Vėl ieškoma, kas sutvarkytų sostinės Trijų Kryžių kalną | KaunoDiena.lt

VĖL IEŠKOMA, KAS SUTVARKYTŲ SOSTINĖS TRIJŲ KRYŽIŲ KALNĄ

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija praėjusios savaitės pabaigoje paskelbė jau trečią konkursą sostinės Trijų Kryžių kalno tvarkymui, takų, laiptų įrengimui.

Direkcijos vadovas Renaldas Augustinavičius BNS sakė, kad tai jau trečiasis konkursas nuo 2020-ųjų, pirmus du kartus rangovų pasiūlymai pasirodė per brangūs arba jų nebuvo sulaukta.

Darbams pagal parengtą projektą, jų priežiūrai su mokesčiais numatyta apie 1 mln. eurų.

„Kadangi tai yra Kreivoji pilis, viena iš trijų buvusių Vilniaus pilių, nes buvo Žemutinė, Aukštutinė ir Kreivoji, norime į aikštelę nutiesti takus, nuo Nacionalinio muziejaus, areštinės, pusės padaryti laiptus. Norime, kad šis objektas taptų lankomas“, – BNS sakė R. Augustinavičius.

Anot jo, Kalnų parko teritoriją, iki sovietmečio vadinta Altarija, su viena seniausių neišlikusių pilių reikėtų laikyti „pirmuoju gyvenamuoju rajonu“. Kalnų parko pavadinimas, pasak R. Augustinavičiaus, buvo primestas sovietmečiu, sunaikinus kryžius ir siekiant pašalinti bet kokias religines sąsajas su liturginiais pavadinimais, tad be kita ko siekiama pristatyti šios vietos istoriją.

„Pažintinis takas padės aktualizuoti šią pilį, žmonės suprast, kad tai buvo pakankamai galingas gynybinis kompleksas – nuo Katedros varpinės iki Olandų gatvės laidojimo rūmų“, – kalbėjo jis.

Darbai būtų vykdomi iš europinių lėšų, juos reikia atlikti iki 2023-iųjų rugpjūčio. Pasiūlymų laukiama iki balandžio 20-osios.

Visą Kalnų parką sudaro kelios kalvos: Trijų kryžių, ant kurio stovi atstatytas Trijų Kryžių paminklas, Stalo, Gedimino kapo ir Bekešo kalnai.

XIX amžiaus viduryje į Vilnelę nušliuožė didelė Bekešo kalno dalis. Beveik 400 metrų ilgio raguva, arba Didžioji Griova, atskiria Stalo ir Piliakalnio kalnus, o leisdamasi žemyn nuo pagrindinio kalvyno dar atskiria ir Gedimino kapo bei Altanos kalnus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

senis

gedimino kalną sutvarkėt ,griūna ,dabar reikia kad triju kryžių pradėtu griūt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS