Vilniuje ketinama kurti Herojų alėją | KaunoDiena.lt

VILNIUJE KETINAMA KURTI HEROJŲ ALĖJĄ

  • 3

Sostinėje pradedama formuoti Herojų alėja – menininkų grupė užsimojo privačiame sklype pagerbti žymius Lietuvos žmones, kuriems valstybė dar nepastatė paminklų, šeštadienį rašo „Lietuvos rytas“.

Per keletą metų greta „Vilniaus vartų“ turėtų atsirasti maždaug 10-15 kreivai stovinčių juodų granitinių kubų, ant kurių metalinės lentelės skelbs herojų vardus. Taip bus pagerbti žmonės, kurie, projekto sumanytojų nuomone, kūrė modernią ir pasaulietišką Lietuvos valstybę.

Kol kas labiausiai nusipelniusių sąraše – diplomatas ir kompozitorius Mykolas Kleopas Oginskis, istorikas, rašytojas Simonas Daukantas, archeologė ir antropologė Marija Gimbutienė, tenisininkas Vytautas Gerulaitis, rašytoja ir diplomatė Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė, menininkas Jurgis Mačiūnas, teisininkas, Nepriklausomybės Akto signataras Jonas Vileišis, geografas ir keliautojas Kazys Pakštas, pasaulio sunkaus svorio bokso čempionas Juozas Žukauskas.

Visi kubai bus statomi už privačių rėmėjų pinigus.

„Nerengsime jokių apklausų, kas kam patinka ar nepatinka. Demokratija mene veda į sumaištį, dėl to kyla tik begalinės diskusijos: Žvėryno bendruomenei patinka vieni, buvusiems Seimo nariams – kiti. Nebus skaičiavimų, kas surinks dešimt balų ir galės būti Herojų alėjoje. Savo pamąstymus teikti galima, bet spręsime mes patys“, – aiškino alėjos iniciatorius fotomenininkas Saulius Paukštys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Buras

S. Daukantui paminklai pastatyti : Papilėje ir Kaune. O dėl kitų ? Aš pvz. pastačiau paminklą savo mirusiam katinui. Vilniuje daug paminklų prikepta, daug valdiškų pinigų įsisavinta. Pats klaikiausias yra "Baltijos kelio" paminklas, primenantis skalbimo miltelių reklamą. Bet nieko - stovi, o iniciatoriai gerai uždirbo...

O geras

O aš savo sklype taip pat galėsiu pastatyti paminklus Neronui , Musoliniui, Ivanui Rusčiajam ir viršaus Ch Manson'ui :) Ir jokios čia demokratijos būti negali ir pofig , kad vieta vieša :)

Ina

Labai gerbiu šį sumanymą, bet alėjos pavadinimas, manau, netinkamas. Siūlau sugalvoti kitą. Žodis "herojai" sukelia mintis ne apie menininkus. Nežinau, gal ir klystu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS