Vienoje Vilniaus rajono vandenvietėje rasta arseno | KaunoDiena.lt

VIENOJE VILNIAUS RAJONO VANDENVIETĖJE RASTA ARSENO

  • 1

Vilniaus rajone vandenvietėje rastas padidėjęs arseno kiekis, antradienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pasak jos, didesnis nei leistina arseno kiekis rastas bendrovės „Nemenčinės komunalininkas“ eksploatuojamoje Kiaušiadalos vandenvietėje, tiekimas iš jos Kiaušiadalos kaimo gyventojams sustabdytas.

Pasak VMVT, nustatytas arseno kiekis siekė 13,8 µg/l, kai norma yra 10 µg/l.

Nors tai ir nedidelis viršijimas, tačiau nėra leistinas, todėl imamasi visų būtiniausių saugumo priemonių ir centralizuotas vandens tiekimas iš šios vandenvietės laikinai sustabdytas.

VMVT valstybinė maisto produktų inspektorė Vilija Galdikienė teigė, kad bendrovė įpareigota informuoti gyventojus apie nustatytą vandens užterštumą ir aprūpinti juos tinkamu geriamu vandeniu. Iš viso vanduo iš šios vietos teikiamas 41 vartotojui.

Kiaušiadalos vandenvietėje arseno tyrimai nuo pat 2019 m. buvo atlikti bent 13 kartų, iki šiol šis cheminis rodiklis neviršijo normos.

Vandens tiekėjui taip pat nurodyta išsiaiškinti galimas geriamojo vandens taršos priežastis, siekti atkurti saugų vandens rodiklį.

„Kiaušiadalos vandenvietėje arseno tyrimai nuo pat 2019 m. buvo atlikti bent 13 kartų, iki šiol šis cheminis rodiklis neviršijo normos“, – sakė V. Galdikienė.

Pasak specialistės, arseną, kaip geležį, amonį, manganą, nitratus ar nitritus, iš vandens pašalinti padeda specialūs vandens filtrai, labiausiai tam tinkami automatiniai vandens nugeležinimo filtrai.

Pernai VMVT ištyrė 25 rizikingas vandenvietes, arseno kiekis buvo viršytas dviejose: Naujatrobių ir Palentinio. Abiejų vietovių gyventojams atnaujintas saugaus vandens tiekimas. Šiemet numatyta ištirti 20 rizikingiausių vandenviečių.

Lietuvos geologijos tarnyba, pernai atlikusi giluminius gręžinius ir išanalizavusi įvairius mėginius, nustatė, kad geriamajame vandenyje Lietuvoje aptinkamas arsenas yra gamtinės kilmės.

Arsenas yra toksinis sunkusis metalas, linkęs kauptis organizme ir pavojingas sveikatai. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ligas, nuplikimą. Arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto.

Arsenas vandenyje gali būti gamtinės kilmės ar atsiradęs kaip teršalas. Šis cheminis elementas natūraliai aptinkamas aplinkoje: dirvožemyje, gruntiniuose vandenyse ir augaluose. Taršos šaltiniai – įvairūs dažikliai, medienos konservantai, odos apdirbimo, stiklo, farmacijos pramonės medžiagos ir žemės ūkyje naudojami pesticidai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Grįžo nuodytojai?

Prisiminkime, kiek metų Lietuvoje tai čia, tai ten nieko neįtariantys gyventojai gerdavo tai vienomis, tai kitomis kenksmingomis medžiagomis ,,pagerintą" vandenį. O jo grynumą turėjusios prižiūrėti tarnybos niekaip neįstengė nustatyti, kaip tos medžiagos ten atsirado. Ir tai dar prisiminkime, kad ne visose vandenvietėse buvo šventai ir budriai saugoma reikiamo dydžio apsauginė teritorija...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS