Vilniaus politikai ėmėsi sprendimo branginti automobilių stovėjimą | KaunoDiena.lt

VILNIAUS POLITIKAI ĖMĖSI SPRENDIMO BRANGINTI AUTOMOBILIŲ STOVĖJIMĄ

Vilniaus politikai trečiadienį pradėjo nagrinėti savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ siūlymą nuo kitų metų branginti automobilių stovėjimą.

Labiausiai sprendimas paveiktų centrinę miesto dalį, išplečiant brangiausias mėlynąją ir raudonąją zonas – jose statyti  automobilius atitinkamai kainuoja 2,5 euro ir 1,5 euro valandai.

Po diskusijų su politikais jau anksčiau šią savaitę atsisakyta idėjos iš esmės kelti kainas minėtose zonose euru.

„Susisiekimo paslaugų“ direktorė Modesta Gusarovienė sakė, kad be zonų perbraižymo miesto centre, apmokestinamos zonos išsiplės į Šnipiškes, Naujamiesčio teritoriją, siekiant išvengti chaotiško automobilių statymo, spūsčių.

„Zonos plečiamos ten, kur „raudonuoja“ gatvės (...) įkainių padidėjimas bus ne tik trumpalaikiam, bet ir ilgalaikiam stovėjimui, taip pat ir gyventojams“, – savivaldybės tarybos posėdyje aiškino M. Gusarovienė.

R. Šimašius sako, kad patys tarifai nesikeis, išskyrus Gynėjų gatvę.

Zonos plečiamos ten, kur „raudonuoja“ gatvės. Įkainių padidėjimas bus ne tik trumpalaikiam, bet ir ilgalaikiam stovėjimui, taip pat ir gyventojams.

„Noriu priminti, kad mūsų kainos yra gerokai mažesnės, nei gretimose sostinėse, dideliuose miestuose, yra poreikis kai kur kainą pakoreguoti, nes žmonės piko metu elementariai nesuranda, kur pastatyti automobilį“, – žurnalistams prieš posėdį kalbėjo meras.

Jis patikino, kad nustatant pigiausias žaliąsias zonas naujose teritorijose daug kur buvo atsižvelgta į vietos bendruomenių pageidavimą, kad liktų vietos pačių gyventojų automobiliams.

Valdančiosios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai siūlo vieną valandą sekmadieniais leisti automobilius senamiestyje statyti nemokamai, motyvuodami, kad ši lengvata būtų aktualiausia poilsiaujančioms šeimoms su vaikais. Sekmadieniais taip pat vyksta katalikų mišios.

Taip pat siūloma leisti iki pusvalandžio nemokamai statyti automobilius neįgaliesiems, senyvo amžiaus žmonėms prie poliklinikų.

M. Gusarovienė sako, kad sekmadieniais mokamas stovėjimas yra tik mėlynoje zonoje, tačiau norint įgyvendinti siūlymą, reikėtų papildomų lėšų perprogramuojant stovėjimo automatus ir mobiliąją programėlę. Anot jos, siūlymai dėl neįgaliųjų ir pensininkų taip pat dar nagrinėjami.

Tarybos nariai taip pat nuogąstavo, kad apmokestinus automobilių statymą miesto paplūdimiuose, gyventojai automobiliais užkimš apylinkes, miško keliukus. M. Gusarovienė sako, kad į šias zonas sezono metu vyks daugiau viešojo transporto.

Prognozuojama, kad perbraižius zonas, būtų papildomai surinkta 5,6 mln. eurų mokesčių, pačios „Susisiekimo paslaugos“ gautų 1,28 mln. eurų pajamų. Iš jų įmonei reikėtų naujose zonose statyti stovėjimo automatus, užtikrinti kontrolei reikėtų papildomų trijų etatų.

Artūras Zuokas pasigedo naujų savivaldybės požeminių stovėjimo aikštelių.

„Gal pirmiausia numatykime vietą automobiliams statyti, tuomet kelkime kainą?“, – svarstė politikas.

M. Gusarovienė žadėjo rugsėjį pateikti galimybių analizę.

Galutinį sprendimą taryba turėtų priimti po dviejų savaičių.

Pagal dabartinius siūlymus, mėlynoji zona apimtų visą iki šiol raudonai pažymėtą teritoriją ir dalį geltonos kairiajame Neries krante. Jos ribos apimtų visą Gedimino prospektą, taip pat Pamėnkalnio, Pylimo, Rūdninkų, Etmonų, Didžiąją gatves,driektųsi palei Vilnią iki Arsenalo gatvės, palei Nerį Žygimantų, Goštauto gatvėmis iki Žvėryno tilto.

Raudonoji zona apimtų Šnipiškes, Naujamiestį, Užupį, plėstųsi ir pigiausios geltonoji ir žalioji zonos, kuriose automobilį  valandai galima palikti atitinkamai už 60 ir 30 euro centų.

Taip pat siekiama apmokestinti ir stovėjimo aikšteles prie miesto paplūdimių Valakampiuose prie Neries, prie Balsio, Balžio, Tapelių ežerų. Čia siūloma įvesti geltonąją zoną.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Ateis laikas ir tie veikėjai galės apmokestinti stovėjimo vietas baltoms meškoms. Mes kerštingi...

Vilnietis

Kur galima pamatyti ątaskaitą apie lėšų už automobilių parkavimą panaudojimą? Turėtų būti skelbiama viešai!

Anonimas

Plesikai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS