Vilniaus oro uoste veiks automatiniai pasienio patikros vartai | KaunoDiena.lt

VILNIAUS ORO UOSTE VEIKS AUTOMATINIAI PASIENIO PATIKROS VARTAI

Nuo balandžio pradžios pradedami automatinių pasienio patikros vartelių įrengimo darbai. Po mėnesio sostinės oro uoste atsiras 10 išmaniųjų vartelių.

Nauja patikros sistema yra sostinės oro vartų rekonstrukcijos dalis, kuri, tikimasi, leis efektyviau ir greičiau patikrinti keleivių asmens dokumentus bei biometrinius duomenis.

„Esame numatę 6 pasienio patikros vartelius įrengti atvykimo salėje ir 4 - išvykimo. Tad be jau esamų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) postų atsiras papildomos galimybės keliautojams greičiau atlikti pasienio patikrą“, - pranešime spaudai teigia Vilniaus oro uosto vadovas Dainius Čiuplys.

Sostinės oro vartų vadovas tvirtina, kad įdiegta naujoji savitarnos sistema veiks tokiu pačiu principu kaip ir kituose didžiuosiuose oro uostose. Pirmiausia keleivio bus prašoma nuskenuoti savo asmens dokumentą. Tokiu būdu sistema patikrins dokumento tinkamumą ir keleivio galimybes naudotis savitarnos varteliais. Jei dokumentas tinkamas, keleivis galės atlikti kitą žingsnį - biometrinių duomenų patikrą, kurios metu realūs keleivio biometriniai duomenys yra sulyginami su biometriniais duomenimis, esančiais keleivio asmens dokumente.

Sėkmingo proceso atveju varteliai atsidarys automatiškai ir keleivis galės tęsti kelionę be papildomo VSAT pareigūno įsikišimo.

„Visi duomenys taip pat bus sutikrinami su VSAT sistemos duomenimis. Sėkmingo proceso atveju varteliai atsidarys automatiškai ir keleivis galės tęsti kelionę be papildomo VSAT pareigūno įsikišimo. Sistemai identifikavus galimo sukčiavimo atvejus arba netinkamus duomenis, varteliai liks uždaryti, o į tolesnį patikros procesą įsitrauks pasienio pareigūnas“, - paaiškina D. Čiuplys.

Planuojama, kad varteliai pradės veikti balandžio pabaigoje. Keliautojai jais naudotis galės iš karto po sistemos testavimo ir ekspertų patvirtinimo, kad sistema veikia tinkamai. Išmaniaisiais pasienio patikros varteliais galės naudotis ES piliečiai (taip pat ir Šveicarijos piliečiai), o ne ES piliečiams VSAT patikra bus vykdoma kaip ir iki šiol - gyvai, tam skirtuose postuose.

„Automatinei pasienio patikrai pradėjus veikti, prie jos dirbs apmokyti konsultantai, kurie padės keleiviams naudotis savitarnos sistema. Neabejojame, kad šį užsienio oro uostuose dažnai matomą technologinį sprendimą Vilniaus oro uosto keleiviai sutiks teigiamai ir perpras greitai“, - sako D. Čiuplys.

Automatiniai patikros varteliai bus skirti keleiviams, turintiems asmens dokumentus, kuriuose įrašyti asmens biometriniai duomenys. Lietuvoje tokie dokumentai išduodami nuo 2009 m. birželio 29 d.

Vilniaus oro uosto automatinės pasienio patikros vartelių sprendimą įgyvendina Vokietijos kompanija „Secunet Security Networks AG“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skubekit vasara ateina

Automatizacija labai gerai Oro uostuose , ziurekit automatizuokit tualetus ka nedvoktu sovietmeciu . Kad nevemtu vakarieciai atvyke I Lietuvos tualetu roju. Tad Vadai Vadukai , Direktorytes Direktoriukai imkites darbo! Seniau buvo geda , kad uzsienieciai keikia Lietuvos rojaus tualetus , o dabar sakom skaitykit apie Lietuvos Zymiuosius, mes zmones, tualetu nepastatysim ir neissveisim .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS