Santaros klinikos: „Johnson & Johnson“ vakcina pradėti skiepyti stacionare gydomi pacientai | KaunoDiena.lt

SANTAROS KLINIKOS: „JOHNSON & JOHNSON“ VAKCINA PRADĖTI SKIEPYTI STACIONARE GYDOMI PACIENTAI

  • 0

Santaros klinikų stacionaro skyriuose gydomi prioritetinių grupių pacientai pradėti skiepyti nuo COVID-19 ligos vakcina „COVID-19 Vaccine Janssen“. Imuniniam atsakui susidaryti pakanka vienos šios vakcinos dozės, pacientams nereikės papildomai atvykti į gydymo įstaigą, pažymima Santaros klinikų pranešime.

Kaip praneša gydymo įstaiga, apsauga nuo COVID-19 ligos prasideda maždaug 14 dienų po skiepijimo. Be to, ši vakcina ypač patogi naudoti: viename buteliuke yra penkios dozės, nereikia skiesti. Pageidaujantys skiepytis pacientai skyriuje supažindinami su vakcinos „COVID-19 Vaccine Janssen“ informaciniu lapeliu, turi pasirašyti asmens informavimo apie skiepus ir sutikimo formą, nurodyti pageidaujamą skiepijimo datą.

Santaros klinikose gydomi pacientai skiepijami pagal prioritetinių asmenų grupių sąrašą. Į jį įeina didžiausios rizikos pacientai: galutinės stadijos lėtine inkstų liga sergantys pacientai, kuriems taikoma hemodializė ar peritoninė dializė; pacientai, kuriems atliktos organų arba kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos; sergantys piktybinėmis kraujo ligomis, kuriems tęsiamas chemoterapinis, imunoterapinis ar taikinių piktybinių kraujo ligų gydymas arba kuriems toks gydymas baigtas ne seniau kaip prieš 24 mėnesius. Į šį sąrašą patenka ir sergantys imunodeficito ligomis su antikūnų gamybos defektu; asmenys, sergantys remisijos nepasiekusia onkologine liga ir kuriems taikomas aktyvus priešvėžinis gydymas (imunoterapija, taikinių terapija, chemoterapija, hormonoterapija, spindulinė terapija, chirurginis gydymas ir kt.) arba persirgę onkologine liga ir aktyviai stebimi, kai po aktyvaus priešvėžinio gydymo pabaigos yra praėję ne daugiau kaip 24 mėnesiai.

Čia gali skiepytis ir asmenys, sergantys žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) sukelta liga; 65 metų ir vyresni asmenys, jaunesni kaip 65 metų asmenys, turintys tam tikrų rizikos veiksnių; sergantys cukriniu diabetu su komplikacijomis, sergantys lėtinėmis širdies – kraujagyslių ligomis, lėtinėmis plaučių ligomis su kvėpavimo nepakankamumu, lėtinėmis kepenų ligomis, kuriems diagnozuota tetraplegija, nutukimas ir kūno masės indeksas yra 35 ir daugiau, taip pat asmenys, sergantys nervų ir raumenų sistemos ligomis (uždegimine polineuropatija, kitomis polineuropatijomis, generalizuota miastenija, pirminėmis raumenų ligomis, kitomis miopatijomis, mioneuralinių jungčių ir raumenų sutrikimais sergant kitomis ligomis) ir patiriantys kvėpavimo sutrikimus.

Į skiepijamų prioritetinių grupių sąrašus įtraukti ir asmenys, kuriems diagnozuotos imunodeficitinės būklės dėl hiposplenizmo, asplenijos po procedūros, blužnies atrofijos, išskyrus įgimtą aspleniją, kiti patikslinti imunodeficitai, asmenys, sergantys onkologine liga, kuriems po aktyvaus gydymo ir (ar) ligos remisijos praėjo daugiau nei 24 mėnesiai, bet ne daugiau nei 60 mėnesių; organo (-ų) ar audinio (-ių) transplantacijos laukiantys recipientai.

Santaros klinikos skelbia, kad artimiausiomis dienomis bus pradėti skiepyti ir 55-64 metų amžiaus asmenys.

Pagal pateiktą įstaigų poreikį dalis vakcinų bus perduota Vilniaus regiono (Vilniaus ir Alytaus apskričių) ligoninėse gydomiems pacientams paskiepyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS