Vilniuje bus steigiamos „ukrainietiškos“ klasės karo pabėgėlių vaikams | KaunoDiena.lt

VILNIUJE BUS STEIGIAMOS „UKRAINIETIŠKOS“ KLASĖS KARO PABĖGĖLIŲ VAIKAMS

Vilniuje bus steigiamos klasės karo pabėgėlių moksleiviams, kuriose bus mokoma ukrainiečių kalba.

Vilniaus savivaldybės administracijos patarėja švietimui Alina Kovalevskaja tvirtino, kad tokios klasės, kur vaikai būtų mokomi ukrainiečių kalba, jau planuojamos bent dviejose sostinės mokyklose – Naujininkų progimnazijoje ir Liepkalnio mokykloje.

„Naujininkų progimnazijoje jau pradeda judėti tos klasės, nes yra įdarbinti mokytojai ukrainiečiai. Kadangi tik kelios dienos, kai mokytojams suteikta galimybė tvirtinti akreditaciją. Mes jau esame gal 30 įdarbinę mokytojų padėjėjais, tai tikrai ta linkme judame“, – ketvirtadienį sostinės savivaldybės tarybos posėdyje teigė A. Kovalevskaja.

Pasak jos, tokias klases steigti ruošiasi ir Vilniaus Liepkalnio mokykla, bendradarbiaujama ir su į Vilnių persikėlusia privačia ukrainiečių mokykla.

Meras Remigijus Šimašius vėliau teigė, kad atskirai mokyklai tik ukrainiečių kalba sostinėje „poreikio nėra“, ukrainiečiai, pasak jo, nepageidavo ir atskirų ukrainietiškų klasių, tačiau jos steigiamos pradinukams ir besimokantiems iki 8-osios klasės.

„Mano vertinimu, tai greičiausiai išsirutulios į tai, kad bus de facto mišrios mokyklos, arba lietuvių-ukrainiečių, arba rusų-ukrainiečių pagal situaciją. Jei bus poreikis augantis, natūralu, atsiras ir ukrainietiškos mokyklos“, – tvirtino R. Šimašius.

Anot jo, yra atvejų, kai ukrainiečių vaikai pasirenka rusiškas mokyklas ne todėl, kad mokėtų rusų kalbą, o dėl to, kad jų tėvų draugų vaikai eina į tas mokyklas.

„Praktiškai visų be išimties noras yra integruotis, dažnai – į lietuvių kalba klases, neretai – į rusų arba lenkų. Kartais tai būna iš vidinio nusistatymo, kartais – pagal draugystę, nes žmonės dažnai atvažiuoja kartais turėdami tolimų giminaičių, draugų, šliejasi prie jų, žiūri, kur jų vaikai eina“, – spaudos konferencijoje kalbėjo meras.

Savivaldybė svarsto ir apie vadinamas šeštadienines klases, kur taip pat būtų mokoma ukrainietiškai.

Savivaldybės duomenimis, sostinės mokyklose jau yra beveik tūkstantis moksleivių iš Ukrainos, jie mokosi rusų, lietuvių, lenkų kalbomis. Dar apie 200 lanko darželius.

Meras teigė, kad savivaldybė skaičiuoja, jog teoriškai galėtų priimti iki 4 tūkst. moksleivių, tačiau be didesnių problemų būtų priimti tik apie 2 tūkst. jų.

Ketvirtadienio duomenimis, Lietuvoje oficialiai registravosi 30,3 tūkst. ukrainiečių karo pabėgėlių, apie 12 tūkst. iš jų – Vilniuje.

Gairės: karas Ukrainoje, moksleiviai, pagalba Ukrainai, ukrainietiškos mokyklos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS