R. Duchnevičius ir LLRA-KŠS, socialdemokratų frakcijos pasirašė bendradarbiavimo sutartį | KaunoDiena.lt

R. DUCHNEVIČIUS IR LLRA-KŠS, SOCIALDEMOKRATŲ FRAKCIJOS PASIRAŠĖ BENDRADARBIAVIMO SUTARTĮ

Vilniaus rajone pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp savivaldybės mero Roberto Duchnevičiaus ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) bei socialdemokratų frakcijų.

Apie tai BNS informavo Vilniaus rajono meras.

„Formatas tai yra bendradarbiavimo sutartis tarp frakcijų ir mero. Pasirašė socialdemokratų frakcija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir aš, kaip meras“, – ketvirtadienį sakė jis.

„Čia yra ne koalicija, mes paliekam daug vietos laisvam balsavimui. Su taryba mes įsitvirtinam susitarime, kad jeigu skirsis labai klausimai, kurie neaptarti, mes darysim bendrą darbo grupę, kur galėsim išdiskutuoti, aptarti juos ir tada prabalsuot“, – pridūrė jis.

Anot jo, sutartis pasirašyta frakcijų bendradarbiavimo pagrindu, joje taip pat susitarta dėl programinių nuostatų.

Čia yra ne koalicija, mes paliekam daug vietos laisvam balsavimui.

„Pagrindas yra programinės nuostatos dėl kurių susitariama ir tas prisijungimas prie vykdomosios valdžios, kas be ko, palaikymas mano, kaip vykdomosios institucijos, priimamų sprendimų. Reiškia, formavimas atitinkamos darbotvarkės“, – kalbėjo meras.

Nuo 1995-ųjų Vilniaus rajonui vadovavusi LLRA-KŠS naujojoje taryboje turi daugumą – 18 vietų iš 31, socialdemokratai – septynias, o centro dešinės koalicija – šešias vietas.

Pirmą kartą šiai savivaldybei vadovauja ne LLRA-KŠS atstovas.

Centro dešinės koalicijos frakcija gegužės pabaigoje pranešė dirbsianti opozicijoje.

Dvi vicemero pozicijos – LLRA-KŠS

R. Duchnevičius taip pat pranešė, kad LLRA-KŠS galės deleguoti du asmenis į vicemero pozicijas.

Dar balandį Vilniaus rajono meras kalbėjo siūlysiantis po vieną vicemero postą užimti kiekvienai iš trijų į tarybą patekusių politinių jėgų.

„Buvo siūlymai, kad trys (politinės jėgos – BNS), bet tai yra sudėtinga, nes yra skirtingi poliai ir yra nesutarimai tarp kitų politinių jėgų. Mano funkcija, kaip mero, buvo užtikrinti sklandų darbą, tai, kaip matome, kita frakcija pasiskelbė opozicine, tai tampa sudėtingas modelis“, – kalbėjo meras.

Šiuo metu Vilniaus rajone yra paskirtas vienas vicemeras – socialdemokratas Algis Vaitkevičius.

Bendradarbiavimo sutarties šalys be trijų vicemerų patvirtino dar septynias politinio pasitikėjimo pareigybes – vieną tarybos sekretorių ir šešis mero patarėjus ir padėjėjus.

Vienas LLRA-KŠS deleguotas vicemeras būtų atsakingas už viešąją tvarką, žemės, vietinį ūkį, bendruomenių stiprinimą, transportą, o kitas – už sveikatą, sportą, turizmą, kultūrą, jaunimo reikalus.

Į vicemero pareigas jau paskirtas A. Vaitkevičius bus atsakingas už architektūrą ir teritorijų planavimą, infrastruktūros plėtrą, kraštotvarką, statybą, aplinkos apsaugą, socialinius reikalus.

Anot sutarties, mero vicemerams nedeleguojamos veiklos sritys apima biudžeto formavimą ir vykdymą, strateginį planavimą, investicijas, švietimą.

Sutarta dėl švietimo, darželių, gatvių

Pasak mero, tarp frakcijų pavyko surasti sąlyčio taškus.

„Švietimo plotmėj pirmą kartą pavyko sutarti, kad sprendžiant darželių trūkumo klausimą, numatėm kompensacijos skyrimo mechanizmą ir panašiai. Anksčiau tas klausimas išvis buvo paliktas nuošalyje“, – sakė jis.

Anot sutarties, negavusiems vietos darželyje būtų užtikrinamas 120 eurų dalinis kompensavimas už privataus darželio lankymą.

„Visi blokai, kurie man buvo svarbūs, yra aptarti. Šitie dalykai yra įtvirtinti naujoje bendradarbiavimo sutartyje“, – pridūrė R. Duchnevičius.

Kaip rašoma sutartyje, šalys įsipareigoja gerinti ugdymo kokybę Vilniaus rajone, Riešėje baigti statyti naują darželį, įkurti naujus modulinius darželius.

Taip pat įsipareigojama plėsti bei atnaujinti mokymo įstaigas Nemėžyje, Riešėje, Nemenčinėje, Bezdonyse, Egliškėse, užtikrinti Pagirių gimnazijos patalpų plėtrą, kad ji atitiktų mokyklos potencialą.

Sutartyje numatoma siekti, kad rajono gyventojai už darželių paslaugas mokėtų 30 proc. mažiau negu sostinėje.

Pasak sutarties, nutarta stiprinti daugiabučių namų renovacijos procesą bei jį skatinti. Taip pat įsipareigojama peržiūrėti Vilniaus rajono savivaldybės bendrąjį planą, skatinti Nemenčinės miesto plėtrą.

„Gerinti kelių, gatvių ir šaligatvių, gyvenamosios aplinkos būklę. Per kadenciją išasfaltuoti mažiausiai 100 km kelių. Tęsti gatvių, šaligatvių tvarkymą, apšvietimo įrengimą“, – nurodoma sutartyje.

Pagal ją taip pat rengiamasi realizuoti patvirtintą baseino Rudaminoje projektą, sporto kompleksą Skaidiškėse bei parengti Nemenčinės miesto sporto salės su baseinu arba futbolo stadiono projektą.

Tarp sutartyje numatomų darbų – Riešės ligoninės statybos, mobilus medicinos punktas, bendruomenės centras Avižienių kaime, „Senjorų avilio“ kūrimas, Vilniaus rajono gyventojo kortelės atsiradimas, nevyriausybinių organizacijų rėmimas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tam cia nauja partnerystes sajunga susikerge

Bet ir neraštingo tamstos esama. Pirmokai raštingesni.

O kodel

velnia nuosaly paliko? Butu gi buvusi trojka,kaip prie Josifo!

cia nauja partnerystes sajunga susikerge

buldogas su raganosiu ydomu koki vaikuciai gausis , lenku katalikai krikscionys su socdemu LGBTQ istais exs .komunistais ....tai du minusai arba du pliusai ...arba tai prievartines vestuves del bedos ........ manyciau lietuvoje socdemams [ pagal ju sendienine vygdoma politika ] y partnerius tinka isimtinai tik konservatliberastiniai genderistai ....visos likusios partijos islaike zmogiskumo , padorumo yvaizdy kratosi nuo ju draugystes kaip velnias kryziaus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS