Generalinė prokurorė prašo teismo įvertinti galimus pažeidimus siekiant atkurti sodybą | KaunoDiena.lt

GENERALINĖ PROKURORĖ PRAŠO TEISMO ĮVERTINTI GALIMUS PAŽEIDIMUS SIEKIANT ATKURTI SODYBĄ

  • 8

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į teismą dėl viešojo intereso pažeidimo Asvejos regioniniame parke, suabejojus ankstesniais sprendimais, leidžiančiais atkurti sodybą, antradienį pranešė prokuratūra.

Į Vilniaus regiono apylinkės teismo Švenčionių rūmus prokuratūros vadovė kreipėsi prašydama atnaujinti procesą teismo 2005 metais išnagrinėtoje civilinėje byloje. Joje spręsta dėl juridinę reikšmę turinčio sodybos fakto nustatymo žemės sklype, Asvejos regioniniame parke.

Švenčionių rajono apylinkės teismas sodybos buvimo faktą minėtoje saugomoje teritorijoje nustatė 2005, 2006 ir 2015 metais priimtais sprendimais.

Buvo siekiama sodybas atstatyti, taip pat po šių teismo sprendimų žemės sklypai buvo padalinti, pakeista jų paskirtis.

Spalio 25 dieną viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimai pažeistą viešąjį interesą, Generalinė prokuratūra savo iniciatyva pradėjo tyrimą.

Prokurorai išsiaiškino, kad šioje byloje surinkti įrodymai, kuriais remdamasis teismas priėmė 2005 metų sprendimą, buvo nepakankami sodybos buvimo sklype faktui konstatuoti.

Nustatyta, kad topografiniai žemėlapiai su juose atvaizduotu anksčiau pareiškėjui priklausančiu miško ūkio paskirties žemės sklypu patvirtina aplinkybę, kad pareiškėjo sklype ne tik iki 1950 metų, bet ir vėliau nebuvo sodybos. Pareiškėjas sodybos buvimo faktą prašė nustatyti žemės sklype, kurio paskirtis buvo ir šiuo metu yra miškų ūkio.

Anot prokuratūros, teismui priėmus „neteisėtą ir nepagrįstą sprendimą“, kad šiame miško ūkio paskirties žemės sklype buvo sodyba, atsirado netoleruotina teisinė situacija, kai asmens įpėdiniai įgijo teisę šioje saugomoje teritorijoje miško žemę paversti kitomis naudmenomis.

Pakeitus žemės sklypo paskirtį, atsiranda galimybė vykdyti sodybos, kurios žemės sklype nebuvo, atstatymo darbus.

Generalinė prokurorė, kreipdamasi į teismą dėl proceso atnaujinimo šioje civilinėje byloje, siekia užkirsti kelią ateityje galimam neteisėtam miško ūkio paskirties žemės sklypo pavertimui kitomis naudmenomis ir galimai neteisėtoms statyboms saugomoje teritorijoje.

Sprendimus dėl proceso atnaujinimo 2006 metais ir 2015 metais teismo išnagrinėtose bylose Generalinė prokuratūra žada priimti artimiausiu metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ALGIRDAS.

Lietuvoje turbbūt lengviau nuskristi į kosmosą , nei susiremontuoti būstą draustinyje , ir dabar pasišovę uždėti tokią naštą SUVALKIEČIAMS , nejaugi žmonės sutiks tokiai nesąmonei .

Foto

Protu nepasizymi.

cha... gen ,prokurore imituoja darba

bando savo neveika pridengt kazkokiu tai sklypu aferom ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS