Liudininkai: šūviais parduotuvės apsaugininką sužalojęs pirkėjas vėliau bandė jam padėti | KaunoDiena.lt

LIUDININKAI: ŠŪVIAIS PARDUOTUVĖS APSAUGININKĄ SUŽALOJĘS PIRKĖJAS VĖLIAU BANDĖ JAM PADĖTI

Sostinės prekybos centro apsaugininko užpuolimą stebėję liudininkai teigė buvę šokiruoti įvykio, kai kurie jų tvirtina, kad šūviais apsauginį šūviu į kojas sužalojęs pirkėjas vėliau bandė jam padėti.

Šios aplinkybės paaiškėjo ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme liudininkams – šalia prekybos centro „Rimi“ Karoliniškių rajone dirbusiems smulkiesiems prekeiviams – duodant parodymus.

Konfliktas kilo prieš dvejus metus, kai be apsauginės veido kaukės į prekybos centrą „Rimi“ Karoliniškių rajone užėjęs vilnietis Darius Varnas susistumdė su apsaugininku, o šiam panaudojus ašarines dujas, pirkėjas jį sužeidė legaliai turėtu šaunamuoju ginklu į kojas. Tuo metu kaukių dėvėjimas siekiant suvaldyti COVID-19 pandemiją parduotuvėse buvo privalomas.

„Kas vyko parduotuvėje, nemačiau, tik mačiau, kai išėjo į gatvę, jie susibarė, apsauginis papurškė dujų balionėliu, įvyko susistumdymas tarp jų, jie nulipo nuo laiptų, kur pas mus išvažiuoja mašinos, ten viskas prasidėjo“, – teismui pasakojo liudytoja Dolaresa Baltušina.

Moteris pasakojo, kad tuo metu netoli parduotuvės prekiavo žalumynais, ji buvo maždaug už trijų metrų nuo įvykio vietos.

„Asmenys išėjo iš parduotuvės, lipo laiptais, kai išėjo iš parduotuvės, viskas prasidėjo. Man atrodo, kad apsaugininkas paėmė už pakarpos kitą asmenį, o tas kaip jį ir nustūmė, apsauginis ištraukė dujų balionėlį ir papurškė, labai nedaug purškė“, – teismui pasakojo įvykio liudytoja.

Labai greitai viskas vyko. Šūvis, apsauginis gulėjo, jo koja buvo ištiesta ir jis šaukė, gulėjo ir tryško kraujas.

Moteris sakė, kad tiesiogiai nematė, kaip D. Varnas išsitraukė ginklą.

„Labai išsigandau, toks reginys, tiek kraujo, šūvį mačiau, momento, kaip išsitraukė, nemačiau. Labai greitai viskas vyko. Šūvis, apsauginis gulėjo, jo koja buvo ištiesta ir jis šaukė, gulėjo ir tryško kraujas“, – prisiminė liudytoja.

D. Baltušina sakė girdėjusi tik vieną šūvį.

„Tas, kuris šaudė, nepabėgo, jis dar padėjo. Nežinau, ką darė – ar tai užrišo, kad kraujavimą stabdyti, iki to laiko, kol atvyko greitoji. Man, atrodo, kad gal diržu, ar savo, ar apsauginio. Ir sulaukė, kol greitoji atvažiuos. Aš buvau streso būsenoje“, – sakė liudytoja.

Kitas prekeivis, liudytojas Sergejus Šmidtas taip pat sakė buvęs šokiruotas įvykio.

„Antradieniais aš dirbu toje vietoje, prie parduotuvės turiu mažą vagonėlį ir parduodu keptus viščiukus. Įprasta darbo diena, dirbu, matau, du žmonės išeina iš parduotuvės, apsaugininkas iš kišenės išsitraukė dujų ir papurškė. Man pasidarė nejauku, nusisukau ir užsiėmiau savo darbu. Tada išgirdau šūvį, paskui dar stiprų,  labai garsų riksmą. Man net buvo baisu pažiūrėti į tą pusę. Bijojau, kad į mane kulka nepataikytų. Paskui pamačiau, kad žmogus, kuris šaudė, prieina prie nukentėjusiojo ir teikia jam pagalbą“, – teismui pasakojo S. Šmidtas.

Jis pripažino, kad jau dešimt metų prekiauja prie parduotuvės, per tą laiką matė įvairių konfliktų tarp apsaugininkų ir pirkėjų.

„Bet šioje situacijoje patyriau šoką. Nemačiau ant laiptų susistumdymo, ant pačių laiptų išsitraukė dujų, man atrodo dujų gavęs vyras užsidengė veidą. Nežiūrėjau, po kažkiek sekundžių išgirdau šūvį. Atsisukęs pamačiau, kad žmogus padeda sužalotam, aš bijau kraujo, šūvio garsą girdėjau. Supratau, kad šūvis, bet šūvio momento nemačiau. Nukentėjusysis labai šaukė“, – sakė S. Šmidtas.

Posėdyje kaip liudytojos buvo apklaustos į įvykio vietą atvykusios dvi greitosios pagalbos medikės.

„Mes buvome jau antroji brigada, pirma išsivežė nukentėjusįjį“, – prisiminė buvusi greitosios darbuotoja pagalbinė Natalija Duchno.

Pasak jos, D. Varnas pripažino, kad serga astma, todėl medikai jam supurškė salbutamolio preparatą, kad galėtų lengviau kvėpuoti, buvo pamatuotas kraujo spaudimas, vyras atsisakė vykti į ligoninę.

„Jis nieko nesiskundė, tik dėl astmos nusiskundimai. Kvėpavimas buvo sutrikęs, su pertraukomis kvėpavimas. Normalus žmogus, nepasakyčiau, kad buvo agresyvus. Nuo vaistų pagerėjo, mes neklausėme, kas nutiko, tokiais atvejais neklausinėjame“, – sakė N. Duchno.

Kita greitosios pagalbos darbuotoja Natalia Simenene pasakojo, kad medikus iškvietė policija, pagal algoritmą buvo suteikta pagalba, vyrui duota raminamųjų.

Per ikiteisminį tyrimą ši liudytoja pareigūnams pasakojo, kad jos brigada tąkart gavo iškvietimą į L. Asanavičiūtės gatvę pranešus, kad žmogui sužalotos akys.

„Mus pasitiko policija ir vyras, jis nurodė, kad įvyko konfliktas, papurškė dujų, skundėsi akių skausmu, kosėjo, akių reagavimas buvo normalus, kvėpavimas buvo normalus, asmuo labai susijaudinęs drebėjo, diazepamas duotas“, – per ikiteisminį tyrimą sakė medikė.

Man net buvo baisu pažiūrėti į tą pusę. Bijojau, kad į mane kulka nepataikytų. Paskui pamačiau, kad žmogus, kuris šaudė, prieina prie nukentėjusiojo ir teikia jam pagalbą.

Aukštąjį fiziko išsislavinimą turintis 44 metų D. Varnas parodymų kol kas nedavė, juos duos po liudytojų apklausos. Teisme liudytojų apklausos tik pradėtos.

Baudžiamojoje byloje D. Varnas kaltinamas 2021 metų spalį Karoliniškių rajone, L. Asanavičiūtės gatvėje, sunkiai sužalojęs apsaugininką.

Kaltinime D. Varnui sakoma, kad jis, žinodamas, jog dėvėti kaukę yra privaloma, to nedarė taip pažeisdamas visuomenės sveikatos srities teisės aktui prilyginamą sprendimą.

Bylos duomenimis, D. Varnas po jam pareikštos pastabos sumušė apsaugininką, o pastarajam bandant šį sulaikyti, lauke, prie parduotuvės, šovė į jo kojas iš turėto pistoleto „Glock“.

D. Varnas anksčiau žurnalistams pasakojo, kad tuo metu per Lietuvos sieną iš Baltarusijos ėjo neteisėti migrantai.

„Ėjo kalbos, kad jiems ginklus išdavinės, aš tuo kontekstu pasakiau, o ne dėl to, kad mane verčia ir aš turiu atsišaudyti prieš valdžią. Kad grėsmė iš migrantų, kad tokius kaimynus turint žmonėms geriau ginkluotis“, – žurnalistams teisme sakė D. Varnas, paklaustas apie anksčiau viešai jo išsakytus raginimus ginkluotis. 

D. Varno manymu, apsaugininkas nesuprato savo teisių ir pareigų: paprašius dokumentų, neparodė darbo pažymėjimo, purškė į pirkėją ašarinėmis dujomis, griebė už akių ir trenkė jam.

Sužeistas apsaugininkas buvo pristatytas į ligoninę, vėliau jam nustatytas sunkus sveikatos sutrikdymas.

Anksčiau neteistas vilnietis per ikiteisminį tyrimą buvo suimtas maždaug pusantro mėnesio, paskui paleistas į laisvę, įpareigojant dėvėti apykoję. Dabar jam taikomas dokumentų paėmimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kodas

Kiek žinoma, taisyklės įpareigoja asmenį pavartojusį šaunamąjį ginklą ne tik imtis nukentėjusio gelbėjimo bet ir iškviesti policiją.

O kam kitam skirtas ginklas savigynai?

Va žmogus ir gynėsi nuo nuo proto nušokusio „pitbulio“ su uniforma.

Artūriukas

Sarginis šuo įsivaizdavo esąs liūtu,gavo ko nusipelnęs,nėra ko žmones vaikytis ir dujomis purkšti....karma šarikovą pasivijo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS