Siūlo nemokamus savigynos kursus: patarė, kaip saugumu pasirūpinti ir patiems  | KaunoDiena.lt

SIŪLO NEMOKAMUS SAVIGYNOS KURSUS: PATARĖ, KAIP SAUGUMU PASIRŪPINTI IR PATIEMS 

  • 4

Vilniuje savivaldybė gyventojams siūlo nemokamus savigynos užsiėmimus. Juos ves instruktorius, Kalėjimų tarnybos specialiųjų kompetencijų mokytojas. Užsiėmimų metu bus imituojamos užpuolimo situacijos ir paaiškinama, kaip apsiginti. Savivaldybė, ilgus metus neskyrusi tam dėmesio, dabar prieš rinkimus dalija pažadus, kad gerins naktinį miesto apšvietimą, įrengs daugiau stebėjimo kamerų. Bet kol visa tai bus realizuota, saugumu teks pasirūpinti ir patiems.

Kaip tai daryti, LNK žurnalistė paprašė pademonstruoti „Savigynos akademijos“ vadovo Žilvino Šriubšos.

– Gal galite pademonstruoti, koks yra elementarus savigynos veiksmas?

– Tarkim, jus pastvėrė už atlapų, užpuoliko rankos įtemptos, šiek tiek sulenktos. Tokioje situacijoje jūsų rankos turi būti iš viršaus. Su viena ranka stveriate priešingos rankos dilbį ir kiek įmanoma stipriau traukiate jo ranką prie savęs. Jūsų alkūnė turi prilipti prie jūsų kūno, tuomet turėsite daugiau jėgos. Tada darote žingsnį prie užpuoliko iš šono. Kita ranka keliauja į veido sritį. Reikia žinoti, kad jautriausia vieta yra ne smakras, o nosis. Toliau seka toks veiksmas: nosį – atgal, rankas – į priešingą pusę. Pritūpiam, užpuolikas nukrito. Gal jis iš karto ir nepaleis apykaklės, į kurią buvo įsikibęs, bet turime atramą – jo alkūnę ir savo kelį. Darome svertą, užlenkiame jo ranką, o tuomet geriausia bėgti kuo toliau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O jeigu užpuola iš nugaros?

– Vos pajutus traukimą atgal, žengtelkite viena koja atgal link užpuoliko. Lenkiatės link jo į priekį ir pralendate pro jo rankas. Keliate savo ranką ir užmetate ant veido, kiek įmanoma daugiau. Jūs atsiduriate arba iš šono, arba iš nugaros. Galite sukabinti rankas. Jeigu jėgos nėra pargriauti, jūs tiesiog pritūpiate ir priešininkas nugriūva.

– Kaip elgtis, jei užpuolikas prispaudė prie sienos?

– Tuomet stipriu smūgiu stumiame jo ranką į vidinę pusę, o patys tuo metu  judame į priešingą pusę. Svarbiausia – pašalinti spaudimą nuo kaklo srities. Kita ranka užfiksuojame užpuoliko ranką – padarome tokį „kabliuką“. Kita ranka, kuri tampa laisva, griebiame už nosies ir verčiame. Reikėtų kuo stipriau bumbtelti į sieną, kad subraškėtų galvelė. Ir, neutralizavę užpuoliką, pabėgame.

Jeigu tvirtai laiko, jaučiate, kad jėga nieko nelaimite, tiesiog smūgiuokite į tarpukojį. Arba galite tiesiog pralįsti pro šoną viso kūno jėga ir bėgti.

– Kokie gynybos veiksmai padėtų užpuolikui tiesiog pastvėrus rankas?

– Jeigu tvirtai laiko, jaučiate, kad jėga nieko nelaimite, tiesiog smūgiuokite į tarpukojį. Arba galite tiesiog pralįsti pro šoną viso kūno jėga ir bėgti.

– Ir pati pabandžiau – išsisukti įmanoma, demonstruojami veiksmai atrodo nesudėtingi. Vis dėlto kai užpuola naktį, kai tamsu, žmonių nėra, iš baimės gali visus tuos savigynos veiksmus ir užmiršti…

– Dažniausiai taip ir būna, žmogus išsigąsta. Todėl reikėtų praktikuotis savigynos kursuose, tai daryti kuo dažniau. Na, o tokiu atveju gali padėti ir savigynai skirti dujiniai balionėliai. Juos turi teisę nešiotis tik pilnamečiai. Kaip jais naudotis, rekomenduočiau irgi praeiti vienos dienos mokymo kursą, nes neteisingai panaudojus, galite ir sau pakenkti. Per mokymus pastebėjau, kad stresinėje situacijoje trečdaliui žmonių tas balionėlis iškrenta iš rankų dar nespėjus jo panaudoti.

– Ką dar galime panaudoti savigynai? Daugelis kišenėje nešiojasi raktus, kaip jie gali pasitarnauti?

– Tarkim, jei reikia tamsiu paros metu paėjėti nemažą atkarpą nuo stotelės iki namų, patarčiau į ranką paimti raktų ryšulėlį. Vieną raktą reikėtų tvirtai įbrukti tarp pirštų, kad būtų kažkokia aštri atbraila. Jeigu netikėtai užpultų, smogti tuo raktu užpuolikui į veidą. Naktį gali pagelbėti ir paprastas žibintuvėlis. Pašvietus į akis, jis trumpam apakina, turite laiko pabėgti nuo užpuoliko. Taip pat yra tokie taktiniai legalūs tušinukai. Su juo netgi rašyti galima, bet prireikus, jis gali pasitarnauti kaip savigynos priemonė ir užpuolikui pridaryti daug bėdos.

GALERIJA

  • Siūlo nemokamus savigynos kursus: patarė, kaip saugumu pasirūpinti ir patiems 
  • Siūlo nemokamus savigynos kursus: patarė, kaip saugumu pasirūpinti ir patiems 
  • Siūlo nemokamus savigynos kursus: patarė, kaip saugumu pasirūpinti ir patiems 
Stop kadrai
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuomonei

Viena diena parodo ir namuose kartoji

Jokia savigyna

ar ginklas nepades,jei uzpuls netiketai,tam ruosesis zmogus. O padaugejus ginklu - tam pasiruos ir uzpuolikai! Vargu,ar verta zuti del pinigines ar telefono...

Nuomonė

Geriausias moterų ginklas - paleisti kakarinę visu garsu. Pradėjus žviegti užpuolikas pabėgs. O realiai pasipriešinti gali tik gerai treniruotas žmogus. Taip kad iš vienos dienos kursų dideles naudos nėra. Čia tik reklamose ir amerikiečių filmuose pensinnkes išsvaido užpuolikus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS