Teismas leido VVT profesinei sąjungai vykdyti streiką užtikrinant pusę paslaugų | KaunoDiena.lt

TEISMAS LEIDO VVT PROFESINEI SĄJUNGAI VYKDYTI STREIKĄ UŽTIKRINANT PUSĘ PASLAUGŲ

Teismas antradienį leido „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) profesinei sąjungai vykdyti streiką užtikrinant pusę paslaugų.

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs VVT ir šios savivaldybės įmonės profesinės sąjungos ginčą, iš esmės paliko galioti Vilniaus apylinkės teismo nutartį nustatant, kad streiko metu turi būti užtikrintas 50 procentų kiekvieno maršruto minimalių paslaugų teikimas.

Teismas, iš dalies tenkinęs profsąjungos skundo reikalavimus, taip pat panaikino pirmosios instancijos teismo įpareigojimą maršrutus, aptarnaujančius gydymo įstaigas, vykdyti 100 procentu ir juos taip pat leido aptarnauti puse pajėgumų.

Vis dėlto streiko šiuo metu profesinė sąjunga surengti vis tiek negalės dėl valstybėje galiojančios nepaprastosios padėties, nes teisės aktai esant šiam režimui streikuoti draudžia.

Teismas pabrėžė, jog pirmosios instancijos teismas sprendimą priėmė esant COVID-19 pandemijai ir dėl jos įvestai ekstremaliajai situacijai, tačiau šis režimas atšauktas nuo gegužės 1-osios. Tad situacija, pasak teismo, yra pasikeitusi ir į ją „privalo būti atsižvelgiama sprendžiant dėl atsakovės VVT apeliacinio skundo argumentų pagrįstumo“.

Teismo nuomone, bendrovė savo skunde teigdama, jog ankstesniu sprendimu buvo nustatytas nepagrįstai mažas minimalus transporto priemonių procentas, nenurodė „jokių kitų argumentų, išskyrus poreikį užtikrinti visuomenės sveikatos saugumą“.

„Vien hipotetinė tikimybė, kad didesnis (šiuo atveju – toks pats, kaip iki streiko) transporto priemonių intensyvumas mažintų keleivių srautus, taigi mažinama galimybė virusui plisti, šiuo momentu negali būti laikomas pagrįstu pagrindu riboti teisę streikuoti“, – akcentuoja Vilniaus apygardos teismas.

VVT, teismo sprendimu, taip pat turės sumokėti profesinei sąjungai beveik 1,5 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Profsąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius sako sveikinantis šį teismo sprendimą.

„Profesinę sąjungą tenkina toks sprendimas ir mes jo neskųsime“, – BNS sakė A. Markevičius.

A. Markevičius sako, kad įvertinus aplinkybes dėl nepaprastosios situacijos, streiką svarstoma skelbti rugsėjį.

„Taip, yra nepaprastoji padėtis, bet mes tikimės, kad ji baigsis. Svarstomas variantas, atsižvelgiant į nepaprastąją padėtį ir į esamą situaciją dėl darbuotojų įspėjimo sustabdant sutartis, svarstomas variantas streiką skelbti rugsėjo pradžioje“, – kalbėjo profesinės sąjungos vadovas.

Nepavykstant išspręsti ginčų taikiai, profesinė sąjunga prieš dvi savaites perdavė įmonės administracijai apie 760-ies darbuotojų prašymus stabdyti jų sutartis, tarp šių darbuotojų – apie 600 vairuotojų.

Bendrovė darbuotojų sutarčių stabdymą taip pat apskundė teismui – ar priimti ieškinį ir pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, Vilniaus apylinkės teismas turi laiko apsispręsti iki trečiadienio.

Profesinė sąjunga tikina, kad VVT nevykdo 2018 metų kolektyvinėje sutartyje nustatytų įsipareigojimų, savo ruožtu bendrovė teigia nuosekliai kelianti atlyginimus, gerinanti darbuotojų sąlygas, o profsąjungą kaltina nenoru ieškoti kompromisų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

senis

už tad ir leido nes žinojo kad streikuot negalės.

Wilno nasze

Leido "vykdyti streiką".O streikuoti leido?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS