Per varlių migraciją – ribojimai Vingio parke | KaunoDiena.lt

PER VARLIŲ MIGRACIJĄ – RIBOJIMAI VINGIO PARKE

  • 0

Atšilę orai džiugina ne tik miesto gyventojus, bet ir pažadino iš žiemos miego pirmuosius varliagyvius.

Ne išimtis ir Vingio parko teritorijos žaliosios gyventojos – paprastosios rupūžės. Todėl nuo šio sekmadienio (kovo 25 d.) iki gegužės 4 dienos, Vingio parko lankytojai turės priimti 40 dienų iššūkį pasivaikščioti – prasideda varlių migracija, draudžiamas automobilių eismas į centrinę parko dalį, pranešė Vilniaus savivaldybė.

Eismo ribojimas į centrinę parko dalį nėra vienintelė priemonė, kurios imasi sostinės valdžia ir gamtininkai. Jau šį trečiadienį Lietuvos gamtos fondo atstovai kartu su Lietuvos herpetologų draugija ir savanoriais šalia pagrindinio kelio į centrinę Vingio parko dalį užtvers tvorelę ir palei ją iškas duobutes. Šių duobelių tikslas – sustabdyti migruojančius varliagyvius, kad jie nekirstų kelio.

„Kviečiame visus neabejingus Vingio parko lankytojus prisidėti prie šios akcijos ir pamačius pilnas duobutes varliagyvių, pernešti juos į kitą kelio pusę. Labai džiaugiamės, kad prie mūsų organizuojamų akcijų prisijungia mokyklos ir aktyvios bendruomenės, nes varliagyvius reikia pernešti mažiausiai du kartus per dieną“ – sako Lietuvos gamtos fondo gamtininkė Dalia Bastytė.

Anot gamtininkų, labai svarbu nepamiršti, kad  reikia imti su pirštinėmis, kadangi papildoma šiluma nuo mūsų rankų varliagyviams yra pavojinga.

Draudžiamasis kelio ženklas pastatytas kelio pradžioje nuo Geležinio Vilko g., už automobilių stovėjimo aikštelės ir papildomas ženklas – už kelio atsišakojimo. Į Vingio parką galės įvažiuoti tik aptarnaujantis transportas.

Reaguodami į oro temperatūros pokyčius, pavasarį, varliagyviai gausiomis grupėmis keliauja į nerštavietes, o mieste neretai tenka kirsti judresnes gatves ir, deja, žūti po automobilių ratais. Todėl labai svarbu rekreacinėse teritorijose imtis gelbėjimo darbų.

Anot gamtininkų, varlės, rupūžės ir kiti varliagyviai yra labai svarbūs mūsų gamtai, kadangi jie yra svarbi mitybinių grandinių dalis. Be to, varliagyviai yra svarbūs ir žmonėms, nes jie naikina infekcijas platinančius vabzdžius, o buožgalviai mažina vandens telkinių žydėjimą.

Pavilnių regioniniame parke, Pūčkorių apylinkėse ir Ribiškėse, kelio kraštuose taip pat tveriamos primityvios tvorelės, įkasami kibirai varlėms surinkti ir pernešti iš vienos kelio pusės į kitą.

Gamtininkams talkina savanoriai, gamtosaugai prijaučiantys miestiečiai. Šiose teritorijose Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija, jau eilę metų organizuoja migruojančių varliagyvių apsaugos akcijas.

Tai išties unikalus gamtos reiškinys – nedaug yra tokių žalių Europos sostinių, kuriose galima stebėti kelių tūkstančių varliagyvių migraciją pačiame miesto centre. Turbūt retas vairuotojas yra girdėjęs, kad migruojantys varliagyviai, pajutę kelio virpesius, sustingsta ir susigūžia ant kelio, todėl iškyla didžiulis pavojus jų išlikimui. Neesant duobių varliagyviai eitų palei tvorą, kol prieitų jos kraštą ir vistiek kirstų kelią.

GALERIJA

  • Per varlių migraciją – ribojimai Vingio parke
  • Per varlių migraciją – ribojimai Vingio parke
  • Per varlių migraciją – ribojimai Vingio parke
S. Žiūros / Savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS