Po siaubingo įvykio sostinėje tėvai ginkluoja savo nepilnamečius vaikus: už tai jiems gresia baudos | KaunoDiena.lt

PO SIAUBINGO ĮVYKIO SOSTINĖJE TĖVAI GINKLUOJA SAVO NEPILNAMEČIUS VAIKUS: UŽ TAI JIEMS GRESIA BAUDOS

  • 35

Po nepilnametės išžaginimo, tėvai nesnaudžia – ginkluoja vaikus dujų balionėliais, kurių paklausa Vilniuje smarkiai išaugo. Pareigūnai įspėja, kad juos gali nešiotis tik pilnamečiai, tačiau tėvai renkasi mažesnę blogybę, kad tik jų vaikas būtų saugesnis. Specialistai nerimauja, ar nepadaugės atvejų, kai šios priemonės panaudojamos ne tik savigynai, net mokyklose.

Vilniuje smarkiai išaugo dujų balionėlių paklausa. Vilniečiai skuba apsiginkluoti. Kaip po nepilnametės išžaginimo sunerimę tėvai stengiasi apsaugoti savo atžalas, LNK žurnalistas teiravosi „Vilniaus ginklų“ padalinio vadovo Dariaus Mikalausko.

– Prekiaujate įvairių rūšių dujų balionėliais. Ar tiesa, kad pastaruoju metu tėvai juos ypač perka kaip savigynos priemonę vaikams, net nežiūrėdami į kainą? Kokie perkamiausi? Kaip išsirinkti?

– Atėjusieji dažniausiai pirmą kartą susiduria su tokia preke, nieko nežino apie dujų balionėlius, todėl pirmiausiai mes kiekvienam suteikiame profesionalią konsultaciją. Dažnai žmonės prašo patarti, ko konkrečiu atveju jam reikėtų, kaip tuo naudotis. Taigi kiekvienas atvejis individualus, išsiaiškiname, ko jis nori, kokie jo lūkesčiai, kokiai paskirčiai ir pan. Dujų balionėlių yra įvairių: nuo pačių paprasčiausių, kurių purškimo atstumas siekia iki 2–3 metrų, iki profesionalių, purškiančių iki 5–6 metrų atstumu, priklausomai nuo oro sąlygų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar tiesa, kad padidėjo dujų balionėlių paklausa po to siaubingo įvykio sostinėje? Tėvai juos perka vaikams?

– Iš tiesų, tas bumas prasidėjo šią savaitę, kai daugelis iš spaudos sužinojo apie šiuos baisius įvykius. Dabar žmonės suinteresuoti, ateina grupėmis, šeimomis, klausia, ar gali tokį balionėlį pirkti nepilnamečiams. Čia mes susiduriame su problema, nes pagal įstatymą dujų balionėlis priskiriamas D kategorijos ginklui, kurį gali turėti tik asmenys nuo 18 metų, tai yra – tik pilnamečiai. Todėl visus tėvelius perspėjame, kad tai yra įstatymo pažeidimas. Dažnai išgirstu tėvus sakant, kad mes tą suprantame, bet renkamės mažesnę blogybę – geriau pažeisiu įstatymą, bet duosiu vaikui, kad šis jaustųsi saugesnis.

Jeigu kai kurie tėvai nesilaikys įstatymo ir duos dujų balionėlius nepilnamečiams vaikams, gali būti, kad greitai išgirsime įvairių atvejų, kai jie buvo panaudoti ir mokykloje.

– Ar yra koks nors šaltasis ginklas, kuriam nereikia leidimo ir nekeliama reikalavimų, kad tokia savigynos priemonė skirta tik pilnamečiams?

– Būna, ateina tėvas ir sako, kad nori dukrai nupirkti dujų balionėlį savigynai. Tenka atkalbėti, nes tai, kaip minėjau, įstatymo pažeidimas. Tuomet jis klausia, ar gali peilį savigynai įsigyti. Ir mes neturime jokių argumentų. Nors tikiname, kad peilis ne tam skirtas, bet tėvai dėl vaikų saugumo pasiruošę bet kam.

– Bet peilis gali padaryti daugiau žalos nei dujų balionėlis?

– Be abejo, tai didesnė blogybė. Apskritai peilis skirtas sumuštiniams sutepti, dešrai pasipjaustyti, dar kažkam, bet savigynai mes nerekomenduojame. Ir tą suaugę žmonės turėtų suprasti.

– Be dujų balionėlių, prekiaujate dar ir elektrošokais. Tai – irgi D kategorijos ginklas?

– Taip, elektrošokas irgi priskiriamas prie D kategorijos ginklų. Nuo aerozolinių dujų jis skiriasi tuo, kad yra kontaktinis. Jeigu dujų balionėlį mes galime panaudoti iš tam tikro atstumo, tai  elektrošokui būtinas kontaktas. Jį galime panaudoti tik iš labai arti.

– Ar yra D kategorijos šaunamųjų ginklų? Gal vien jau psichologiškai ištrauktas šautuvas atbaidys smurtautoją, užpuoliką?

– Noriu pastebėti, kad D kategorijos šaunamieji ginklai nėra skirti savigynai. Čia jau eitų kalba apie pneumatinius ginklus. Kadangi jie neskirti savigynai, jų negalima nešiotis. Vienintelės priemonės, kurias galima su savimi nešiotisi, tai šios, kurias išdėliojome: elektrošokas, dujų balionėliai. Visos kitos priemonės yra draudžiamos Lietuvoje. Jeigu žmogus nori apsiginti, tuomet jis ima leidimą C kategorijos ginklams, kuriuos galima nešiotis sulaukus 21 metų amžiaus.

– Ar galėtumėte apibendrinti, kiek maždaug kartų padidėjo savigynai skirtų dujų balionėlių pardavimai? Gal šluote juos iššlavė, čia – jau paskutiniai?

– Na, čia tikrai ne paskutiniai, o jei išpirktų, žinome, kur jų galima papildomai užsakyti (šypsosi). O kad jų paklausa padidėjo, tiesa. Aerozolinių dujinių ginklų pardavimai šią savaitę išaugo gal dešimt kartų.

– Tai per savaitę, ko gero, buvo apyvarta, kaip anksčiau per mėnesį?

– Supraskime, lazda turi du galus. Dabar parduodame daug daugiau šių balionėlių, bet, mano supratimu, jų ir panaudojimo atvejų padaugės. Jeigu kai kurie tėvai nesilaikys įstatymo ir duos dujų balionėlius nepilnamečiams vaikams, gali būti, kad greitai išgirsime įvairių atvejų, kai jie buvo panaudoti ir mokykloje ar kitur. Tai kelia nerimą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Patyręs.

Legaliausias šaltasis ginklas- tai gerai nusmailintas pieštukas.

Kl

Jūs, vaikai, klausykite Viešpatyje savo tėvų, nes tai teisinga. 2 “Gerbk savo tėvą ir motiną”,- tai pirmasis įsakymas su pažadu: 3 “Kad tau gerai sektųsi ir ilgai gyventum žemėje”. 4 Ir jūs, tėvai, neerzinkite savo vaikų, bet auklėkite juos drausmindami ir mokydami Viešpatyje.

Jau čia kažkokį cirką tėvukas daro

Vietoj to, kad apklaustų liūdininkus. Faktas, kad tos viešos masinės mokyklos reikalingos tik pisimuisi mokytis. Prisiminkime Jonučių mokyklą Garliavoj, kur suteneriai septintokes iš pamokų pasiimdavo, tai ar ką nubaudė, kokią qrva direktorę, NE!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS