Vilniuje atsiras skulptūra dainininkui L. Cohenui | KaunoDiena.lt

VILNIUJE ATSIRAS SKULPTŪRA DAINININKUI L. COHENUI

Vilniuje iškils skulptūra litvakų kilmės dainininkui, rašytojui Leonardui Cohenui (Leonardui Koenui).

Apie tai feisbuke antradienį paskelbė Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sutuoktinė, Vilniaus Universiteto filosofijos fakulteto lektorė Agnė Matulaitė, pakviesta į oficialų skulptūros atidengimą.

Pasak jos, skulptūrą prieš kelis metus mirusiam Kanados dainininkui sukūrė taip pat pernai miręs skulptorius Romualdas Kvintas.

„Nežinau, kokiu būdu organizatorius norvegus pasiekė gandas, kad esu absoliuti šio poeto ir dainininko mėgėja“, – skelbė ji.

BNS A. Matulaitė patvirtino, kad iniciatyvos įamžinti šį muziką Vilniuje ėmėsi norvegas Johnas Afsethas (Džonas Afsetas) su sutuoktine Aušrine Baronaite.

Skulptūra iškils sostinės senamiestyje,  Šv. Mykolo gatvėje, restorano „Gabi“ kieme – įstaigos administracija BNS patvirtino, kad skulptūra bus atidengta šeštadienį. Kaip BNS nurodė Vilniaus savivaldybė, leidimų šiai skulptūrai nereikėjo, kadangi tai yra „privati R. Kvinto bičiulių ir palaikytojų iniciatyva“.

Savo ruožtu R. Šimašius feisbuke užsiminė, kad minima vieta skulptūrai gali būti laikina, o savivaldybė ieško nuolatinės.

Meras žurnalistams trečiadienį teigė, kad L. Coheno šeimos istorija glaudžiai susijusi su Lietuva, nes tarpukaryje jo motina „su sudžiuvusiu obuoliu šiaip taip išsprūdo iš Lietuvos“.

„Paties Leonardo grįžimas į Lietuvą, į sostinę, man rodosi, būtų labai svarbus ženklas. Kol kas tinkamos nuolatinės, puikios vietos tam neturime, dėl to skulptūra bus inauguruota privačiame kiemelyje. Bet su iniciatoriais esame sutarę, kad mes tikrai bendromis jėgomis surasime tinkamą vietą“, – sakė R. Šimašius.

1934-aisiais Monrealyje gimęs litvakų šaknų turintis L. Cohenas mirė 2016-ųjų lapkritį. Baigęs literatūros studijas ir karjerą praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje pradėjęs kaip rašytojas, daugiausiai kūręs poeziją, vėliau išgarsėjo visame pasaulyje dėl savo autorinių dainų, žinomiausios jų – „Suzanne“, „Hallelujah“ ir kitos.

Vilniuje prieš daugiau nei du dešimtmečius atidengta skulptūra kitai muzikos legendai – Frankui Zappai (Frenkui Zapai), prieš kelerius metus – ir „The Beatles“ nariui Johnui Lennonui.

GALERIJA

  • Leonardas Cohenas
  • Vilniuje atsiras skulptūra dainininkui L. Cohenui
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

ALGIS

ŠTAI TAIP - GRIAUNAM PAMINKLUS LIETUVIAMS IR STATOME ŽYDAMS ,

Gražu

Kaune žydeliui Dolskiui paminkliuką įsūdė, nors Lietuvoj jis dainavo tik du mėnesius, o Lietuvos estrados metrui ir operos daininkui Šabaniauskui įamžinti nerado vietos. Tiesa tada vadovavo Grabaravičius tai jis savo tautiečiams padėjo net apeinant įstatymus. Čia vel tas pats

to Algys

ale zek juk Tauragej prieskary gyveno daug arabu...kai kurie vokieciais prisistatineja is ten kile,gal ir mero kilme is arabu kad jam arabai patinka...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS