Prokurorai atsisakė tirti sprendimus dėl J. Noreikos lentos ir K. Škirpos alėjos | KaunoDiena.lt

PROKURORAI ATSISAKĖ TIRTI SPRENDIMUS DĖL J. NOREIKOS LENTOS IR K. ŠKIRPOS ALĖJOS

  • 16

Prokurorai atsisakė pradėti viešojo intereso gynimo tyrimus dėl Vilniaus valdžios sprendimų nukabinti Jono Noreikos atminimo lentą nuo bibliotekos pastato ir pakeisti Kazio Škirpos alėjos pavadinimą.

Vertinant karininko J. Noreikos atvejį pareiškimų nagrinėjimo metu nustatyta, kad atminimo lentų nuėmimas nėra reglamentuotas teisės aktais, o nesant tokio reguliavimo negali būti konstatuotas ir pažeidimas, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Taip pat nustatyta, kad Vilniaus miesto savivaldybė yra atminimo lentos savininkė, tačiau savivaldybių turto valdymą, naudojimą, disponavimą juo reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų taip pat neįžvelgta.

„Išdėstytų aplinkybių visuma neleidžia konstatuoti, kad demontuojant Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentą nuo Mokslo akademijos Vrublevskų bibliotekos pastato sienos būtų padarytas teisės aktų pažeidimas, laikytinas viešojo intereso pažeidimu“, –rašoma prokuroro nutarime.

Dėl karininko bei diplomato K. Škirpos alėjos pervadinimo konstatuota, kad priimdama sprendimą savivaldybė laikėsi pagrindinių procedūrų, užtikrinančių visų aplinkybių įvertinimą, veikė savo kompetencijos ribose ir aukštesnės galios teisės aktų nepažeidė.

Atminimo lenta J. Noreikai nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos nuimta liepos pabaigoje. Sprendimą priėmęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė, kad J. Noreika tvirtino nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą.

Sostinės taryba liepos pabaigoje taip pat nusprendė pervadinti K. Škirpos alėją Vilniaus centre dėl jo viešai ne kartą deklaruotų antisemitinių pažiūrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Adolfas

Vietoj skirpos reikia pakabinti lenta zydu didviriui dusanskiui

kepure

prokurorai keicia kepures pagal jiems naudingas aplinkybes.

Mociute

Prokurorai pasielge teisingai ,nes nera tokio istatymo ,kuri buvo galima pazeisti ,tai ir byla kelti nera uz ka , Tie zmoniu budejinai ,plakatu kabinimai ant bibliotekos sienu tai yra viesosios tvarkos pazeidimai ,prokuroru ir Vilniaus mero izeidinejimai internete tai jau visiskas chuliganizmas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS