Šv. Kristoforo laureatas G. Bagdonas: Vilniuje dar daug neatrastų vietų | KaunoDiena.lt

ŠV. KRISTOFORO LAUREATAS G. BAGDONAS: VILNIUJE DAR DAUG NEATRASTŲ VIETŲ

Užupio meno inkubatoriaus direktorius tapytojas Giedrius Bagdonas buvo apdovanotas už erdvę meno idėjoms. Jo nuomone, vilniečiai mėgsta meną, bet patys vis dar nėra susipažinę su savo miestu.

G.Bagdonas prisipažino niekada nedirbęs dėl garbės ar apdovanojimų, todėl Šv. Kristoforo apdovanojimas buvo netikėtas ir labai malonus. Jis taip pat akcentavo, kad Užupio meno inkubatoriui apdovanojimas reikšmingas ir dėl kitos priežasties: tai rodo, jog projektas iš tiesų vertinamas, ir nors inkubatorius gimė dar 1996 m., jis vis dar reikalingas.

"Tai svarbu mums, kaip įstaigai, kad veikla įvertinta, ir tai duoda šiokią tokią garantiją tolesniam mūsų buvimui. Vadinasi, meninė veikla Vilniaus mieste palaikoma, vertinama", – džiaugėsi pašnekovas.

Tapytojo nuomone, Vilnius – meną mėgstantis miestas. Čia gausu projektų, kurie skirti ne tik menininkų bendruomenei, bet ir visuomenei, viešosioms erdvėms. G.Bagdonas priminė visai neseniai vykusį projektą "Vilnius Street Art", per kurį įvairiose vietose pastatų sienos buvo atiduotos į rankas menininkams ir papuoštos įvairiais piešiniais.

"Tai, man atrodo, labai puiki ir graži iniciatyva. Mes patys prieš daug metų Užupyje vieną pastatą per kelis tapybos plenerus buvome ištapę paveikslais, ir visi labai džiaugėsi. Ypač turistai, taip pat miestiečiai. Dabar po rekonstrukcijos jis pasikeitė, bet tokios idėjos yra labai geros", – įsitikinęs pašnekovas.

Tiesa, vienas projekto "Vilnius Street Art" darbų, puošęs "Lietuvos" kino teatro sieną, jau po kelių dienų, kai buvo pabaigtas, buvo išpaišytas grafičiais. Tačiau, G.Bagdono nuomone, tai nereiškia, kad vilniečiai meno nemėgsta.

"Manau, kad žmonės labai vertina meną, bet kai kurie galbūt nori kaip nors pigiai patraukti į save dėmesį arba tiesiog jaučia adrenaliną ir pasitenkinimą ką nors gadindami. Galbūt toks jų gyvenimo būdas. Manau, kad tokių atvejų yra labai nedaug. Aišku, tai yra nesmagūs pavyzdžiai", – neslėpė meno inkubatoriaus direktorius.

Jis taip pat pripažino, kad miestas labai keičiasi. Vieni meno kūriniai išnyksta, kiti yra pašalinami. Tačiau G.Bagdonas tai laiko teigiamu bruožu. "Miesto plėtra  labai stipriai pasistūmėjus, ir tai labai juntama", – sakė jis ir atkreipė dėmesį, kad vilniečiai dar nėra iki galo atradę net ir senų Vilniaus vietų.

"Linkėčiau tiesiog nepatingėti dažniau pavaikščioti po miestą – rajonus, įvairias vietas, kur dar netekę būti. Galima atrasti daug puikių vietų. Pavyzdžiui, vienas vilnietis bičiulis draugams daro ekskursijas po įvairius Vilniaus mikrorajonus. Nuostabu, kiek jis sugeba papasakoti ir atrasti tų vietų, kur daug kas nėra buvę, nors du, tris ar daugiau dešimtmečių Vilniuje gyvena", – skatino vilniečius susipažinti su savo miestu menininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS