Teisėjų asociacija reiškia palaikymą „MG grupės“ bylą nagrinėjusiems teisėjams | KaunoDiena.lt

TEISĖJŲ ASOCIACIJA REIŠKIA PALAIKYMĄ „MG GRUPĖS“ BYLĄ NAGRINĖJUSIEMS TEISĖJAMS

  • 10

Lietuvos teisėjų asociacija išreiškė profesinį solidarumą ir palaikymą „MG grupės“ (anksčiau „MG Baltic“) bylą nagrinėjusiems teisėjams, pirmadienį skelbiama asociacijos viešame pareiškime.

„Atsižvelgdama į išdėstytas aplinkybes Lietuvos Respublikos teisėjų asociacija reiškia profesinį solidarumą ir palaikymą sudėtingą bylą išnagrinėjusiems teisėjams, linki visai teisėjų bendruomenei niekada nebijoti priimti sprendimų, kurie grindžiami išimtinai įstatymu ir vidiniu įsitikinimu paremtu visų byloje esančių įrodymų vertinimu“, – skelbiama pareiškime.

Teisėjų asociacija išplatintame viešame pareiškime ragina įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžių atstovus, nuo kurių  sprendimų priklauso tiek konkrečių teisėjų karjera, tiek visos teismų sistemos raida, iki teismo sprendimo įsiteisėjimo susilaikyti nuo tokio pobūdžio komentarų ir veiksmų, kurie galutinį bylos rezultatą padarytų mažiau patikimą.

Šiandien neturime pagrindo sakyti, kad bylą nagrinėję teisėjai pasidavė kokiam nors išoriniam poveikiui.

Akcentuojama, kad pagal Konstituciją teisėjai, nagrinėdami bylas, klauso tik įstatymo, o esminė kiekvieno teisėjo užduotis – įstatymą taikyti sąžiningai, nepasiduodant jokiam išoriniam poveikiui.

„Šiandien neturime pagrindo sakyti, kad bylą nagrinėję teisėjai pasidavė kokiam nors išoriniam poveikiui“, – akcentuojama pranešime.

„Suprantame didelės visuomenės dalies nusivylimą, nulemtą teismo priimto išteisinamojo nuosprendžio. Nesiimame vertinti, ar, atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos įstatymus, lūkestis sulaukti kitokio – apkaltinamojo nuosprendžio buvo pagrįstas. Taip pat nesiimame vertinti, ar prie tokio lūkesčio sukūrimo prisidėję asmenys elgėsi profesionaliai ir sąžiningai visuomenės atžvilgiu“, – rašoma pareiškime.

Teisėjų asociacija teigia suprantanti didelės visuomenės dalies nusivylimą ir nepasitenkinimą išteisinamuoju nuosprendžiu. Kritika esą rodo piliečių rūpestį dėl valstybės ateities ir yra demokratijos esmė, o teismas yra vienas svarbiausių jos garantų.

Kartu atkreipiamas dėmesys, kad būtent tokiose situacijose geriausiai matyti, kiek kiekvienam svarbios Konstitucijos nuostatos, kad asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu, kad bausmė gali būti skiriama ar taikoma tik remiantis įstatymu, rašoma pareiškime.

Teisėjų taryba raginama ieškoti būdų, kaip užtikrinti sklandžią teismų sprendimų ir nuosprendžių komunikaciją rezonansinėse bylose.

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas paskelbė išteisinantis visus kaltinamuosius vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų, kurioje buvęs tuometinio koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltintas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą. Kyšį paėmę kaltintas E. Masiulis, kai kurie kiti parlamentarai.

Teisėsaugai įtariant, kad „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija gavo naudos iš jų atstovų galbūt neteisėtos veiklos, kaltinimai buvo pateikti ir šiems trims juridiniams asmenimis.

 

Nuosprendis „MG grupės“ politinės korupcijos byloje

P. Peleckio / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

TAI TIK PARODO....

Lietuvos teismų korupcijos MĄSTĄ. Neabejoju, kad ir aukščiausias teismas palaiko MG grupės bylą nagrinėjusius teisėjus.

Sudu sudai

Nu va, korumpuotus teisininkus palaiko net ju asociacija. Kas per sudai tie lietuvos teises atstovai!

Kaip kitaip

varnas varnui akies nekerta,ranka ranką plauna
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS