Išteisintas dėl pasipriešinimo: karantino pažeidėją skandalingas pareigūnas talžė savo malonumui? | KaunoDiena.lt

IŠTEISINTAS DĖL PASIPRIEŠINIMO: KARANTINO PAŽEIDĖJĄ SKANDALINGAS PAREIGŪNAS TALŽĖ SAVO MALONUMUI?

Sausį daug šurmulio socialiniuose tinkluose sukėlė vaizdo įrašas, iliustruojantis, kaip vyko policijos vizitas, pasibaigęs pareigūnų panaudotų ašarinių dujų ataka, smūgių gulinčiam vyrui kruša ir dar naktimi areštinėje. Priimama vis daugiau sprendimų, teisine kalba nusakančių, kad įvykio dalyviai ir jų pusėn stoję asmenys policininkų veiksmus smerkė ne veltui.   

Jau anksčiau, atlikus tarnybinį patikrinimą, policija nustatė, kad pareigūnas Vitalijus Vaitkevičius, kuris vaizdo įraše trenkia sulaikomam vyrui lazda, nors šis nesipriešina, padarė „taktinių klaidų“. Jam skirta švelniausia nuobauda padarius tarnybinį nusižengimą – pastaba.

Šįkart vertinti vieno iš pagarsėjusio vakarėlio dalyvių veiksmai. Administracinio nusižengimo byloje, kurią nagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas, vienas dalyvių Lukas Žilionis pripažintas kaltu dėl karantino tvarkos pažeidimo, tačiau policijos kaltinimai dėl pasipriešinimo pareigūnams buvo atmesti.

„L. Ž. pripažinti kaltu padarius administracinį nusižengimą, numatytą Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnio 4 dalį ir skirti administracinę nuobaudą – 500 eurų (penkių šimtų eurų) dydžio baudą. L. Ž. atžvilgiu administracinio nusižengimo teiseną pagal ANK 506 straipsnio 41 dalį nutraukti“, – sprendimą dėl L. Žilionio portalui kauno.diena.lt citavo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko patarėja Gintarė Vosyliūtė.

Teismas, anot jos, nustatė, kad „L. Ž. 2021 sausio 8 d. 23.30 val., karantino laikotarpiu, artimai kontaktavo septynių asmenų grupėje, bute buvo su kitos šeimos ir (ar) namų ūkio asmenimis, tuo sukėlė pavojų išplisti COVID-19 ligai ir padarė administracinį nusižengimą.“

Taip pat L. Žilionis buvo kaltinamas tuo, kad tą patį vakarą bute nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, t.y., pareigūnui išsakius reikalavimą eiti į apačią protokolo surašymui, jis į reikalavimus nekreipė dėmesio. Šiais savo veiksmais L. Ž. buvo kaltinamas pažeidęs viešąją tvarką ir padaręs administracinį nusižengimą.

Šis teismo nutarimas dar neįsiteisėjo, jį galima apskųsti per 20 dienų.

Sulaikymo vaizdo įrašas sukrėtė

Šokiruojantis sulaikymo vaizdo įrašas Nukentėjusiųjų paviešintas vaizdo įrašas prasideda moters rusų kalba klausimais „Už ką protokolas?“ Pareigūno atsakymas: „Reikalavimų nevykdymas“. Vaizdas neryškus, nuolat juda, bet galima suprasti, kad kai stovintis vyras lietuviškai ramiai paklausia „Kokie reikalavimai?“ jis gauna smūgį ir išrėktą neva atsakymą, tiksliau, pareigūnas po smūgio pakartoja jam pačiam užduotą klausimą: „Kokie reikalavimai?“.

Vienas pareigūnų teleskopine lazda žmogui trenkia taip, kad šis atsiduria ant grindų. Ten gulėdamas nesipriešina, tik susiriečia. Girdėti daugiau smūgių garsų.  Bute buvusi moteris pradeda verkti, pasigirsta kelių žmonių klausimas „Už ką?“.

 

 

Vaizdo įraše toliau matyti, kad bute – du suaugę vyrai, abu jie – ant grindų. Vėliau viena moterų atsakydama į kažkokį pareigūnų klausimą sako: „Aš negaliu, man dujas pylė“. Galima spėti, kad tame bute buvo panaudotos ne tik teleskopinės lazdos, bet ir ašarinės dujos. Visiems bute buvusiems asmenims skirtos baudos už karantino sąlygų – nesibūriuoti – nevykdymą.

Dėl to buto savininkė Irina Kalmykova, ukrainietė, turinti Rusijos pilietybę ir Lietuvoje gavusi pabėgėlės prieglobstį, nesiginčijo. Sutiko, kad pažeidė karantino sąlygas. 

„Tačiau nors mes padarėme pažeidimą, tai nereiškia, kad galima prieš mus naudoti tokius metodus“, – nenusiteikusi numoti ranka į pareigūnų elgesį  portalui kauno.diena.lt po įvykio sakė moteris.

„Buvau sukrėsta policijos įsiveržimo, galvoje netilpo, kad už karantino sąlygų pažeidimą galima sulaukti tokių veiksmų“, – kalbėjo I. Kalmykova, skaičiuodama, kad policijos buvo sumušti keturi vaikinai ir mergina. Pati šeimininkė irgi nukentėjo – patyrė šoką, į akis jai pateko ašarinių dujų, kurias tą vakarą bute irgi panaudojo pareigūnai.

Pareigūnų paaiškinimas

Pareigūnai po įvykio buvo pateikę tokį paaiškinimą:

„Į minėtą butą atvykome gavę iškvietimą, žmonės skundėsi, kad namuose susibūrimas, konfliktuojama, mušamasi. Laiptinėje buvo kraujo. Duris atidarė moteris su vaikinu, pas kurį buvo prakirsta lupa. Užėję į butą radome dar 5 žmones. Vieno iš jų kelnės buvo suplėšytos, kas bylojo, kad būta nemažo konflikto. Bandant nustatyti visų asmenų duomenis, i mūsų pusę nuolat buvo įvairiai replikuojama, į klausimus neatsakoma. Aiškino, kad švenčia draugo sugrįžimą iš zonos (pataisos namų – red.). Norėjome tik surinkti duomenis ir surašyti protokolą už karantino nesilaikymą. Tada asmenys pradėjo mus filmuoti, iš pataisos namų išėjęs vaikinas tyliai pasakė kitiems, kad „sup***am šituos musarus (niekinantis policijos pavadinimas – red.)“. Matant asmenų neadekvatų elgesį į įvykio vietą buvo paprašyta kolegų pagalbos. Vaikinas, prieš kurį buvo panaudotas teleskopas, savo veiksmais mums kėlė realią grėsmę, taip pat kaip ir kiti vyrukai. Vertindami situaciją, pažeidėjų būseną, agresyvumą, kokios tai asmenybės, jų pavojingumo laipsnį, buvo priimtas sprendimas nedelsiant juos sulaikyti, kas ir buvo padaryta. Tuo pačiu metu moteris ir kita jauna mergina trukdė mums, todėl ir buvo stumiamos toliau. Iš pataisos namų išėjusį vaikiną laikė kita mergina, bet jis nuolat nustumdavo ją ir taip bandė kontaktuoti su mumis, todėl buvo panaudotos dujos. Šioje situacijoje buvo priimtas sprendimas sulaikyti neadekvačiai besielgiančius ir neblaivius asmenis, nelaukiant kol jie mus užpuls“.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Kirstukas

Tas urodas Vaitkevicius niuxa prarades,bus supistas viena diena taip jad valgys per triubele ir siks i pampersus,tada gal atsiciuxins sustrekas medinis.Musaras kokiu reta,asmeniskai ne karta esu su juo susidures.Lopas tik su uniforma sustras.

Anonimui

Aišku kas esi tave reiktų apdauzyt ir sulaužyti o pareigūnui pagarba

Anonimas

Reike toki striba palaukti prie namu ir atpyzdyti kaip reike kat atsidurtu vezimeli
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS