Vilniaus rajone – pratybos tikrinti reakcijai į galimą avariją Astravo AE | KaunoDiena.lt

VILNIAUS RAJONE – PRATYBOS TIKRINTI REAKCIJAI Į GALIMĄ AVARIJĄ ASTRAVO AE

  • 3

Vilniaus rajone ketvirtadienį vyks valstybinio lygio civilinės saugos pratybos, skirtos patikrinti institucijų reakcijai į galimą avariją Astravo atominėje elektrinėje (AE).

Mokymai vyks specialiai įrengtame poligone Valčiūnuose.

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija, jų metu bus vertinama už civilinę saugą atsakingų institucijų sąveika ir pasirengimas vykdyti nustatytas funkcijas branduolinės ir radiologinės avarijos Astravo AE atveju.

„Per pratybas stebėsime, kaip atsakingos institucijos geba dirbti kartu ir būti pasirengusios užtikrinti gyventojų saugumą šios galimos ir itin pavojingos situacijos atveju. Pratybos yra pats geriausias būdas tai įvertinti ir būti tinkamai pasirengusiems“, – sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot jos, pratybos rengiamos pagal patvirtintą 2021–2023 metų valstybinio lygio civilinės saugos pratybų planą.

Civilinės saugos pratybomis siekiama įvertinti Vilniaus rajono ir Kalvarijos savivaldybių pasirengimą operatyviai evakuoti gyventojus, organizuoti jų sanitarinį švarinimą.

Pratybų metu bus imituojamas asmenų surinkimas iš užterštų teritorijų, transporto ir asmenų švarinimas, dezaktyvavimo darbai, asmenų priėmimas ir apgyvendinimas kolektyvinės apsaugos statiniuose.

Mokymuose dalyvaus apie 400 statutinių pareigūnų, Lietuvos karių, šaulių, tarnautojų ir nevyriausybininkų.

Aktyviausiai bus įtrauktos Vilniaus rajono ir Karvarijos savivaldybės, dar 16 savivaldybių pratybose dalyvaus netiesiogiai, dalis – stebėtojų statusu.

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos teigimu, įvykus avarijai 50 kilometrų nuo Vilniaus esančioje Astravo elektrinėje radiacija paveiktų trečdalį Lietuvos gyventojų.

Lietuva nuolat kritikuoja Baltarusiją dėl to, kad Astravo AE pastatyta nesilaikant branduolinės saugos ir aplinkosauginių reikalavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kas bus

kai visas transportas bus elektrinis.? įvykus avarijai visi puls krautis akumuliatorius. Tinklai perdegs. Pats laikas auginti arklius. Vis bus greičiau evakuotis nei pėstute.

Anonimas

UŽPYYYSOTE KVAILYSTĖMIS

ha

siaudlius ir maiselius uzdraude, tai per ka uostysime radiacija?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS