Progresas: Vilnius tampa vis sportiškesniu miestu | KaunoDiena.lt

PROGRESAS: VILNIUS TAMPA VIS SPORTIŠKESNIU MIESTU

Sostinėje sporto renginių ir veiklų netrūksta, bet tik dėka entuziastų, kurie stengiasi išjudinti miestiečius.

Sostinėje sporto renginių ir veiklų nemažai, bet visada norisi, kad jų būtų dar daugiau. „Miestas iš tiesų juda į sportiškumo pusę, renginiuose matyti, kad daugėja žmonių. Praėjusią vasarą tai tapo itin ryšku dviračių žygiuose ir masiniuose maratonuose. Tendencija ta, kad ateina sveikos gyvensenos mada, nes žmonės, be sporto, pradeda domėtis ir sveika mityba. Sporto klubuose atsiranda naujų treniruočių programų, pagal kurias žmonės gali sportuoti ir namuose“, – sakė Mantas Paulauskas, įmonės „Sveikas miestas“, organizuojančios daug nemokamų sporto renginių vilniečiams, direktorius.

Populiarios sporto šakos

M. Paulausko teigimu, įmonė tokiu pavadinimu ir buvo sukurta, kad padėtų sporto renginių organizatoriams, entuziastams išjudinti gyventojus, sudominti juos sportu ir sveikesniu gyvenimo būdu. Nuolat svarstoma, ieškoma būdų, kaip prikviesti vilniečius sportuoti. Daugelis sporto šakų propaguojamos šiltuoju metų laiku arba, kai leidžia oro sąlygos, – nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens: bėgimas, ėjimas su šiaurietiškosiomis lazdomis, dviračių žygiai. Ir kaip teigė pašnekovas, jos nereikalauja didelių finansinių investicijų. Iki žiemos kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį šeimoms būdavo rengiami dviračių žygiai, kuriuos organizuodavo „Velo city“.

„Maršrutas – apie 20 km, gali atvažiuoti su šeima, nesvarbu, koks dviratis, važiuoji patogiais keliais. Esmė – gerai praleistas laikas, grynas oras, smagi kompanija“, – pasakojo M. Paulauskas. Kiekvieną trečiadienį Katedros aikštėje visų norinčių laukdavo kalnų dviračių sporto treneris. Trasas dviratininkams parinkdavo, patardavo dėl dviračio, aprangos ir pan.

Vyresnio amžiaus vilniečiams – rytietiška mankšta

Kol už lango nespaudė šaltukas, senjorai kiekvieną savaitgalį mielai lankydavosi įvairiuose Vilniaus skvereliuose, kuriuose vykdavo nemokami taiči užsiėmimai. Žiemą šios pamokos perkeltos į septynias sostinės mokyklas.

„Taip pat esame sudarę sutartį su Profsąjungų rūmuose veikiančiu sporto klubu. Ten net darbo dienomis – pirmadienį ir trečiadienį 10 val. – senjorams rengiamos nemokamos treniruotės“, – pasakojo M. Paulauskas.

Sniego teikiami malonumai

Žiema toks jau metų laikas – vieni su nekantrumu laukia, kol iškris sniegas ir galės čiuožti nuo kalno, kiti užsisklendžia šiltai sėdėti namuose. Sėdėjimą ant sofos siekiama pakeisti judėjimu, pramogomis – ir vieniems, ir kitiems siūloma veiklų. Prie Baltojo tilto atidaryta čiuožykla, 45 minutės kainuoja tik 5 litus. Ji specifinė, nes kai nutirpsta ledas, galima čiuožti ant jos plastikinio pagrindo. Beje, pirmadieniais ledo ritulio profesionalai norinčius nemokamai moko čiuožti.

Norintys išmokti slidinėti kviečiami ant Laimio kalno. Praėjusį savaitgalį ten pradėtos rengti nemokamos pamokėlės. Tiesa, įrangą reikia turėti savo arba išsinuomoti vietoje, tačiau trenerio paslaugos nekainuos. Slidininkams padarytos trasos Antakalnyje Sapieginės miške, Verkių regioniniame parke.

Bijantys šaltuko gali lankytis sporto klubuose. Pasak pašnekovo, dabar juose daug įvairių programų tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Be dėmesio nelieka ir neįgalieji. Kaip sakė M.Paulauskas, siekiama juos integruoti į sveikųjų renginius. „Jie dalyvavo Velomaratone, buvome surengę tarptautinį neįgaliųjų teniso čempionatą. Praėjusį savaitgalį sporto renginyje pristatėme neįgaliųjų fechtavimosi rungtį. Lietuvoje niekas to nedaro, o tai yra parolimpinė sporto šaka ir tikrai nereikalaujanti labai daug investicijų. Renginyje dalyvavo Andrejus Zadneprovskis su žmona Laura Asadauskaite“, – sėkmingais renginiais džiaugėsi aktyvus vyras.

Atgaivins prospektą

Paklaustas apie artimiausius planus M. Paulauskas užsiminė, kad netrukus mieste turėtų prasidėti ir nemokami jogos užsiėmimai. Kur ir kada, detalesnė informacija visuomenei bus pateikta vėliau.

Užsakyta šimtas šiaurietiškojo ėjimo lazdų keturioms Vilniaus seniūnijoms. Kai tik lazdos atvažiuos, gyventojai bus informuoti, visi norintys mokomi, kaip jomis naudotis, ir kviečiami vaikščioti.

Pašnekovas užsiminė, kad atšilus orui sekmadieniais ketinama atgaivinti Gedimino prospektą – organizuoti įvairius sporto renginius. Čia į pagalbą jie kviečiasi ir sporto klubus. „Apskritai kalbamės, tariamės ir su sporto klubais, ir su vandens parkais, kaip būtų galima bendromis jėgomis išjudinti miesto gyventojus“, – sakė M. Paulauskas.

Dėmesys kalnų dviratininkams

Dar vienas numatomas projektas – padaryti trasas kalnų dviratininkams. Profesionalių kalnų dviratininkų buvo paprašyta pavažinėti tokiose vietose, nubraižyti takus, kurie vėliau būtų įteisinti, ir juos sužymėti tarptautiniais žymenimis. Tikslas – visą Vilnių apraizgyti dviračių takais.

Pats visą gyvenimą užsiėmęs ekstremaliuoju sportu: riedlentėmis, riedučiais, snieglentėmis, taip pat dvikovomis, lauko tenisu, M. Paulauskas įsitikinęs, kad judėti būtina kiekvienam.

„Kažkas sakė, kad sportas sveikam nereikalingas, o nesveikam – kenkia. Mes labiau kalbame apie sveiką judėjimą, sveiką gyvenimo būdą. Kaip sakė mūsų atsivežtas jogas – kol judi, esi gyvas. Nebūtina siekti kokių nors aukštų rezultatų, bet reikia leisti kūnui judėti“, – prisijaukinti sportą ir paversti tai gyvenimo būdu siūlė „Sveiko miesto“ direktorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS