Šildymo sąskaitos Vilniuje už gruodį – kiek mažesnės nei užpernai | KaunoDiena.lt

ŠILDYMO SĄSKAITOS VILNIUJE UŽ GRUODĮ – KIEK MAŽESNĖS NEI UŽPERNAI

  • 5

Šiltesnis pernykštis gruodis lėmė mažesnį šilumos suvartojimą, todėl sąskaitos už šildymą Vilniuje yra kiek mažesnės nei už 2021-ųjų gruodį, pranešė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT).

Pasak įmonės, už 50 kv. metrų ploto buto šildymą renovuotame name klientai už gruodį vidutiniškai mokės apie 68 eurus, o nerenovuotame – 114 eurų. Už 2021 metų gruodį sąskaitos siekė atitinkamai 75 ir 125 eurus.

Vis dėlto VŠT Klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas sako, kad objektyviai palyginti 2021 ir 2022 metų šilumos kainų negalima, nes per metus pasikeitė jų skaičiavimo metodika, o dėl karo Ukrainoje smarkiai išaugo dujų ir kito kuro kainos.

„2022 ir 2021 metų gruodžio mėnesio sąskaitos panašios, o dažnu atveju netgi mažesnės. Tai lėmė ne tik beveik laipsniu šiltesnis gruodis, bet ir laiku priimti sprendimai dėl kuro rūšių naudojimo šilumos gamybai Vilniuje (įmonė pradėjo deginti mažasierį mazutą – BNS)“, – pranešime sakė L. Jakubauskas.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenimis, vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje gruodį buvo 9,5 cento už kWh (be PVM), o Vilniuje ji buvo mažiausia tarp didžiųjų miestų ir siekė 8,47 cento.

Ši tendencija išlieka ir sausio mėnesį – šiluma vilniečiams kainuos dar mažiau – 7,87 cento, teigia VŠT.

Pasak VŠT, sąskaita už šildymą priklauso nuo šilumos kainos, kurią kas mėnesį tvirtina VERT ir kuri keičiasi,  priklausomai nuo šilumos gamybai naudojamo kuro kainos rinkoje, taip pat nuo oro temperatūros, būsto energetinio  efektyvumo, šilumos vartojimo įpročių.

„Renovuotų namų gyventojai moka apie 40 proc. mažesnes sąskaitas už šildymą“, – sakė L. Jakubauskas.

Pastarasis gruodis buvo šiltesnis nei 2021 metais metais – vidutinė lauko oro temperatūra Vilniuje buvo minus trys laipsniai, o 2021 metų gruodį – minus 3,7 laipsnio.  

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Wilno nasze

Vilniaus gatvių apšvietimas nekontroliuojamas.Ryte elektrą pleškina,nors laikraštį jau galima skaityti ryto šviesoje.Tą sutaupytą elektrą geriau panaudoti šildymui.Būtų pigiau.

Anonimas

vadynasi reikia kūrent tuo kas pigiau ,vokiečiai anglim kūrena ir rėkia ant kitu kad teršia gamta ,o aš galvoju kas paimta iš gamtos tas jon ir turi grįžt o kokiu būdu nesvarbu.

PIŠ'as \\\\\\.../////

Tik kvailys gali nesuprasti,gyvenimas "gerėja".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS