Teismas: Maskvos namų įteisinimui – dar dveji metai | KaunoDiena.lt

TEISMAS: MASKVOS NAMŲ ĮTEISINIMUI – DAR DVEJI METAI

  • 6

Vilniuje kultūros centrą Maskvos namai stačiusi to paties pavadinimo viešoji įstaiga gavo dar dvejus metus, kad įteisintų neteisėtai statytą pastatą, ketvirtadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas.

Teismo vertinimu, papildomas dvejų metų terminas yra protingas – tikimasi, kad per šį laiką kitas – Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) – išnagrinės ginčą dėl Maskvos namų su savivaldybe.

Pasak apygardos teismo, jei VAAT nutartų, kad savivaldybė pagrįstai nepritarė statinio projektiniams pasiūlymams, jo įteisinimo terminas taptų nebeaktualus, nes negalėtų būtų įvykdytas.

Maskvos namai siekė pastato įteisinimo terminą pratęsti 3,5 metų. Anot įstaigos, savivaldybei atsisakius tvirtinti projektą, ji ne dėl savo kaltės negalėjo įteisinti statinio.

Savivaldybė teigė nepritarusi projektui, nes iš Valstybės saugumo departamento (VSD) gavo informaciją, kad jo funkcija kelia rizikų šalies saugumui. 2018 metais meras Remigijus Šimašius teigė, jog „objektas yra Kremliaus propagandos įrankis ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui“.

2017 metų VSD Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime teigiama, kad Maskvos namų projekto perspektyvos Vilniuje „turi palyginti didelę simbolinę ir praktinę reikšmę Rusijai kaip potencialus jos įtakos, tėvynainių politikos ir viešosios diplomatijos instrumentas“.

2016 metais Vilniaus miesto apylinkės teismas iš dalies tenkino Statybos inspekcijos ieškinį bei pripažino, jog 2008 metais išduotas pastato statybos yra neteisėtas. Statytoja įpareigota per trejus metus iš naujo parengti projektą, gauti statybos leidimą ir sumažinti statinį vienu aukštu.

Statybos leidimo gavimo laikas baigiasi šių metų lapkričio 30 dieną, o statinio nugriovimo – 2021 metų gegužės 30 dieną.

Statybos inspekcija teismui nurodė, kad pagal 2005 metais parengtą detalųjį planą teritorijoje A. Juozapavičiaus gatvėje buvo galima statyti iki 6 aukštų pastatą, tačiau Maskvos kultūros ir verslo centras - Maskvos namai 2008 metais suprojektavo ir vėliau pastatė 7 aukštų pastatą. Jam leidimą 2008 metais išdavė savivaldybė, nepatikrinusi projekto sprendinių.

Idėja Vilniuje pastatyti Maskvos namus gimė 2004 metų liepą, kai karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus iškilmėse lankėsi tuometis Maskvos meras Jurijus Lužkovas. Tuomet nutarta panašų projektą vykdyti ir Maskvoje.

Skelbta, kad šie namai būtų kultūros ir verslo bendradarbiavimo centras, kurio tikslas – sukurti ir toliau plėtoti gerus kaimyninius santykius tarp Maskvos ir Vilniaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

TIKRAS NUOSPRENDIS

Apsieisim be Maskvos namų. ŽIŪRĖTI Į ISTORIJĄ - 1940

Geriau tiktų

Sibiro tremtinių namai - Maskvos dovana Lietuvai už brandaus socializmo nuopelnus.

kis

Cia kas per kalamburai;neteisetai statytas pastatas .dar dejus metus turi laiko iteisinti? Tai teismo verdiktas.ar sou?Esminis zodis ,kuris viska apsprendzia-"neteisetai statytas",negi imanomi tokie variantai sostineje?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS