Šiluma užliejanti sriuba Pereiti į pagrindinį turinį

Šiluma užliejanti sriuba

2009-01-10 09:00
Šiluma užliejanti sriuba
Šiluma užliejanti sriuba / Mindaugo Ažušilio nuotr. "Fo'llie's" Provanso sriubai su midijomis reikės...

Šaltą žiemos dieną geriausiai sušildo garuojanti sriuba. O jei ji dar kvepia Provansu ir primena vasaros atostogas Prancūzijoje, šilumos bus dar daugiau.

Pranašumas – greitas rezultatas

Neseniai "Algirdo" viešbutyje (Algirdo g. 24) atsidariusio prancūzų restorano "Fo'llie's" gamybos vadovė Danutė Lenkevič šaltą žiemos dieną pavalgyti užsukusiems vilniečiams siūlo paskanauti Provanso žolelėmis kvepiančios sriubos su midijomis.

Tiesa, pastarąsias galima pakeisti tuo, ką randate šaldytuve: žuvimi, mėsos gabaliuku ar krevetėmis – čia jau pagal kišenę ir išmanymą. Tačiau D.Lenkevič šią sriubą verda pagal restorano valgiaraščio sudarytojo Olivier Michilso receptą.

Dar prieš pradedant gaminti reikia pasakyti, kad ši sriuba turi vieną pranašumą – ją pagaminti užtrunka vos keliolika minučių.

Aliejų keičia sviestas

Pusžiedžiais supjaustykite porus, kubeliais susmulkinkite pastarnoką ir svogūną. Daugiau nei 20 metų restoranų virtuvėje besisukanti D.Lenkevič pjaustydama svogūną atskleidė nedidelę paslaptį – nereikės lieti ašarų, jei prieš pjaustydami svogūną palaikysite po šalto vandens srove.

Kai daržovės supjaustytos, sukite prie viryklės. Į puode ištirpintą sviestą dedame svogūnus. Sviestą galima pakeisti alyvų aliejumi. Tačiau "Fo'llie's" gamybos vadovė šiame restorane naudoja tik sviestą. Kai svogūnai šiek tiek apgelsta, ateina eilė pankoliui, po jų – porams ir paprikai. Į besitroškinančias daržoves įpilkite pomidorų tyrės. Indelyje likusius pomidorus susmulkinkite ir berkite į bendrą puodą. Kad sriuba nebūtų tokia tiršta, įpilkite sultinio. D.Lenkevič tikinimu, tiks bet koks – ir daržovių, ir žuvies, ir mėsos skonio.

Tada šliūkštelėkite balto vyno – jis paskleis virtuvėje dar malonesnį aromatą. Prieskonius šefė patarė dėti paskiausiai. Išskirtinio aromato Provanso prieskonių kiekviename prekybos centre gal ir nerasite, tačiau specializuotose prieskonių parduotuvėse jų tikrai turėtų būti. Pagal skonį įberkite druskos, o štai taip lietuvių mėgstamų juodųjų pipirų virėja į šią sriubą neberia – esą skonio pakanka ir taip, o ir sriuba turi būti švelni.

Jūros gėrybės – šaldytos

Po poros minučių ateina moliuskų eilė. Juos išlukštenkite, tik keletą pasilikite su geldelėmis – sriubai papuošti. Maišydama puodą virėja patarė moliuskus pirkti tik šaldytus. "Švieži jie būna vos tris paras, tad geriau nerizikuoti", – apgailestaudama, kad pas mus taip maža šviežių jūros gėrybių, kalbėjo D.Lenkevič.

Dabar puodą nukelkite nuo viryklės ir pilkite sriubą į lėkštes. Sriubą papuoškite midijų geldelėmis ir šviežiais prieskoniais – čiobreliais, rozmarinais. Įpratusiems sriubą valgyti su bandele, restorano šefė patarė paskrudinti skrebučių su sūriu. Galima valgyti ir su balta bandele, tačiau dėl juodos duonos D.Lenkevič buvo kategoriška – netiks.


"Fo'llie's" Provanso sriuba su midijomis (4–6 porcijos) (foto – padėklas su produktais).

Svogūnas (150 g)

Porai (100 g)

Pankolis (anyžiaus šaknis) – 150 g

Pomidorai savo sultyse (apie 500 g)

Žalia paprika – 200 g

Baltas sausas vynas – 100 g

Moliuskai su geldelėmis (250 g)

Pagardinti lauro lapų, žiupsnio Provanso prieskonių mišinio ir žiupsnelio druskos.


Kaip ruošti sriubą:

1 žingsnis: supjaustome daržoves ir beriame jas į puodą.

2 žingsnis: į apvirusias daržoves dedame moliuskus.

3 žingsnis: po 10 minučių sriuba jau išvirusi.

4 žingsnis: į lėkštes išpilstytą sriubą papuošiame šviežiais prieskoniais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų