Teismų sistemą paliekanti teisėja: jaučiuosi labai pavargusi ir perdegusi | KaunoDiena.lt

TEISMŲ SISTEMĄ PALIEKANTI TEISĖJA: JAUČIUOSI LABAI PAVARGUSI IR PERDEGUSI

Po dešimties metų teisėjos darbą paliekanti Vilniaus miesto apylinkės teismo apylinkės teismo teisėja Ramunė Makelienė sako „labai pavargusi ir perdegusi“ nuo įtempto darbo ir jo krūvio.

Ji papildė sąrašą teisėjų, paliekančių ir kritikuojančių teismų sistemą dėl sunkių darbo sąlygų.

„Prašau atleisti iš pareigų savo noru, išeinu. Pagrindinė priežastis yra darbo krūvis. Vilniaus miesto apylinkės teisme yra didelė teisėjų kaita, ar tiksliau sakyti, nuolatinis trūkumas. Išeinantys teisėjai į kitus teismas palieka daug bylų“, – Teisėjų tarybos posėdyje penktadienį sakė R. Makelienė.

Aš pati nagrinėju šeimos bylas, jos linkusios ilgai tęstis, yra jautrios, daug dėmesio reikalaujančios – nuolatiniai prašymai, jų susidaro didelis kiekis, tiesiog nepakanka laiko, labai daug asmeninio laiko reikia skirti. Per dešimt metų šeimai nebepakenčiama situacija susidarė“, – pridūrė ji.

Teisėja sakė pati turinti du vaikus, jiems trūksta dėmesio.

I. Makelienė teigė tvirtai apsisprendusi palikti teisėjos pareigas, nes nemano, kad artimiausia metu situacija teismuose keisis.

Prašau atleisti iš pareigų savo noru, išeinu. Pagrindinė priežastis yra darbo krūvis.

„Krūvio problemos yra kompleksinės problemos, į laisvus etatus operatyviai nepaskiriami nauji teisėjai“, – dėstė teisėja.

Ji pabrėžė, kad savo pasitraukimo iš teisėjų nesieja su teisėjo alga, nes jos šeimą išlaiko sutuoktinis, o ji galėjo „sau leisti dirbti teisėja“.

„Situacija (teismuose – BNS) slegianti ir nemotyvuoja likti“, – pareiškė R. Makelienė.

Teisėjų tarybos nariai gyrė kolegę už ilgą patirtį teisme, kompetenciją ir darbštumą.

Tarybos narė, Utenos apylinkės teismo pirmininkė Irena Vapsvienė pakvietė R. Makelienę atvykti dirbti į mažesnį teismą nei Vilniaus – Molėtų rūmus, kur mažesnis krūvis.

„Jei teisėjo darbas patinka, yra alternatyvų galimybių, pagalvokit, gal vertėtų likti“, – įkalbinėjo kolegę I. Vapsvienė.

Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė svarstė, ar Lietuvoje artimiausiu metu nesusiklostys tokia situacija, kai teismuose neliks didžiosios dalies teisėjų.

R. Makelienė pripažino, kad buvo padavusi prašymą persikelti dirbti į Širvintų teismą, tačiau netikėtai gavo patrauklų pasiūlymą advokatūroje.

42 metų teisininkė 2002 metais M. Romerio universitete įgijo teisės bakalauro kvalifikacinį laipsnį, o po trejų metų – teisės magistro kvalifikacinį laipsnį.

Vilniaus miesto apylinkės teisme ji dirbo nuo 2012 metų.

Šis teismas yra didžiausias šalyje.

Teismo atstovas Aurimas Žukauskas BNS sakė, kad šiuo metu trūksta 17 teisėjų (10 baudžiamąsias bylas nagrinėjančių ir septynių civilines bylas nagrinėjančių), 12 etatų yra laisvi, o penkios teisėjos yra vaiko priežiūros atostogose, atostogų laikotarpiu į jų vietą nauji teisėjai negali būti priimami.

„Teisme nustatytas 108 teisėjų skaičius, tačiau dėl ilgalaikių tikslinių atostogų bei teisėjų kaitos, faktiškai dirbusių teisėjų skaičius praėjusiais metais buvo ženkliai mažesnis. Teismo posėdžių sekretorių bei teisėjų padėjėjų kaita yra reikšmingas veiksnys, keliantis iššūkių sklandžiam teismo darbui užtikrinti. Šios grandies darbuotojų atsakomybės ribų, darbo krūvio ir darbo užmokesčio santykis, neproporcingas pragyvenimo sostinėje lygiui, lemia, kad kvalifikaciją, patirtį ir reikiamą išsilavinimą turintieji renkasi tarnybą kituose sektoriuose“, – rašoma 2021 metų teismo veiklos ataskaitoje.

2021 metais šį teismą paliko dešimt teisėjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Atsargumas-privalumas

yra dar tokių žmonių, kad labai daug nereikia-tai ne Gabreliukas ar Eligijus, kuriems niekad negana

Reformos

Teismų būtinos. Jau armija žmonių prirmteista nekaltai. Jie kada nors išeis į gatves manau. Nes negalima su tuo taikstytis. Nėra baisiau kai nuteisiamas nekaltas žmogus, kuris net kaltės savo nesupranta. Arba manė kad daro gerą darbą, informavo dėl vagysčių- o jį patį kaip kriminalinį nusikaltėlį nuteisia. Tai baisu. Kai užsienį dirbau LT atrodė grąžiau. Bet pabuvau LT, nuteisė nekaltai, suspardė juodai, pagal buvusios totalios agresorės melagingus pareiškimus. Atpildas iš vidaus žmogaus atėjo. Agredorius vis tiek ir pats kažkada užsiraus. Dabar jos sūnelį teisia ( buvęs pareigūnas tipo) už veiklą darbe, kurią darė su mamyte ir prieš mane. Bet tada jiems kaip nuo žasies vanduo praėjo, man sugebėjo melagingai užkabinti teistumą. Nu įdomi istorija ir baisi ištikrųjų. Bet teismuosę daro ką nori. Jiems nusispjauti į įrodymus, į viską, jeigu esi užsakytas- NUTEIS.

Pavargo

Nuo teismų melo, manipuliacijų, ir neadekvačių sprendimų. Ten ryšiai ir pinigai- viskas. Kas sau šiltą vietą užsitikrina korpiracijose, kuriom tarnauja, kas vaikams šiltas vieteles. Likusiems pinigai. O jei neturi pinigų bet esi teisus ir doras pilietis- teismuosr suspardys tave. Be viso šito blogio dar plius klesti ten feminizmas. Ir jeigu ant tavęs nekalto karašytas pareiškimas moters- nuteis. Gali tuo neabejoti. Ponai, baisu kąaš mačiau teismuose. Nei sveiko proto nei logikos. Išvarto bylas kaip nori, išsirenka įrodymus kokius vertinti, kokius nurašyt. Pagal jų metodiką supratau kad ten tik ką gimusį kūdykį galima nuteisti. LT jokio teisingumo teismuose nėra. Sakau tą atsakingai. Tai mano nuomonė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS