viena iš jų – vasara, ne visi tarybos nariai galėjo dalyvauti posėdyje, taip pat išsiskyrė nuomonės. Yra tarybos narių, kurie baiminasi, kad mokytojai vyks iš artimiausių rajonų, savivaldybių ir ten susidarys problemų. Mes pirmiausia rūpinamės savo miestu ir savo mokyklomis, kur mokytojų trūkumas, bet nuomonės išsiskyrė. Manau, rugpjūtį viskas sėkmingai bus pabaigta.

– Pritarus nuo rugsėjo 1 d. atvykę mokytojai gauti po 300 eurų?

– Viską pabaigsime rugpjūtį ir rugsėjį jau galėsime kviesti atvykti. Tai jau ir dabar darome – kviečiame mokytojus keltis ir gyventi Vilniuje, nes čia gera gyventi ir yra darbo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip bus su mokytojais, kurie ilgus metus mokytojavo Vilniuje?

– Motyvacinės priemonės taikomos ir seniesiems mokytojams, bet, kai norima prisivilioti naujų mokytojų, kad atvyktų į Vilnių, reikia papildomų priemonių. Jiems reikalingos papildomos pagalbos priemonės. Naujakuriams reikia įsigyti būstą, reikalingos papildomos išlaidos, kurios kartais ir stabdo nuo minties persikelti gyventi į didmiesčius.

– Ar jau 20 metų Vilniuje dirbantys mokytojai negaus šios skatinamosios priemonės?

– Ši programa orientuota į mokytojus, kurie dvylika mėnesiu nedirbo Vilniaus mokyklose arba apskritai nedirbo mokytojais.

– Ar nemanote, kad, motyvuodami naujus mokytojus, demotyvuosite jau esamus?

– Mokytojai turi savo stažą, papildomų priedų. Yra nuomonė, kad diskriminuosime, bet lygiai taip pat kai kurie rajonai daro su medikais – kviečia atvykti jaunus studentus, moka jiems stipendijas. Tai pasirinkimas ne iš gero gyvenimo. Reikia skatinti ir senuosius mokytojus, bet, norint sumažinti jų trūkumą, reikia priemonių jiems prisivilioti iš kitų savivaldybių.

– Ar 300 eurų yra daug prie mokytojų atlyginimų?

– Tai nėra didelė suma, kuri kardinaliai pakeistų gyvenimus. Tačiau tai gali būti papildoma finansinė priemonė apsisprendžiant keltis į Vilnių.

– Kiek uždirba mokytojai mokyklose, kurios priklauso savivaldybei?

– Vidutinis mokytojų atlyginimas Vilniuje – apie 1 tūkst. eurų. Atlyginimų vidurkiai gali skirtis priklausomai nuo mokytojų kategorijos, kvalifikacijos, stažo. Vidurkis panašus kaip visoje Lietuvoje.

– Ar skaičiavote, kiek pritrauktumėte naujų mokytojų?

– Parodys praktika. Mums trūksta apie 200 mokytojų. Skaičius panašus jau kokius penkerius metus. Jei pamatysime, kad programa veikia, bus geras rodiklis, kad priemonę reikia plėsti, dar labiau skatinti. Tikėtis, kad greitu metu atsiras studentų, kurie panaikintų trūkumą, – nerealu. Nors valstybė deda pastangų ir yra pripažinusi, kad mokytojo profesija turėtų būti prioritetinė, bet tam, matyt, reikia laiko.

Mums trūksta apie 200 mokytojų.

– Minėjote, kad mokytojų trūkumas didėja. Kur jie dingsta?

– Vilnius yra augantis miestas, stabiliai didėja gyventojų skaičius – taip pat ir vaikų skaičius darželiuose, mokyklose. Natūralu, kad trūksta ir mokytojų. Dalis jų išeina į pensiją. Kaita iš universitetų, deja, nevyksta sparčiai.

– Ar nebūtų paprasčiau pakelti atlyginimus jau dirbantiems mokytojams?

– Šie klausimai reguliuojami nacionalinės politikos, yra mokinio krepšelis, kurį gauna kiekviena mokykla nuo mokinių skaičiaus. Iš to mokamos algos. Savivaldybė gali skirti tam tikrų motyvacinių priemonių. Tai ir darome – kursai, nemokamas viešasis transportas. Šiuo atveju reikia nacionalinės politikos sprendimo diferencijuoti mokytojų atlyginimus Vilniuje ir regionuose, kur pragyvenimo lygiai skiriasi.

– Kiek esate numatę pinigų šiai programai?

– Jei programa veiks sėkmingai, iki šių metų pabaigos gali tekti skirti 250 tūkst. eurų. Po Naujųjų metų, matyt, iki mokslo metų pabaigos reikėtų dar skirti pinigų. Palyginti su visu Vilniaus miesto biudžetu, tai tikrai nedidelės išlaidos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Nuomonė

Studijuosiu už stipendiją, bet dirbsiu už algą (ten, kur geriau moka).

15 metų yra maksimumas kiek gali dirbti mokytoju

Pradirbusieji mokytojais 15 metų jau nebetinkašiam darbui. O naujus vilioja pinigais. Kaip atliksite tikrinimą,kad mokytoju siekia būti ne pedifilas?

minde

bausti tuos mokytojus, jie patys nieko nežino geriau padirbėtu kur kitur tada nors truputėli patirties turėtu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS