Vilniuje – konferencija A. Lukašenkos režimo vykdomiems teisės pažeidimams aptarti | KaunoDiena.lt

VILNIUJE – KONFERENCIJA A. LUKAŠENKOS REŽIMO VYKDOMIEMS TEISĖS PAŽEIDIMAMS APTARTI

  • 18

Vilniuje pirmadienį vyks tarptautinė konferencija apie Baltarusijos autoritarinio lyderio Aleksandro Lukašenkos režimo vykdomus tarptautinės teisės pažeidimus.

Kaip teigia konferenciją organizuojantys Teisingumo ministerija su Teisės ir demokratijos centru, pagrindinis renginio tikslas – aptarti A. Lukašenkos režimo vykdomus tarptautinės teisės pažeidimus, įskaitant masines represijas, nukreiptas prieš Baltarusijos žmones, kurios pagal tarptautinę paprotinę teisę vertintinos kaip nusikaltimai žmoniškumui.

Anot ministerijos, pagal tarptautinę teisę šis režimas yra atsakingas ir už dirbtinai sukeltą migrantų krizę. Atsižvelgiant į tai, vienas iš šios konferencijos tikslų yra visapusiškai įvertinti visas įmanomas galimybes pasiekti tarptautinį teisingumą užtikrinant valstybės atsakomybę ir individualią baudžiamąją atsakomybę, įskaitant specialiojo tarptautinio tribunolo įsteigimą.

Konferencijoje dalyvaus Baltarusijos nacionalinė lyderė Sviatlana Cichanouskaja, Jungtinių Tautų specialioji pranešėja žmogaus teisių klausimais Baltarusijoje Anais Marin (Anais Maren), JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro teisės patarėjas Alonas Margalitas, ESBO Maskvos mechanizmo pranešėjai Herve Ascensio (Hervė Asansijo), ir Wolfgangas Benedekas (Volfgangas Benedekas), Harvardo teisės mokyklos profesorius Alexas Whitingas (Aleksas Vaitingas), kiti tarpvyriausybinių organizacijų atstovai, politikai, institucijų atstovai, akademikai, teisininkai ir pilietinės visuomenės atstovai.

Konferencijoje bus diskutuojama tokiomis temomis kaip A. Lukašenkos režimo represijų politika atsižvelgiant į nusikaltimų žmoniškumui sampratą, nusikaltimų žmoniškumui nustatymas A.Lukašenkos režimo veiksmuose ir kitomis. Taip pat bus pristatyta ataskaita apie Baltarusijos režimo įvykdytus nusikaltimus žmoniškumui ir teisingumo šioje srityje perspektyvas.

Anot ministerijos, Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja pernai yra paraginusi valstybes nares remti ir prisidėti prie atsakomybės už Baltarusijos režimo nusikaltimus prieš Baltarusijos žmones sistemos sukūrimo, aktyviai taikyti universaliosios jurisdikcijos principą ir rengti teismo bylas Baltarusijos pareigūnams, įskaitant A. Lukašenką, atsakingiems už sistemingą smurtą bei represijas ir nusikaltimus žmoniškumui arba prie jų prisidėjusiems.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Anonimas

Bus nuverstas kacapinis pidoraška putinas su savo sebrais, subyres ir diktatorius jo sunis lukasenka.

Anonimas

SVETIMOJ AKY IEŠKO DULKELĖS O SAVOJ RASTO NEPASTEBI....

Alė

Kas čia sugalvojo kad ne pati Baltarusija o kt valstybė jai parenka prezidentą dar jį ir išlaiko
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS