Vilniečiai po langais nenori smirdinčių šiukšlių konteinerių | KaunoDiena.lt

VILNIEČIAI PO LANGAIS NENORI SMIRDINČIŲ ŠIUKŠLIŲ KONTEINERIŲ

Vilniaus valdžios pagyros, kad nauja atliekų išvežimo tvarka sumažino mokesčius gyventojams, o naujoviški konteineriai gerina miesto įvaizdį, sukėlė pasipiktinimo bangą.

Mat savivaldybė per 750 atliekų surinkimo aikštelių išdėstymo plano nė nesiteikė derinti su gyventojais ir stato konteinerius tiesiai po langais.

Savivaldybė „rūpinasi“ žmonėmis, atsižvelgdama ne į jų poreikius, o į biurokratinį planą, kur parašyta, kad konteinerių aikštelės turi būti nutolusios viena nuo kitos per 100 metrų. Klerkai nesuko sau galvos, kurioje vietoje ta aikštelė kuo mažiau žmonėms trukdytų.

Gyventojai nelieka skolingi. Prie Antakalnio g. 80 namo jie net susigrūmė su statybininkais, atvykusiais į jų kiemą įrenginėti atliekų konteinerių aikštelės. Į konfliktą buvo kviečiami net keli policijos ekipažai. Išvykus pareigūnams, žmonės nudraskė statybvietę žyminčias apsaugines juostas, išvertė tvorą, kur kabėjo skelbimas apie statomą objektą.

Pasiūlymus atmetė

Blindžių g. gyventojai jau nuo birželio kovoja prieš savivaldybės numatytą pusiau požeminių atliekų konteinerių aikštelę Nr. 522 prie pagrindinio įvažiavimo į 19 namo kiemą, siūlo parinkti žmonėms palankesnes vietas, bet sulaukia tik profesionalaus atsirašinėjimo.

Trijų Blindžių g. namų gyventojų įsteigtos bendrijos pirmininkas Andrius Kriščiūnas rašė savivaldybei, kad atliekas vežantis transportas užtvers ir taip siaurą pravažiavimą, be to, iš 19 namo gyventojų atims 3 automobilių statymo vietas. Žmonės siūlė aikštelę perkelti arba prie Blindžių g. 17 namo arba 29 namo gale prie betono sienelės, kur įrengti stovai skalbiniams džiauti.

Liepos 5 d. bendrija gavo Miesto ūkio ir transporto departamento Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjo Valdo Juodžio pasirašytą raštą. Pirmoji gyventojų siūloma vieta aikštelei išbrokuota, nes ji yra tik 5 m nuo transformatorinės pastotės, todėl esą pažeidžia elektros tinklų apsaugos reikalavimus. Tačiau stumdomas atliekų konteineris šiuo metu ten stovi ir nieko nepažeidžia?

Pas mus aplinkui laukai, miškai, laisvų erdvių pilna, bet savivaldybei reikia būtinai lipti per galvas, įrenginėti aikštelę po langais. Kam gi malonūs tie atliekų konteineriai.

Antra gyventojams patogi vieta valdininkams neįtiko, nes ji esą patenka į valstybės saugomą Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio teritoriją.

„Kai žiūrime į planą, sklypas nesiekia draustinio ribos, kaip tik ta betoninė sienelė dar sklype, bet mes gi ne specialistai, tikslių planų, visų komunikacijų išdėstymo neturime, todėl ir prašome, ar profesionalai galėtų mums padėti surasti tokią vietą atliekų aikštelei, kuri būtų priimtina žmonėms, - „Vilniaus dienai“ sakė Darius Eigminas, nepatenkintų gyventojų derybininkas su savivaldybe. - Pas mus aplinkui laukai, miškai, laisvų erdvių pilna, bet savivaldybei reikia būtinai lipti per galvas, įrenginėti aikštelę po langais. Kam gi malonūs tie atliekų konteineriai...“

Parašus ignoruoja

Pasak D.Eigmino, per rugsėjį penkių aplinkinių namų gyventojai, kuriems skirta aikštelė Nr. 522, surinko parašus ir registruotu laišku išsiuntė Vilniaus merui Remigijui Šimašiui, siūlydami dar vieną alternatyvą – aikštelę įrengti už Blindžių g. 17 pastato, kur šiuo metu išrikiuoti 6 stumdomi konteineriai.

„Tai ne gyvenamasis namas, čia įsikūrusi Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA), kitos įstaigos, numatytiems 4 pusiau požeminiams konteineriams vietos užtektų, privažiavimas patogus, - vardijo privalumus D.Eigminas, tačiau šį pasiūlymą, kaip ir beveik 60 vilniečių parašų, savivaldybė ignoravo.

„Nustebino operatyvumas – laišką savivaldybė gavo rugsėjo 24 d., o jau 26 d. buvo svarstymas darbo grupėje, kuri buvo sudaryta spręsti klausimams, kaip ir mūsiškis, pacituosiu: „ susijusiems su pusiau požeminių konteinerių projektų derinimu, naujų vietų parinkimu, perkėlimu, plėtra ir statyba“. Galvojome, kaip jie ir spėjo viską išanalizuoti… Bet kai gavome atsakymą ir posėdžio protokolą, paaiškėjo, kad jokio mūsų siūlymo ta grupė nesvarstė, tik patvirtino, kad jų parinkta aikštelė prie Blindžių g. 19, atitinka reikalavimus ir nusprendė palikti ją suprojektuotoje vietoje“, - pirštu į savivaldybės atsiųstus popierius baksnojo nepatenkintų gyventojų atstovas.

Pastebėjęs, kad savivaldybės tinklalapyje viešinamame aikštelių išdėstymo ir jų aptarnaujamų zonų plane nepažymėti Blindžių g. 17a ir 35 namai, savivaldybės teiravosi, ar 522 konteinerių aikštelė skirta ir šių namų gyventojams. Atsakymas teigiamas.

„Pradėjom skaičiuoti žmones, kiek naudosis ta aikštele, jeigu priskirta net 10 namų. Suskaičiavom apie 600, o ten numatyti du dideli, po 5 kub.m, mišrioms komunalinėms atliekoms ir bendrai popieriaus, kartono, plastiko bei metalinėms pakuotėms, ir du mažesni – 3,2 kub.m stiklui ir 0,5 kub.m maisto ir virtuvės atliekoms, - pasakojo pašnekovas. - Klausiu savivaldybės, kiek žmonių gali naudotis tokio dydžio konteineriais, o jie atsako, kad gamintojas nenurodo… Tai kas sprendžia, kiek žmonių neš tenai savo šiukšles? Karoliniškėse įrengus naujas konteinerių aikšteles jos jau po dviejų savaičių tapo šiukšlynais. Panašus košmaras laukia ir po mūsų langais, jeigu aikštele naudosis 600 žmonių.“

Užkliuvo už varčios...

Neapsikentęs vilnietis bandė užsirašyti į priėmimą pas merą.

„Norėjau pasakyti, kad savivaldybė nesielgtų su mumis, kaip tie kampuoti vaikinai iš anekdoto, kurie pasiūlo pirkti plytą. Nei tau jos reikia, nei ką, bet dėl šventos ramybės nusiperki. Taip ir čia – imkit konteinerius, tikrai labai gera vieta. Bet mums ji negera, - akcentavo D.Eigminas. - Kodėl prie NMA pastato blogai – neatsako, siūlome aikštelę įrengti tolėliau, link buvusių Svečių namų yra daugybė vietos, ir automobilių ten niekas nestato. Mums sako – toli, viršys 100 metrų atstumą nuo tolimiausio namo, ir reikės gyventojų sutikimo. Gerai, parašysime tuos sutikimus, bet dabar savivaldybė jau net į užklausas neatsakinėja. Giriasi, kad dirba demokratiškai, skatina gyventojų savivaldą, bendruomenių kūrimąsi, o paskui, kai tos bendruomenės sako savo nuomonę, nenori nieko nei girdėti, nei matyti.“

Norėjau pasakyti, kad savivaldybė nesielgtų su mumis, kaip tie kampuoti vaikinai iš anekdoto, kurie pasiūlo pirkti plytą. Nei tau jos reikia, nei ką, bet dėl šventos ramybės nusiperki.

Pas merą vyrui patekti nepavyko. Priimamajame gavo labai mandagų pasiūlymą dar kartą išdėstyti visus gyventojų argumentus ir pateikti tiesiai darbo grupės vadovui Juliui Morkūnui. Tam pačiam asmeniui, kuris kartą jau pasirašė „nuosprendį“: „palikti aikštelę suprojektuotoje vietoje“.

Biurokratinis ratas ėmė suktis iš naujo.

Eis į teismą

„Vėl rinksime parašus, siūlysime konteinerius įkasti kitoje gatvės pusėje, kur futbolo aikštelė. Rodysime visas įmanomas vietas, kurios tinka gyventojams, o jeigu vėl pasakys „Ne, netinka“, eisime į teismą“, - sakė D.Eigminas.

Už atliekų tvarkymą atsakingi savivaldybės pareigūnai ginasi, kad atliekų konteinerių aikštelių išdėstymo derinti su gyventojais neprivalo. Mat vykdomas Vyriausybės patvirtintas Valstybinis atliekų tvarkymo 2014-2020 m. planas ir aplinkos ministro įsakymas. Todėl visuose miestuose taikomi tie patys reikalavimai, kad konteinerių aikštelė būtų ne arčiau nei 10 metrų nuo namo langų ar durų. Daugiabučio gyventojų sutikimo esą reiktų tik tuo atveju, jeigu konteineriai būtų įrenginėjami už 5 metrų nuo pastato.

Svarbu ne žmonės, o tai, kad „Vilniaus plano“ parengti supaprastinto statybos projekto sprendiniai atitinka visus reikalavimus.

„Gyventojams nerimauti nevertėtų, nes požeminiai konteineriai įrengiami laikantis europinių standartų, jie suprojektuoti optimaliam ir lengvam aptarnavimui bei valymui. Naujai įrengti konteineriai bus aptarnaujami kiekvieną dieną“, - žada savivaldybės atstovas. Bet nenorintys visą gyvenimą pro savo langus matyti konteinerius ir šiukšlių krūvas vilniečių tokia biurokratų paguoda netenkina.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

o kur nori? Už miesto? Kas ten šiukšles veš kasdien?Tu veši?Mokykitės tvarkingai rūšiuoti, mesti atliekas uždaruose maišuose - smarvės nebus.

Nesvarbu

Siūlau rengti akciją ir visas šiukšles nešti savivaldybei po langais. Tegu pakvėpuoja....susipažins su varnomis ir žiurkėmis.

Vilnietis

Idomu kai Vilniaus savivaldybės klerkai "remiasi" Europos standartais - komandiruotėse toliau H@M ir C@A parduotuvių nėra buvę.... svarbu suprasti, kad stacionariai įrengtų konteinerių taip lengvai perkelti kitur neišeis - kaip galima neatsiklausti žmonių "supaprastintu" metodu apie smirdalą po jų langais? Per rinkimus supaprastinsime tos ožių gaujos mėžimą kartu su meru iš savivaldos...va taip - paprastai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS