Dėl šnipinėjimu nuteisto N. Filipčenkos advokatė sveikina prezidento sprendimą | KaunoDiena.lt

DĖL ŠNIPINĖJIMU NUTEISTO N. FILIPČENKOS ADVOKATĖ SVEIKINA PREZIDENTO SPRENDIMĄ

Dėl šnipinėjimo nuteisto Rusijos piliečio Nikolajaus Filipčenka advokatė pasveikino prezidento Gitano Nausėdos sprendimą suteikti jam malonę, tačiau tvirtino informacijos apie ruso paleidimą neturinti.

„Galima tik džiaugtis. Ir mūsų piliečiai sugrįš į Lietuvą“, – BNS penktadienį sakė advokatė Galina Kardanovskaja.

Ji sakė nežinanti detalių, kada ir kaip N. Filipčenka bus paleistas iš Vilniaus pataisos namų: „Aš suprantu, kad tai nebe mano kompetencija“.

Rusijos piliečio gynėja teigė planuojanti su juo susitikti vėliau penktadienį.

G. Nausėda ketvirtadienį malonę taip pat suteikė Rusijos piliečiui Sergejui Moisejenkai. Tai atveria kelią apsikeitimui kaliniais su Maskva.

N. Filipčenka ir S. Moisejenka dėl šnipinėjimo buvo nuteisti 2017 metais.

Prezidento dekrete nurodoma, kad jiems malonė suteikta remiantis šią savaitę įsigaliojusia Baudžiamojo kodekso nuostata, kuri reglamentuoja apsikeitimą šnipais.

Lietuvos teisėsaugos teigimu, N. Filipčenka buvo kadrinis Federalinės saugumo tarnybos darbuotojas, Vilniaus teismas jį nuteisė jį 10 metų nelaisvės.

Karininkas S. Moisejenka dėl Lietuvos karininko užverbavimo Šiaulių teismo nubaustas 10 su puse metų nelaisvės.

BNS šaltinių teigimu, pagal susitarimą Maskva turėtų suteikti malonę dviem Rusijoje kalinamiems Lietuvos piliečiams Jevgenijui Mataičiui ir Arstidui Tamošaičiui, nuteistiems 2016 metais.

Maskvos teismas Lietuvos pilietį A. Tamošaitį nuteisė kalėti 12 metų, Karaliaučiaus srities teismas dvigubą Lietuvos ir Rusijos pilietybę turinčiam J. Mataičiui skyrė 13 metų nelaisvės.

Maskva teigia, kad jiedu vykdė Lietuvos karinės žvalgybos užduotis. Lietuvos pareigūnai ryšio su šiais asmenimis niekada nekomentavo.

Pagal susitarimą Rusija tuo pat metu taip pat gali suteikti malonę už šnipinėjimą nuteistam Norvegijos piliečiui, buvusiam pasieniečiui Frodei Bergui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS