Sraigtasparniu iš Latvijos atgabenti donoro organai išgelbės trijų žmonių gyvybes | KaunoDiena.lt

SRAIGTASPARNIU IŠ LATVIJOS ATGABENTI DONORO ORGANAI IŠGELBĖS TRIJŲ ŽMONIŲ GYVYBES

Penktadienio pavakarę donoro iš Latvijos organai sraigtasparniu pasiekė Vilniaus universiteto ligoninę Santaros klinikas.

Organų transplantacijos bus atliktos trims recipientams, pranešė Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB).

NTB penktadienio rytą kreipėsi į Lietuvos kariuomenę su prašymu padėti skubiai pargabenti donorinius inkstus ir kepenis iš Latvijos Valmieros ligoninės į Santaros klinikas Vilniuje. Chirurgų komanda pirmiausia buvo gabenama į Kauną, kur iš 2-ojo Paieškos ir gelbėjimo posto pakilo Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis MI-8-T. Kelionė iki Valmieros ligoninės, kuri yra šiaurinėje Latvijos dalyje, truko apie 2,5 val.

Santaros klinikų chirurgai, išsilaipinę Latvijoje, iš karto skubėjo į operacinę, kur vyko keturias valandas trukusi inkstų ir kepenų eksplantacija. Tuo metu sraigtasparnio pilotai keliavo į Rygą, kur orlaivis buvo papildytas kuro, reikalingo grįžti atgal į Lietuvą.

Vos pradėjus kelionę atgal, kita medikų komanda Santaros klinikose jau pradėjo recipientų paruošimą, kad, vos gavus organus, jie iš karto būtų transplantuoti.

Šis organų donorystės atvejis yra išskirtinis ne tik dėl to, kad organai buvo pargabenti iš Latvijos, bet ir dėl to, kad iš vieno donoro transplantacijai buvo paimti net trys organai. Tokių atvejų pasitaiko gana retai, įprastai iš vieno donoro transplantacijai tinka vienas ar du organai ir audiniai.

Organų pergabenimų iš užsienio valstybių į Lietuvą pasitaiko retai. Šiais metais į Lietuvą buvo atskraidinti tik du organai: širdis ir kepenys. Per visą laikotarpį nuo 2011 m. tokių atvejų buvo 27.

Tuo metu iš Lietuvos į užsienį organai yra išgabenami kiek dažniau. Šiais metais į Vokietiją ir Šveicariją buvo išgabenta 13 organų: šeši plaučiai, šešios kepenys ir viena širdis.

Lietuvoje organų persodinimo laukia 293 žmonės. 116 iš jų laukia inksto, 3 – kasos inksto komplekso, 55 – širdies, 7 – plaučių, 5 – širdies ir plaučių komplekso, 107 – kepenų transplantacijos. Į šį sąrašą patenka ir 4 vaikai.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

as

dieve,padek jiems...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS