Vilniuje rengiama M. Gimbutienei skirta tarptautinė konferencija | KaunoDiena.lt

VILNIUJE RENGIAMA M. GIMBUTIENEI SKIRTA TARPTAUTINĖ KONFERENCIJA

  • 2

Ketvirtadienį Vilniuje prasideda virtuali tarptautinė mokslinė konferencija, skirta mokslininkės Marijos Gimbutienės 100-osioms gimimo metinėms.

Prezidento Valdo Adamkaus globojamame renginyje mokslininkai kalbės apie profesorės tyrinėjimus, jos atmintį ir reikšmę, aptars vykdytus archeologinius kasinėjimus ir tyrimus įvairiuose regionuose, pranešė vienas iš renginio organizatorių Valdovų rūmų muziejus.

„Tai – viena ryškiausių Lietuvos archeologių, kurios mokslo darbai ne tik žinomi, bet ir labai vertinami visame pasaulyje, o ir savo aktualumo nepraranda iki šių dienų. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie ypatingos sukakties minėjimo ir UNESCO paskelbtus 2021-uosius prof. M. B. Alseikaitės-Gimbutienės metus papuošti Lietuvos istorijos instituto inicijuota nuotoline tarptautine moksline konferencija“, – sakė Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Ramunė Šmigelskytė-Stukienė.

Tai – viena ryškiausių Lietuvos archeologių, kurios mokslo darbai ne tik žinomi, bet ir labai vertinami visame pasaulyje.

Pasak jos, rengti mokslinę konferenciją paskatino reikšminga data – šių metų sausio 22 dieną suėjo 100 metų, kai Vilniuje gimė senosios Europos – baltų ir indoeuropiečių neolito ir bronzos amžiaus kultūrų – tyrinėtoja M. Gimbutienė (1921–1994).

Lietuvių archeomitologijos pradininkė ne kartą dalyvavo Vilniuje atliekant Žemutinės pilies teritorijos ir svarbiausio objekto joje – Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos – tyrimus, dalijosi įžvalgomis ir atradimais.

Mokslinėje konferencijoje pranešimus skaitys 22 mokslininkai iš aštuonių šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rasa

Mokėjo 20 kalbų. Talentinga ir darbšti.

Aha nu jo

Va cia tai moterele buvo. Mokslo bendruomenej tikrai gerbiama ir dar pasauliniu lygiu. Idomu, mokykloj per istorijos pamokas vaikams bent uzsimena apie jos atradimus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS