R. Šimašius savo rinkimų cirką rengs už miestiečių pinigus | KaunoDiena.lt

R. ŠIMAŠIUS SAVO RINKIMŲ CIRKĄ RENGS UŽ MIESTIEČIŲ PINIGUS

Artėjantys savivaldos rinkimai pamažu ryškina tikrąjį Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus veidą. Jo politiniai oponentai įsitikinę, kad kovotoju su korupcija besidedantis politikas savo rinkimų kampanijai gviešiasi bent pusės milijono eurų iš vilniečių. Nespjauna jis ir į partijos lėšas, nors mero posto su Liberalų sąjūdžiu nesieks.

Pozicijas tikrinosi paslapčia

Sprendimu kandidatuoti kitąmet vyksiančiuose merų rinkimuose su visuomeniniu komitetu Vilniaus meras R.Šimašius išprovokavo vidines rietenas Liberalų sąjūdyje ir net sulaukė pasiūlymo trauktis iš pareigų partijoje. Panašu, kad tokį jo žingsnį galėjo paskatinti rugsėjo pabaigoje atliktas vilniečių nuomonės tyrimas. Jį atliko UAB "Spinter tyrimai", tačiau rezultatai neviešinami.

Vienas iš klausimų buvo: "Kaip pasikeistų Jūsų palaikymas kandidatui į Vilniaus merus R.Šimašiui, jeigu jis rinkimuose dalyvautų ne su Liberalų sąjūdžiu, o kurdamas atskirą judėjimą?" Galimi atsakymų variantai: "Padidėtų", "Sumažėtų", "Neturėtų jokios įtakos" ir "Nežinau, negaliu atsakyti".

Ant improvizuotos tribūnos Lukiškių aikštėje, iš kurios R.Šimašius paskelbė apie savo kandidatavimą ir 12 "ambicijų" vilniečiams, puikavosi šūkis "Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!" Tokį šūkį buvo siūloma vertinti ir apklausos dalyviams, kartu su kitais: "Pirmyn, Vilniau!", "Vilnius. Laisvė spręsti patiems" bei Seimo valdančiuosius įgeliantį "Vilnius piliečiams, ne valstiečiams!"

Respondentų taip pat buvo prašoma įvertinti svarbiausius iš 13-os išvardytų R.Šimašiaus gerų darbų, o manantiems, kad meras visgi kažko svarbaus nepadarė, siūlyta patiems gerai apgalvoti ir tai įrašyti.

Tikisi antrojo turo

R.Šimašius tikrinosi ir tai, ar stipriai yra prispaustas vadinamojo valstybės užvaldymo skandalo: klausimui "Kiek, Jūsų nuomone, R.Šimašius yra susijęs su koncernu "MG Baltic" pateikti 5 atsakymų variantai: "Labai susijęs, jis yra šio koncerno kontroliuojamas", "Šiek tiek susijęs, ankstesnė veikla gali daryti įtaką mero sprendimams", "Pavieniai komandos nariai galėjo būti susiję, tačiau tai nedaro įtakos jo sprendimams", "Visiškai nesusijęs", "Nežinau, negaliu atsakyti".

Apklausoje kartu su R.Šimašiumi yra išvardyti dar 12 Vilniaus politikų ir visuomenės veikėjų, taip pat ir iš opozicijos, kuriuos prašoma įvertinti skalėje nuo 1 iki 10, kur 1 reiškia "Labai nepalankiai", o 10 – "Labai palankiai".

Įdomu ir tai, ką R.Šimašius laikytų savo potencialiais konkurentais, jeigu liktų dalyvauti antrajame rinkimų ture (primename, apklausa vykdyta rugsėjo pabaigoje): Artūrą Zuoką, Antaną Guogą, Viktorą Uspaskichą, Dainių Kreivį, Ingridą Šimonytę, Aivarą Abromavičių (buvęs Ukrainos ekonomikos plėtros ir prekybos ministras – red. past.). Kaip dabartinio mero šansus įvertino vilniečiai – nežinoma, nes, kaip minėta, tyrimo rezultatai neviešinami.

Politiką suplakė su krepšiniu

Kai kuriems ši bendrovės "Spinter tyrimai" atlikta apklausa sukėlė rimtų abejonių dėl skaidrumo. Mat joje buvo teiraujamasi ne tik apie sostinės politinius veikėjus ir R.Šimašiaus gerus darbus, bet ir apie krepšinio klubo "Rytas" naująjį pavadinimą bei atnaujintą komandos simbolį – Vilką.

"Kadangi tyrimų sritį išmanau neblogai, taip pat seku ir Lietuvos aktualijas, nustebino tai, kad Vilniaus mero darbai ir sostinės krepšinio klubo reikalai pateikti kaip vientisa apklausa, – "Vilniaus dienai" teigė viena minimo tyrimo respondentė. – Taip dažniausiai daroma, kai yra vienas mokėtojas už apklausą. Atrodo, kad ši politinė R.Šimašiaus rinkimų apklausa galimai apmokėta krepšinio klubo "Rytas", kurio dalininkė yra Vilniaus miesto savivaldybė. Tai būtų šiurkštus įstatymų pažeidimas ir prielaidos korupcijai."

Bendrovė "Spinter tyrimai" yra atlikusi ir atlieka ne vieną apklausą, kurios užsakovai yra Vilniaus miesto savivaldybės įstaigos ar įmonės. Tai, pasak aktyvios vilnietės, gali kelti pagrįstų įtarimų, ar už sostinės mokesčių mokėtojų pinigus nėra finansuojamos politinės rinkimų kampanijos ir jų užsakyti tyrimai. Mat, jos žiniomis, Lietuvos liberalų sąjūdis tokios apklausos tikrai neužsakinėjo.

(Ne)slapti užsakymai

"Vilniaus diena" pasidomėjo, galbūt tyrimo užsakovas yra pats R.Šimašius, bet mero patarėjas viešiesiems ryšiams Aleksandras Zubriakovas šią prielaidą paneigė: "Galiu atsakyti už merą ir savivaldybę, kad tokios apklausos neužsakinėjo."

Bendrovės "Spinter tyrimai" vadovas Ignas Zokas atsisakė atskleisti tyrimo užsakovus, nes informacija apie klientus konfidenciali.

Galų gale išaiškėjo, kad tyrimą R.Šimašiaus pozicijoms vilniečių bendruomenėje išaiškinti užsakė Liberalų sąjūdžio Vilniaus miesto skyrius. Tačiau jo sekretorė Rūta Leinartaitė irgi nustebusi: "Patvirtinu, kad LRLS Vilniaus m. skyrius buvo užsakęs tyrimą, susijusį su mero rinkimais, tačiau tyrime klausimų apie krepšinio komandą "Rytas" nebuvo."

Prisipažinus užsakovui, atviresnis buvo ir I.Zokas. Jis tvirtino, kad klausimai apie krepšinį prie apklausos buvo pridėti "Spinter tyrimų" iniciatyva – tai esanti savotiška bendrovės parama miesto klubui, krepšiniui ir sportui apskritai. Anot jo, su tyrimų etika tai neprasilenkia.

"Čia buvo jungtinis Omnibus tyrimas, kuriame gali būti labai įvairių klausimų – ir apie apatinį trikotažą, ir apie kečupą, ir apie ką tik nori, – dėstė I.Zokas. – Jeigu užsakovas nori, kad būtų tik jo klausimai, toks tyrimas yra brangesnis. O šiuo atveju kombinuota metodika dėl to, kad Omnibuse neapklausėme pakankamai žmonių, kad tyrimas būtų reprezentatyvus Vilniuje, todėl apklausa vyko ir "on-line", pridėjus kelis klausimus apie krepšinį."

Neviešo tyrimo kaina, suprantama, irgi ne vieša. Tačiau ką reiškia vienas menkas tyrimėlis prieš 0,5 mln. eurų, kuriuos Vilniaus miesto savivaldybės administracija prieš rinkimus rengiasi ištratinti, kad pasigirtų savo ir mero gerais darbais...

Žilvinas Šilgalis, V. Skaraičio / BFL nuotr.

Apetitas pašiurpino

Vilniaus miesto tarybos opozicija suskaičiavo planuojamas išlaidas viešiesiems pirkimams, skirtiems informacijai viešinti: per paskutinius miesto vadovo kadencijos metus jos padidėjo net iki 260 tūkst. eurų. Tai reiškia, kad pastaruoju metu šoktelėjo net aštuonis kartus, nes dar rugsėjį buvo numatyta išleisti tik 29,9 tūkst. eurų, vėliau suma padidinta iki 65 tūkst. eurų. O spalio 5 d. savivaldybės administracijos Rinkodaros ir komunikacijos skyrius išsiuntė Viešųjų pirkimų skyriui prašymą, kad paskelbtame pirkime "Informacijos apie svarbiausius sostinėje vykstančius projektus sklaidos planavimas ir platinimas per žiniasklaidos kanalus" maksimalią pasiūlymo vertę padidintų nuo 65 tūkst. iki 260 tūkst. eurų.

Negana to, gerokai daugiau nei pusė milijono eurų vertės sutarčių buvo sudaryta per įvairias savivaldybės valdomas įmones, kurios taip pat skleidžia merui palankią ir įvaizdį gerinančią informaciją apie situaciją Vilniuje: UAB "Vilniaus vandenys" sutartys viešinimui siekia 200 tūkst. eurų, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro – 133 tūkst. eurų, Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus – 103 tūkst. eurų, UAB "Grinda" – beveik 43 tūkst. eurų, "Vilniaus šilumos tinklų" – 37 tūkst. eurų ir t. t.

Šia laisvai tarybos nariams prieinama informacija pasidalijau su kitais tarybos nariais siekdamas apginti viešąjį interesą, o savivaldybės gąsdinimą prokuratūra laikau nevykusiu bandymu užgniaužti opoziciją.

Tačiau dar 2015 m., pagal pačios Vilniaus miesto savivaldybės pateiktus duomenis, viešinimui iš miesto biudžeto buvo numatyta 22,1 tūkst. eurų.

"Akivaizdu, kad Vilniaus mero filmukai, kuriuos gamino visuomenės nuomonės formuotojas Olegas Šurajevas už beveik 10 tūkst. eurų, kad būtų išvengta viešo konkurso, tėra tik ledkalnio viršūnėlė. Ir nors meras savo spaudos konferencijoje pasiskelbdamas kandidatu antrai kadencijai tvirtino, jog savivaldybės resursų rinkimams nenaudos, – sakė netiesą, kadangi viešųjų pirkimų planai komunikacijai apie mero darbus jau buvo pakeisti ir sumos padidintos. Ar tai nereiškia, kad R.Šimašius už vilniečių pinigus finansuos savo rinkimų kampaniją?" – klausė opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos seniūnas Vilniaus savivaldybės taryboje Žilvinas Šilgalis.

Sulaukė grasinimų

Miesto politikas sulaukė grasinimų prokuratūra už tai, kad ėmėsi viešinti savivaldybės dokumentų valdymo sistemoje esančią informaciją, pasiekiamą kiekvienam tarybos nariui, tačiau neparankią merui ir jo komandai.

"Negi matydamas informaciją apie galimą mero ir jo komandos piktnaudžiavimą turėjau nutylėti bei tapti mero planuojamų neskaidrių sandorių bendrininku? Keista ir tai, jog buvęs teisingumo ministras nesuvokia, kas yra konfidenciali informacija ir kaip ji tokiu atveju turėtų būti apsaugota. Šia laisvai tarybos nariams prieinama informacija pasidalijau su kitais tarybos nariais siekdamas apginti viešąjį interesą, o savivaldybės gąsdinimą prokuratūra laikau nevykusiu bandymu užgniaužti opoziciją, vykdančią vieną iš pagrindinių opozicinės frakcijos funkcijų – kontrolę", – sakė Ž.Šilgalis.

Frakcijos manymu, jai žinoma tik dalis informacijos, ir kyla klausimas, kiek viešųjų pirkimų, sąmoningai išskaidytų į mažos vertės pirkimus, siekiant apeiti viešųjų pirkimų procedūras, dar nuslėpta, apie kuriuos dar nežino nei tarybos nariai, nei visuomenė. Klausimų dėl skaidrumo kelia ir kelių Vilniaus miesto savivaldybės valdomų įmonių užsakytos apklausos, pavyzdžiui, tyrimas dėl vilniečių nuomonės apie mokamas stovėjimo vietas ir kitos, kurios neturi jokio praktinio pritaikymo.

"Merui reikėtų tiesiog pradėti dirbti ir atsiskaityti už savo darbus įstatymų nustatyta tvarka, o ne pirkti informaciją už vilniečių pinigus apie tai, esą jis dirba", – žėrė kritiką Ž.Šilgalis.

Laimi vis tie patys

Lietuvos laisvės sąjungos frakcijos turimais duomenimis, didžiąją savivaldybės ir jos valdomų įmonių viešinimo konkursų dalį laimi viena ir ta pati komunikacijos agentūra "Idea Prima", o nuomonės tyrimų užsakymus apklausos būdu laimi tyrimų bendrovė "Spinter". "Idea Prima" buvo laimėjusi ir Vilniaus miesto savivaldybės komunikacijos strategijos konkursą 2017–2019 m., tačiau parengtoje strategijoje analizuotos Vilniaus mero R.Šimašiaus stiprybės ir silpnybės prieš kitus galimus kandidatus, miesto vizijos neturėjimas, politinių oponentų kritika ir galima jos žala miesto vadovui.

Opozicijai įtarimų kelia ir tai, kad Vilniaus miesto savivaldybėje dominuoja mažos vertės pirkimai, kuriais perkama nuomonė bei viešųjų ryšių paslaugos ir kuriuos labai lengva nuslėpti. Vien savivaldybės įmonė "Go Vilnius" per beveik dvejus metus tokių pirkimų atliko net 479, o jų bendra suma viršijo 544 tūkst. eurų.

Pasak savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininko Kęstučio Nėniaus, paaiškėjus šiai informacijai, Lietuvos laisvės sąjungos frakcija kreipsis į miesto tarybą, prašydama inicijuoti tyrimą dėl šių Vilniaus valdžios išlaidų. Jeigu administracija jų įtikinamai nepagrįs, nelaukiant rinkimų bus keliamas klausimas dėl pasitikėjimo meru R.Šimašiumi.

Planas apgauti rinkėjus

R.Šimašiui pasiskelbus, kad mero posto sieks ne su partija, o visuomeniniame komitete kartu su nepartiniais, Vidmantas Martikonis, buvęs Liberalų sąjūdžio narys, Vilniaus miesto taryboje subūręs Racionalios veiklos skatinimo (liberalų) frakciją, viešai pasidalijo savo nuomone apie tokius "viražus":

Politinio cinizmo viršūne tapo naujausias R.Šimašiaus ir jo ratelio planas apgauti rinkėjus per artimiausius savivaldos rinkimus.

"R.Šimašius ir jo artimiausia aplinka visada mėgsta pabrėžti, kad jie yra itin atsakingi, principingi, ištikimai liberalų vertybes saugantys liberalai. Aiškėja, kad karalius nuogas. Visa tai yra tik dūmų uždanga, fasadas, opiumas ar žolė liaudžiai. Deja, bet tenka pripažinti, kad noras bet kokia kaina likti valdžioje, prisitaikyti yra kur kas artimesni dalykai negu gražios deklaracijos. Užtenka prisiminti R.Šimašiaus sprendimą pulti į Lenkų rinkimų akcijos glėbį miesto taryboje tam, kad išsaugotų šiltas kėdutes jį supantiems prisitaikėliams ir užsitikrintų komfortišką situaciją sau pačiam.

Politinio cinizmo viršūne tapo naujausias R.Šimašiaus ir jo ratelio planas apgauti rinkėjus per artimiausius savivaldos rinkimus. Liberalų sąjūdžio partijos nariai nusprendžia partijos narį, kuris priklauso ir partijos valdybai, kelti kaip nepartinį kandidatą į merus ir įpareigoja suburti rinkimų komitetą, kuriame pagrindą sudarys tie patys R.Šimašiaus draugai liberalai. Tokių fokusų Lietuvos politikoje dar nėra buvę. Ir vėl viskas tik dėl to, kad valdžios troškulys yra nepalyginamai didesnis negu principai, garbė, sąžinė. Kadangi partijos suknelė dabar labai sutepta, apsivilksiu nepriklausomo komiteto paltuką. Gal niekas nepastebės? Dalyvausiu rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas su nepartiniu komitetu, bet partijoje lieku. Nežinau, kaip teisiškai šią abrakadabra įvertins rinkimų komisija, bet moraline prasme tai yra visiška degradacija.

Pirmiausia, Šimašiau, ar tikrai tiki, kad rinkėjas toks naivus ir nesupras tokio manevro? Antra, Šimašiau, kaip tu gali toliau priklausyti partijai, kurios vėliavą nori nukišti į slapčiausią kampą, kad tik niekas nepamatytų? Trečia, kai partijai, kuri stengiasi atstovauti liberalioms vertybėms, tikrai sunku, tu tiesiog iš jos tyčiojiesi? Pats vis dar būdamas jos nariu? Nesmagu, Šimašiau, tiesiog nesmagu..."

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Remigijau lauk

Visiems ir taip turėtų būti aišku, po tokio korupcinio skandalo su MG Baltic, kas čia iš tiesų vagis ir kas manipuliuoja visuomene. Šimašiau lauk, grąžinkit ZUOKĄ.

Joooo

Užsakytas straipsnis.

Apgailėtina

Apgailėtina
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS