S. Kairys: JT komiteto traktavimas dėl sovietinių Antakalnio skulptūrų – neįsigilinantis | KaunoDiena.lt

S. KAIRYS: JT KOMITETO TRAKTAVIMAS DĖL SOVIETINIŲ ANTAKALNIO SKULPTŪRŲ – NEĮSIGILINANTIS

Kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komiteto situacijos traktavimas neleidžiant demontuoti sovietinių skulptūrų Antakalnio kapinėse Vilniuje yra „ne visai teisingas ir neįsigilinantis“.

„Principinis dalykas yra, kad mes turime kalbėti įvairiuose tarptautiniuose formatuose, su įvairiomis tarptautinėmis organizacijomis, nes iš tikrųjų tas traktavimas yra ne visai teisingas ir neįsigilinantis“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras.

Vilniaus savivaldybė trečiadienį pradėjo skulptūrų nukėlimo darbus, jie gali užtrukti iki trijų savaičių.

Skulptūros nukeliamos nepaisant JT komiteto sprendimo pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, formaliai uždraudžiančias Lietuvai tai daryti.

Vilniaus Antakalnio kapinėse prasidėjo stelų nukėlimo darbai

I. Gelūno / BNS nuotr.

Laikinųjų priemonių komiteto prašė „etniniais rusais“ prisistatantys pareiškėjai, tarp jų – Algirdo Paleckio įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ byloje figūruojantis Kazimieras Juraitis, taip pat Dmitrijus Glazkovas, Tatjana Brandt ir Anastasija Brandt.

Svarbiausias dalykas čia yra Ženevos konvencija, kuriai neprieštarauja tai, ką daro Vilnius.

Teisingumo ministerija ir savivaldybė argumentuoja, jog institucija buvo suklaidinta minimų asmenų argumentų, neva sovietinis monumentas bus išniekintas, o šalia esantys palaikai perlaidoti.

„Mano galva, svarbiausias dalykas čia yra Ženevos konvencija, kuriai neprieštarauja tai, ką daro Vilnius“, – sakė S. Kairys.

Pasak jo, demontuojant skulptūras Vilniuje perlaidoti žmonių neketinama, o tik atsisakoma „simbolių režimo, kuris žudė, prievartavo“.

„Mes kalbame apie ideologinius monumentus, kurie žeidžia mūsų tautą, valstybę ir, sakyčiau, net transliuoja žinią apie suklastotos istorijos traktavimą“, – kalbėjo kultūros ministras.

Savivaldybė nukeltas skulptūras žada perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

<<<<<JIE VERTI PAMINKLO ,O GRIOVĖJAI ROBOTAI

Simonas Kairys išugdytas jau laisvoje Lietuvoje...Mes juos auginę--savo vaikus--vadiname prarasta karta....užaugo tarsi zombiai ,tarsi robotai užprogramuoti be mąstymo...RUSAI,RUSŲ,RUSAMS.....STALINAS BUVO GRUZINAS ..LENINAS LYG TAI ŽYDAS...Šie paminklai ne rusams ,o visiems ,kurie mirė kovodami prieš hitlerį....Griovėjai įžeidžia ir LIETUVIUS.....

Julius

Joks kairys ar žvairys nenugriaus, tikėkite, teks sumokėti iš savo kišenės. Jungtinės Tautos turi galią ir teisybę... ir tie, kurie žvyriuką barsto, ar kitaip prisidės, bus nubausti...

va tep

Ko užsimanė Juraitis,apsimetęs rusu ir dar keli 5 kolonos,parašę skundus-niekas jų čia nesiruošia klausyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS