Stačiatikių vadovas apie R. Šimašiaus pasisakymus: jo žodžiai – tokie provokuojantys | KaunoDiena.lt

STAČIATIKIŲ VADOVAS APIE R. ŠIMAŠIAUS PASISAKYMUS: JO ŽODŽIAI – TOKIE PROVOKUOJANTYS

Vilniaus mero pasisakymai apie Lietuvos Ortodoksų Bažnyčią kelia pavojų Lietuvos visuomenės stabilumui, o iš tarnystės atleistiems kunigams dėl siekio pakeisti pavaldumą gali tekti „amžinybėje atsakyti prieš Dievą“, teigia ortodoksų metropolitas Inokentijus.

Tai jis tvirtino penktadienį išplatintame pareiškime, šią savaitę merui Remigijui Šimašiui viešai suabejojus, ar Maskvos patriarchatui priklausanti Lietuvos ortodoksų bažnyčia tikrai yra tradicinė religinė bendruomenė.

„Jo žodžiai tokie iššaukiantys ir provokuojantys, kad sunku patikėti, jog tai tokio aukšto rango politiko ir valstybės tarnautojo, o ne žmogaus, kuris neatsakingai bando atkreipti į save dėmesį, žodžiai. Kieno tai įtaka? Klausimas lieka atviras“, – sakė Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios Lietuvoje vadovas.

„Pono mero vertinimai – tai vertinimai žmogaus, kuris yra atitolęs nuo Bažnyčios, menkai suvokia jos prigimtį. Tačiau savo pasisakymais, pats to nežinodamas, gerbiamas meras atkreipė visos šalies dėmesį į svarbų Ortodoksų Bažnyčios vaidmenį Lietuvoje ir jos įtaką Lietuvos visuomenei“, – pridūrė metropolitas Inokentijus.

Jo žodžiai tokie iššaukiantys ir provokuojantys, kad sunku patikėti, jog tai tokio aukšto rango politiko ir valstybės tarnautojo, o ne žmogaus, kuris neatsakingai bando atkreipti į save dėmesį, žodžiai. Kieno tai įtaka?

Kaip teigiama pranešime, Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos vadovo nuomone, atsakingi valstybės asmenys turėtų savęs paklausti, „kokias pasekmes tokie radikaliai provokuojantys aukšto sostinės valdininko pasisakymai sukels Lietuvos visuomenės stabilumui, kaip paveiks tarpkonfesinius ir tarptautinius santykius“ ir ar tai naudinga Lietuvos bei jos sostinės gyventojams.

Praėjusią savaitę Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos vadovas, metropolitas Inokentijus iš pareigų atleido tris kunigus – Vitalijų Mockų, Gintarą Jurgį Sungailą ir Vitalį Dauparą, pastaruoju metu kritikavusius Rusijos invaziją į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų bažnyčios pozicijas.

Dvasininkai susitikę su R. Šimašiumi pareiškė, kad dalis Lietuvos ortodoksų dvasininkų nusprendė kreiptis į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi.

Metropolitas Inokentijus teigė neatmetantis, kad dvasininkų susitikimas su meru ir jo pasisakymai „pastūmės tris minėtus ortodoksų kunigus tolesniems neapgalvotiems veiksmams“.

„Tai gali sukelti tokį rezultatą, jog teks gailėtis visą likusį gyvenimą, o amžinybėje atsakyti prieš Dievą“, – pabrėžė jis.

2018 metų spalį Konstantinopolio ekumeninis patriarchatas paskelbė negaliojančiu 1686 metais įvykusį Ukrainos stačiatikių prijungimą prie Maskvos patriarchato ir dar kartą patvirtino, kad kaip motininė bažnyčia, Konstantinopolis turi teisę ir tęs procedūras dėl autokefalijos (nepriklausomybės) Ukrainos stačiatikių bažnyčiai suteikimo.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.

Gairės: Remigijus Šimašius, Lietuvos ortodoksų bažnyčia, karas Ukrainoje, metropolitas Inokentijus, ortodoksai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS