Sostinės kavinėse – pirmieji ekologijos žingsniai | KaunoDiena.lt

SOSTINĖS KAVINĖSE – PIRMIEJI EKOLOGIJOS ŽINGSNIAI

Nors nedrąsiai, vis dažniau ekologiškų produktų ir patiekalų ima siūlyti sostinės restoranai bei kavinės. "Ekodiena" pasidomėjo, kur ir kokių skanėstų gali paragauti sveikuoliai.

Košės alaus restorane

Kažin, ar ekologišką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės ekologiško maisto pultų ieškoti į alaus restoraną. O be reikalo! Tegu ir neilgas, bet ekologiškų patiekalų sąrašas rado vietą "Aulos" valgiaraštyje.

Jame siūlomi nesijotų miltų makaronų patiekalai (25 Lt), grikių, kvietinė, sorų kruopų, avižų ekologiškos košės (6 Lt), pienas (2 Lt), arbatos (3 Lt), salotos (9,9–19 Lt), karštieji daržovių patiekalai (15–25 Lt), ekologiškų vaisių šviežiai spaustos sultys (7,9 Lt) ir desertai (5–18 Lt). Lankytojai ypač pamėgo keptą varškės sūrį, morkų, avinžirnių, riešutų paplotėlius, žirnių blynelius. O siūlomas gardaus maisto palydovas – ekologiškas vynas (69,9 Lt už butelį).

Restorano kūrėjai tikina, kad ekologija jiems asocijuojasi su maisto kokybe. Nors kol kas neįmanoma gauti ekologiškų žaliavų visiems patiekalams, svajonė pasiūlyti tik ekologiškų patiekalų asortimentą neužmirštama.

Žalio maisto karalija

Po remonto Šv. Ignoto gatvėje vėl atvėrusi duris vegetariškų patiekalų kavinė "Baraka" lankytojų laukia su gausybe naujienų ir pradeda žalio maisto erą.

Žalias maistas – toli gražu ne žalia mėsa, puošta salotomis. Tai nekeptas, termiškai neapdorotas augalinis maistas, kuris turi daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų. Sakoma, kad žalias maistas – sveikatos, energijos, grožio ir jaunystės šaltinis. Šia filosofija ir remsis "Barakos" virtuvė, kitą savaitę pristatysianti žaliuosius kokteilius, ekologiškų želmenų sultis ir žalio maisto valgiaraštį. Kol kas jį ketinama siūlyti kartą per savaitę.

Kitomis dienomis kavinės lankytojai gali skanauti vegetariškų patiekalų iš ekologiškų žaliavų: nuo salotų, užkandžių iki karštųjų patiekalų, pyragaičių ir kavos. Visi ekologiški patiekalai pažymėti specialiu ženkliuku. Restorano įkūrėjai tikina: kaip ekologiškas maistas yra draugiškas sveikatai, taip jo kaina – kišenei.

"Viva Sol" užuovėja

Keista, tačiau daugiau nei 50 rūšių salotų siūlantis baras "Mano guru" valgiaraštyje neturi nė vieno ekologiško sertifikuoto produkto. Pirmiausia todėl, kad klientai tokio pageidavimo neišsako, be to, nedaugelis norėtų mokėti daugiau už ekologišką patiekalą. Tačiau salotų baro atstovai tikina, kad tvirtai laikosi sveiko maisto taisyklių, daržoves, salotas, medų perka tik iš ūkių, kurie yra toli nuo taršos centrų.

Vis dėlto ekologijos daigas "Mano guru" pasodintas – čia rugsėjo 6 d. oficialiai bus pristatomi sūrių gamintojų ir valgytojų asociacijos "Viva Sol" pasiūlymai. Ekologiškų produktų gamintojų ir pirkėjų susitikimas Vilniaus senamiestyje, "Cafe de Paris", buvo tapęs tradicija. Tačiau po trejų metų "solistai" savo renginį perkėlė į "Mano guru".

Nuo šiol paragauti ekologiškų ir kaimiškų produktų salotų bare bus galima ne tik įprastai – kas antrą sekmadienį, bet ir kiekvieną dieną. Kol kas ūkininkų produktai – ypatingas pasiūlymas, o jei miestiečiai pamėgs ir pageidaus, jie bus įtraukti ir į valgiaraštį. "Solistų" turgelyje siūloma naminės duonos (nuo 8 Lt už 1 kg), giros (nuo 5 Lt už 1 l), varškės (12 Lt už 1 kg), sūrių (nuo 20 Lt už 1 kg), mėsos (ožkiena – nuo 20 Lt už 1 kg, aviena – nuo 25 Lt už 1 kg).

Didžiuojasi blynais ir duona

Žaliosiomis idėjomis užsikrėtė restoranas INN 555. Sovietmečiu buvusioje radijo technikos gamykloje įsikūręs restoranas didžiuojasi savo valgiaraščiu, kuriame – ne tik europietiškos virtuvės, bet ir sveiko maisto patiekalai.

Nors dažnai kavinių maistas ne sotina, o siutina, INN 555 tikisi šį požiūrį pakeisti. Dėl to patiekalams net išvalytą sviestą naudoja. Tiesa, vien ekologiško maisto restoranas pasiūlyti negali. Tik iš žaliosios idėjos sunkmečiu neišgyvensi, o ir lietuviai dar nepasirengę už ekologišką maistą mokėti 30–50 proc. brangiau.

Tačiau ekologišką gyvenimo būdą propaguojantys čia nusivilti neturėtų. Bent daržovės išties ekologiškos, toks pat patiekalams naudojamas aliejus ir miltai. Ekologiškų miltų lietinių, kainuojančių 9 litus, siūloma visa gausybė: su špinatais ir sūriu, su pievagrybiais ir sūriu, su tunu ir itališkais svogūnėliais, su aštria malta mėsa ir morkomis, su išvalytu sviestu, džemu ar medumi.

Visiškai ekologiškas INN 555 produktas – prie patiekalų siūloma devynių grūdų duonelė. Restorano darbuotojai juokauja, kad vien dėl jos patiekalai perkami.

Tiesiai iš ūkio

Restoranas "Stikliai" seniai tapo prabangos sinonimu. Ekologinio ūkio gėrybės restorano stalui, prie kurio sėda ir karaliai, ir prezidentai, tiekiamos ne iš tolimų egzotiškų kraštų, o iš lietuviško daržo.

"Stikliams" priklausančiame ūkyje Molėtų rajone auginamos įvairiausios uogos, daržovės, prieskoninės žolelės. Vien pomidorų auginama keliolika rūšių. Čia žydinčios medetkos, nasturtos, rugiagėlės, našlaitės, agurklės, avietiniai špinatai taip pat gardina restorano patiekalus.

Ledai, pyragaičiai gardinami paties "Stiklių" bendraturčio Romualdo Zakarevičiaus užaugintomis žemuogėmis, avietėmis, šilauogėmis, putinais ir aronijomis. Iš ūkio į sostinę atkeliauja ir medus bei grybai. Deja, už tokią prabangą – su meile išaugintų gėrybių kokybę – reikia ir atitinkamai sumokėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gediminas

Visiems vilniečiams rekomenduoju paskaityti balsas.lt ,,Atliekų deginimo gamykla įtariama kyšininkavimu '' (skyriuje ,,Lietuva'') ir pasižiūrėti videoreportažą iš LNK žinių, nes tai aktualu Vilniaus gyventojams. Antraštė aišku ,,pagražinta'' :), žurnalistai mėgsta ,,pagražinti'' arba neįsigilinę, kad toks blogas įstatymas yra.

sanel

is vis i,s vilniaus sklinda blogas ,daromi blogi darbai

Gediminas

Kokia prasmė valgyti ekologinius produktus, jei oras užterštas ? Pvz. Vilniaus Visuomenė jau turi didelių problemų dėl UAB ,,Senovės‘‘ medicinių atliekų deginimo gamyklos veiklos, Čekijos įmonės ,,SMS CZ‘‘ atstovas informavo Seimo aplinkos apsaugos komitetą ir Lazdynų bendruomenės atstovą apie galimus minėtos įmonės aplinkosauginius pažeidimus, kol kas nežinomas padarytų aplinkosauginių pažeidimų mąstas. Lazdynų bei kitų artimų Vilniaus mikrorajonų gyventojai kenčia blogą kvapą, sklindantį iš Vilniaus miesto nuotekų valyklos. Taip pat minėtini: Antroji ir Trečioji šiluminės elektrinės, intensyvus transporto eismas Oslo bei Gariūnų gatvėmis, UAB ,,Toksika‘‘, magistralinis dujotiekis su dujų skirstymo stotimi bei adoravimo įrenginiu ir panašiai. Taip pat Visuomenei per prievartą peršama planuojama Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla, praėjusį penktadienį Vilniaus savivaldybėje buvo pristatyta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, kurią iš esmės vieningai Vilniaus Visuomenė atmetė ir pareiškė nepasitikėjimą ja. Valdžios institucijos, įskaitant Aplinkos ministeriją ir Vilniaus savivaldybę nesugeba užtikrinti vilniečių teisę į sveikatą, planuojamoje terirtoijoje ir taip yra daug taršos šaltinių, žmonės kenčia, o dar priedo įžūliai norima prastumti ,,Rubicon group'' valdomos UAB ,,Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos'' projektą. Kviečiu vilniečius telktis bendrai gynybai ir ginti ne tik Lazdynus, o visą Vilniaus miestą nuo šio projekto.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS