Žvilgsnis į uždarytą teatrą pro uždangos plyšį | KaunoDiena.lt

ŽVILGSNIS Į UŽDARYTĄ TEATRĄ PRO UŽDANGOS PLYŠĮ

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre nuo praėjusių metų rudens vykstanti rekonstrukcija jau įpusėjo – ateinančių metų rudenį teatras turėtų grįžti "namo" ir pasitikti žiūrovus atnaujintose, moderniose, patogesnėse erdvėse. Rekonstrukcijos laikotarpiu didžiuosius spektaklius teatras išleido į turus po Lietuvą.

Didesnė salė ir studija

Pernai rugsėjo 20-ąją Lietuvos nacionalinį dramos teatrą (LNDT) puošianti skulptūra "Mūzų šventė" buvo uždengta dvejiems metams – taip teatras paskelbė pastato rekonstrukcijos pradžią. Jau ateinančiais metais planuojama pakviesti žiūrovus į atnaujintą teatrą, kuriame bus sutvarkytos šildymo ir vėdinimo sistemos, žiūrovų erdvės ir pastatytos dvi naujos modernios salės.

Pradėjus rekonstrukciją teatro vidiniame kieme pirmiausia buvo nugriauta dalis pastatų – vartai, dekoracijų sandėlis, šaltkalvio dirbtuvės, garažas. Čia statoma nauja, 350 vietų Mažoji salė, pakeisianti dabartinę 170-ies vietų. Taip pat bus įrengta 100 vietų Studija, skirta teatro eksperimentiniams darbams ir jauniems kūrėjams, čia žadama kviesti pristatyti projektų idėjas įvairių sričių menininkus – tam teatras skirs atskirą finansavimą.

Dabartinis dekoracijų cechas bus padalytas į dvi dalis – viena jų bus skirta dekoracijoms, kitoje bus įrengta repeticijų salė. Jos dydis leis repetuoti spektaklius su visomis dekoracijomis.

Teatro centrinis įėjimas bus pertvarkytas taip, kad žiūrovai per jį galėtų patekti į visas sales, nereikėtų eiti iki Odminių gatvės, kaip buvo iki šiol. Pagrindiniame fojė bus įrengti laiptai į rūsį, į jį iš pirmo aukšto bus iškelta rūbinė, įrengti nauji tualetai, liftas neįgaliesiems. Dabartinėje rūbinėje planuojama įrengti kavinę, dar viena kavinė atsiras ir terasoje ant teatro stogo. Šios naujosios erdvės lankytojams bus atviros bet kuriuo dienos metu, bet bus skirtos ir teatrui: planuojama rengti susitikimus su teatralais po premjerų, pokalbius, diskusijas, aktoriai čia galės ir užkąsti.

Artimesni pirminei idėjai

Teatras pastatytas 1981-aisiais pagal brolių Algimanto ir Vytauto Nasvyčių projektą. Teatro interjeras yra saugomo paveldo dalis, tad kai kurias detales, kurios per 40 metų buvo pakeistos, bus siekiama atkurti, kad būtų kuo artimesnės pirminei idėjai. Rekonstruojant planuojama atkurti originalų vaizdą, koks buvo atidarius pastatą: tuomet buvo kitos dangos, minkštasuolių spalvos, koloritas buvo labiau "suvestas" į vario, bronzos spalvas.

Kaip teigė LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis, šiuo metu jau mirę architektai prieš kelerius metus dar spėjo susipažinti su pagrindinėmis rekonstrukcijos idėjomis. Vienas iš sutarimų buvo atkurti autentišką teatro pagrindinio fojė, didžiojo bufeto ir "šampaninės" interjerą.

Tiek Stanislovo Kuzmos skulptūra "Mūzų šventė", puošianti pagrindinį įėjimą, tiek prie fojė baseinėlio esanti jo skulptūra "Versmė" liks, taip pat ir visi Lietuvos dailininkų paveikslai, esantys fojė.

Įgyvendinus energinio efektyvumo projektą, salėse bus galima užtikrinti tinkamą šildymą žiemą ir vėdinimą vasaros metu.

Visi šie darbai ir veiklos pagyvins ne tik teatro, bet ir Gedimino prospekto gyvenimą – teatro erdvė taps atvira vilniečiams ir miesto svečiams dieną ir vakarą, ne tik spektaklių metu. Naujos erdvės bus naudingos ir kitiems teatrams bei renginiams – šiuo metu Vilniuje itin trūksta salės, kuri būtų skirta 300–400 žiūrovų. Tikimasi, kad po rekonstrukcijos teatro erdves bus galima dažniau atverti kitų kultūros renginių organizatoriams ir kultūrinis miesto gyvenimas taps dar įvairesnis.

Vyksta pagal planą

Šiuo metu jau yra pastatytas naujas Mažosios salės pastatas, įrenginėjamas stogas. Buvusiame vestibiulyje prie Didžiosios salės buvo iškastas rūsys, kuriame suformuota nauja žiūrovų aptarnavimo erdvė – ten jau įrengti laiptai, vyksta kiti darbai.

Gerinant pastato energinį efektyvumą buvo pakeisti viso teatro langai, baigiami apšildyti pastato fasadai, įrengta nauja šildymo sistema, modernizuota elektros skirstykla.

Kitais metais, iki pirmojo rekonstrukcijos etapo pabaigos, tiek išplėstame rūsyje, tiek Mažojoje salėje bus įrenginėjamos inžinerinės sistemos ir apdaila, tęsiamas vėdinimo sistemų, elektros energijos tiekimo ir kitų inžinerinių sistemų modernizavimas.

Iki rekonstrukcijos pabaigos dar reikia pabaigti pastato modernizavimo darbus, naujos Mažosios salės statybą, sutvarkyti įėjimą iš Gedimino prospekto, atlikti rūbinių, tualetų, kasų, kavinės įrengimo darbus. Tada jau bus galimybė patekti į Didžiąją salę.

Pabaigus Mažosios salės statybą dar teks įrengti ją, įdiegti scenos technologijas. Tad ji žiūrovams duris atvers šiek tiek vėliau.

Pinigai

Rekonstrukcijai numatyta 16,8 mln. eurų. Mažosios salės ir studijos statybai skirta 5 mln. eurų, energetinėms priemonėms – 1,2 mln. eurų ES lėšų, šildymui ir vėdinimui numatomi 5 mln. eurų, VIP dalis – beveik 3 mln. eurų, jie skirti rūsio gilinimui, rūbinei, tualetams, kavinės įrengimui pirmajame aukšte.

GALERIJA

  • M.Budraitis prieš rekonstrukciją sakė, kad permainos pagyvins ne tik teatro, bet ir Gedimino prospekto gyvenimą – teatro erdvė taps atvira vilniečiams ir miesto svečiams.
  • Naujovė: teatro centrinis įėjimas po rekonstrukcijos bus pertvarkytas taip, kad žiūrovai per jį galėtų patekti į visas sales, nereikėtų eiti iki Odminių gatvės, kaip buvo iki šiol.
  • Salė: didesnė Mažoji salė jau pastatyta, tačiau žiūrovams duris ji atvers šiek tiek vėliau nei visas teatras, nes čia dar laukia scenos technologijų įdiegimas, salės įrengimas.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS