Priklausomybės ligų centro ateitis – miglota | KaunoDiena.lt

PRIKLAUSOMYBĖS LIGŲ CENTRO ATEITIS – MIGLOTA

Skolų smaugiamas Vilniaus priklausomybės ligų centras (VPLC) galiausiai perėjo į Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) rankas, bet algų darbuotojai vis tiek negauna. Ministras žada, kad permainų bus, tačiau ne iš karto.

Nedaug trūko iki streiko

Areštuotos sąskaitos, sustabdytos darbo sutartys, išmokėti atlyginimai – už birželį. Tokiomis nuotaikomis pastaruoju metu gyveno priklausomybės ligomis sergančius asmenis gydantis VPLC personalas. Iki spalio pradžios centras priklausė Vilniaus miesto savivaldybei. Perimti VPLC savo žinion SAM pasisiūlė pati – kad sukurtų bendrą šalyje priklausomybės ligų prevencijos, gydymo, reabilitacijos ir reintegracijos paslaugų sistemą.

SAM ir sostinės valdžios derybos užtruko ne vieną mėnesį, kol galiausiai savivaldybės taryba ministerijai sutiko perduoti VPLC savininko teises, pareigas ir turimą turtą. Pats miestas finansavimą įstaigai ypač smarkiai nurėžė šiemet – dar pernai centrui buvo skirta 5,5 mln. litų, šiais metais – tik 1,5 mln. Trečdaliu mažėjo ir darbuotojų algos.

Liepos pradžioje neapsikentę medikai netgi buvo nutarę streikuoti, tačiau paskutinę minutę protestą atšaukė.

Nuotaikos niūrios

VPLC darbuotojai vis dar gyvena viltimi – už birželį išmokėta tik dalis atlyginimo, kai kurie medikai sustabdę savo darbo sutartis, tad pacientams tenka laukti eilėse.

"Į darbą eina ne visi. Šiuo metu tikriausiai penki gydytojai eina į darbą. Vienas išvis išėjo, o trys gydytojai yra sustabdę savo darbo sutartis. Tad apie pusės darbuotojų nėra. Tikimės, kad jie sugrįš, nors dalis išėjo negrįžtamai", – kalbėjo VPLC direktorius Emilis Subata.

Su pačia ministerija esą kol kas nieko konkretaus nesutarta, tačiau pirmiausia tikimasi išspręsti finansines bėdas.

"Kol kas iš SAM jokių pažadų neturime. Mūsų finansininkai kontaktuoja su ministerijos finansininkais, vyksta derinimas. Tikimės, kad atsiradus institucijai, atsakingai už tolesnę mūsų įstaigos veiklą, darbuotojams atlyginimai bus išmokami", – vylėsi E.Subata.

Žada pervesti algas

Nutarime dėl įstaigos perdavimo ministerijai skelbiama, kad, siekiant užtikrinti paslaugų prieinamumą apdraustiems ir neapdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims, kurie serga priklausomybe nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, tikslinga reorganizuoti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio priklausomybės ligų centrus. Taip pat ketinama įsteigti asmens sveikatos priežiūros biudžetinę įstaigą – Valstybinį priklausomybės ligų centrą – ir tuose pačiuose miestuose įkurti jo filialus.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis patvirtino, kad pakeitimų numatyta ne vien sostinės, bet ir visos šalies mastu. Tačiau nuo VPLC perėmimo esą praėjo per mažai laiko, kad būtų galima nusakyti reorganizacijos planus.

"Reikia susipažinti su visa situacija, tuos pokyčius darysim bendrai su visos Lietuvos pertvarka. Pertvarkos galimybes aptarsim kartu su vyriausiaisiais specialistais, kolegijos žmonėmis, kad tikrai būtų pagrįstai parengta bendra pertvarkos platforma. Tai dabar reikia skaičiuoti, kiek turime priklausomybių ligų centrams skirtų asignavimų, kiek yra žmonių, kokis krūvis, srautas, kiek yra lovų, kiek sunaudojama lėšų, kokia materialinė būklė. Turime visa tai įvertinti", – vardijo ministras.

V.P.Andriukaitis patikino, kad pirmiausia bus imamasi finansinių įstaigos klausimų.

"Dėl atlyginimų nemokėjimo, nepervedamų "Sodrai" pinigų buvo užblokuotos sąskaitos, tad pirmas uždavinys – kaip įmanoma greičiau stabilizuoti finansinę būklę. Pervedinėsim pinigus, žinote, čia yra buhalterinės taisyklės, nustatyti terminai. Žmonės turi justi, kad atlyginimai ateina ir skolos dengiamos", – žadėjo SAM vadovas.

Tačiau ar būsima reorganizacija keis šių įstaigų etatų skaičių, V.P.Andriukaitis skelbti nesiryžo.

"Pirmiausia reikia įvertinti padėtį, dabar būtų sunku neatsakingai ką nors kalbėti", – sakė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS