Po diskusijų dėl senų medžių kirtimo Sapiegų parkas vėl bus tvarkomas | KaunoDiena.lt

PO DISKUSIJŲ DĖL SENŲ MEDŽIŲ KIRTIMO SAPIEGŲ PARKAS VĖL BUS TVARKOMAS

  • 1

Po daugiau nei mėnesio pertraukos tęsiamas Vilniaus Sapiegų parko atnaujinimas, informavo sostinės savivaldybė.

Parko projekto Antakalnyje parengiamieji darbai buvo sustabdyti po viešos gyventojų ir kai kurių specialistų kritikos dėl pernelyg drastiškų sprendimų kertant parko medžius.

Pasak savivaldybės, patobulinus projektą, Antakalnyje esančiame parke numatyta išsaugoti daugiau senųjų medžių paliekant juos centriniame take, atverti daugiau erdvių lankytojams „kartu išlaikant pagrindinius barokinio parko principus“.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia, kad reikalavimas „visiškai atkurti senąjį baroko parką pašalinant tam trukdančius medžius“ anksčiau buvo gautas iš kultūros paveldu besirūpinančių institucijų.

„Džiaugiuosi, kad pavyko rasti sprendimą ir projektą pataisyti taip, kad sveiki medžiai, kurie džiugina miestiečius, išliks, erdvė taps atvira vilniečiams. O sutaupytos lėšos bus racionaliau panaudotos aplinkinio parko tvarkymui”, – teigė R. Šimašius.

Džiaugiuosi, kad pavyko rasti sprendimą ir projektą pataisyti taip, kad sveiki medžiai, kurie džiugina miestiečius, išliks, erdvė taps atvira vilniečiams. O sutaupytos lėšos bus racionaliau panaudotos aplinkinio parko tvarkymui.

Savivaldybės teigimu, rytinė parko dalis perprojektuota taip, kad augalai netrukdytų patekti ant jose esančių pievų. Vakarinės parko dalies bosketai (trikampiai miškingi parko segmentai) taip pat bus atverti lankytojams, kadangi atsisakyta dalies gyvatvorių. Šiose dalyse bus gausiai sodinama naujų medžių. Parko atvirumas padidintas ir atsisakant tvorelių, jos būtų atribojusios parką nuo greta stovinčių pastatų, kuriuose dabar įsikūręs „Vilnius Tech Park”.

Anot pranešimo, centrinėje parko ašyje, einančioje nuo Antakalnio gatvės vartų link rūmų, nuspręsta palikti senuosius medžius, nors, dalis jų neturi ilgalaikės perspektyvos.

Savivaldybė nurodo, kad į gyventojų pageidavimus atsižvelgta „kiek buvo įmanoma“: gyventojams po pakartotinio projekto pristatymo esą buvo išdėstyti argumentai, kodėl parko atnaujinimo projektas nebegali būti keičiamas „neinant į kompromisą su parko atnaujinimo kokybe“.

Ankstesnio projekto pristatymo medžiaga socialiniuose tinkluose dalijęsi vilniečiai piktinosi, kad parke ketinama iškirsti beveik 300 medžių.

Sutvarkyti parką planuojama iki 2020-ųjų vidurio. Šis parkas įkurtas XVII amžiaus pabaigoje, barokinius parko rūmus pagal Giovannio Battistos Fredianio (Džiovanio Batistos Frediano) projektą statė Lietuvos didysis etmonas Kazimieras Jonas Sapiega.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žemyna

Apsaugok, Viešpatie, sostinę nuo tokių „tvarkytojų”. Ar tik nebus taip, kad savivaldybė iš parkų ir kt. želdynų tiekia medieną kokios nors čia reziduojančios užsienio įmonės baldų pramonei?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS