Ukrainiečiams Lietuvoje atidaryta 12 tūkst. banko sąskaitų: Vilniuje išmokėta per 800 tūkst. eurų | KaunoDiena.lt

UKRAINIEČIAMS LIETUVOJE ATIDARYTA 12 TŪKST. BANKO SĄSKAITŲ: VILNIUJE IŠMOKĖTA PER 800 TŪKST. EURŲ

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentė Eivilė Čipkutė sako, kad į Lietuvą nuo karo gimtinėje pabėgusiems ukrainiečiams jau atidarytos per 12 tūkst. banko sąskaitų.

„Šiuo metu mūsų bankai atidarę virš 12 tūkst. sąskaitų ukrainiečiams“, – LRT Radijui ketvirtadienį sakė E. Čipkutė.

Pasak jos, sąskaitai atsidaryti pakanka užsiregistruoti ukrainiečių registracijos centre ir turėti asmens dokumentą, o leidimas gyventi Lietuvoje tam nebūtinas.

„Šito dokumento bankai nereikalauja. Užtenka tos pirminės pažymos, kurią žmogus gauna atvykęs į migracijos skyrių. Su ta pažyma bei ukrainietišku asmens dokumentu jau galima atsidaryti sąskaitą“, – teigė LBA prezidentė.

Jos teigimu, jei banke galima atsidaryti sąskaitą nuotoliniu būdu, ukrainiečiams ji suteikiama ir per kelias valandas.

„Visi bankai noriai atidarinėja ukrainiečiams banko sąskaitas. Yra bankų, kurie nuotoliniu atidaro ir tą galima padaryti įsidiegus (banko – ELTA) programėlę gana greitai“, – teigė E. Čipkutė.

LBA vadovė taip pat pažymėjo, kad visa reikiama informacija pabėgėliams pateikiama specialiuose lankstinukuose, dalijamuose Ukrainiečių registracijos centruose.

„Taip pat parengėme lankstinuką ukrainiečių kalba. Ten yra telefono numeriai tiems, kurie norėtų gyvai ateiti į banką ir taip pat nuorodos ir informacija, kur galima nuotoliniu būdu atsidaryti“, – pasakojo E. Čipkutė.

Vilniaus savivaldybės atstovė: ukrainiečiams Vilniuje išmokėta per 800 tūkst. eurų

Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėjų grupės vadovės Ievos Dirmaitės teigimu, nors Vilniuje oficialiai registruota 17,4 tūkst., tačiau iš tikrųjų jų sostinėje glaudžiasi apie 20 tūkst.

Vilniuje jiems skiriama 252 eurų vienkartinė išmoka, kurią, savivaldybės atstovės duomenimis, jau gavo per 3,2 tūkst. asmenų.

„Skaičiai iš tikrųjų yra nemaži. Vienkartinė išmoka išmokėta daugiau nei 3,2 tūkst. asmenų, pagal pateiktus 1,6 tūkst. prašymų. Ta suma atitinka apie 810 tūkst. eurų“, – LRT Radijui kalbėjo I. Dirmaitė.

Paklausta, kodėl iš visų 17 tūkst. registruotųjų ją gavo tik apie 3 tūkst., I. Dirmaitė patikino, kad kiekvienas pabėgėlis dėl išmokos turi kreiptis į savivaldybę.

„Čia yra labiau kreipimosi klausimas. Bet kokiu atveju ši vienkartinė socialinė išmoka skiriama tik tuomet, kai iš Ukrainos atvykę asmenys kreipiasi į savivaldybę. Kai kreipiasi, tada jau aktyvuojamas visas procesas ir jie gali gauti tą išmoką“, – paaiškino ji.

Norint kreiptis dėl išmokos, pasak savivaldybės atstovės, leidimą gyventi Lietuvoje įrodančio dokumento nereikia, nebūtina ir banko sąskaita.

„Dokumentus galime pradėti tvarkyti jau turint tą pirminę pažymą. Tiesą sakant, nebūtinai reikia ir banko sąskaitos numerio, kadangi atvykęs ukrainietis vienkartinę išmoką gauti per Lietuvos pašto skyrius“, – dėstė I. Dirmaitė.

Ji, be kita ko, informavo, kad paraišką išmokai gauti galima pildyti internetu, www.ukraina.vilnius.lt tinklalapyje.

ELTA primena, kad šio trečiadienio duomenimis, Lietuvoje užregistruoti 47 003 karo pabėgėliai iš Ukrainos, iš jų – 19 348 nepilnamečiai.

Statistikos duomenimis, maždaug trečdalis visų atvykusių ukrainiečių registruojasi Vilniaus registracijos centre. Šiuo metu savivaldybės gali skirti vienkartinę, tikslinę, periodinę, sąlyginę pašalpą Ukrainos karo pabėgėliams. Gavus laikinosios apsaugos statusą, ukrainiečiams priklauso piniginė socialinė parama.

Gairės: Vilnius, ukrainiečiai, išmokos, pinigai, karas Ukrainoje, banko sąskaitos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS