Sausio 13-osios byloje nuteisto A. Radkevičiaus bylos nagrinėjimas atidėtas rugsėjui | KaunoDiena.lt

SAUSIO 13-OSIOS BYLOJE NUTEISTO A. RADKEVIČIAUS BYLOS NAGRINĖJIMAS ATIDĖTAS RUGSĖJUI

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį rugsėjui atidėjo Sausio 13-osios byloje kalėti nuteisto Ukrainos piliečio Aleksandro Radkevičiaus skundo nagrinėjimą.

Teismas konstatavo, kad dabar Ukrainą nuo Rusijos ginantis vyras dėl svarbios priežasties negali dalyvauti baudžiamajame procese. Vis dėlto teisėjai atmetė nuteistojo prašymą surengti bylos posėdį nuotoliniu būdu.

„Jis pats privalo atvykti į Lietuvą, susipažinti su byla ir gyvai dalyvauti posėdyje“, – per posėdį sakė teisėjas Nerijus Meilutis.

Tai buvo ketvirtas nesėkmingas Lietuvos apeliacinio teismo bandymas surengti A. Radkevičiaus skundo nagrinėjimą Vilniuje, pirmąjį posėdį bandyta surengti sausį, paskui vasarį ir kovą.

A. Radkevičius teismu pranešė, kad dėl jo šalyje vykstančių karo veiksmų negali atvykti į posėdį Vilniuje. Teismui buvo atsiųsti dokumentai, tarp jų – teritorinės gynybos savanorio pažymėjimas, tai pat apdovanojimo raštas.

Jo advokatas Arvydas Verpečinskas pabrėžė, jog šis nesislapsto, tačiau dalyvauja karo veiksmuose ir dėl to prašo posėdžius rengti nuotoliniu būdu.

Vis dėlto teismas įspėjo, kad jam vengiant atvykti, A. Radkevičiaus skundas gali likti nenagrinėtas.

„(Kovoja – BNS) teritorinės gynybos, o ne reguliariosiose pajėgose, jeigu vengs ir neatvyks į posėdį, kolegija svarstys nutraukti procesą, pertrauka skelbiama iki kito posėdžio“, – kalbėjo teisėjas N. Meilutis.

Teisėjas sakė, kad teismas ėmėsi visų priemonių įteikti nuteistajam procesinius dokumentus, taip pat ir šaukimą ne tik į antradienio, bet ir kitus posėdžius. Šie dokumentai buvo įteikti birželio 18 dieną.

Kitas posėdis numatytas rugsėjo 6 dieną.

Graikijos Aukščiausiasis Teismas vasario 9 dieną nusprendė neišduoti čia sulaikyto A. Radkevičiaus Lietuvai, jis buvo paleistas.

53-ejų A. Radkevičius Sausio 13-osios byloje nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

Gruodį jis šį nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. A. Radkevičius turėjo teisę tai padaryti net ir įsiteisėjus sprendimui, nes jo byla pirmosios instancijos teisme nagrinėta už akių.

Lietuvos apeliaciniame teismui perduotame laiške ukrainietis tvirtino nuogąstaujantis, kad jo byla Lietuvoje turi politinį pobūdį. Tokią išvadą jis padarė dėl Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio žodžių, esą ši byla esantis „Lietuvos Niurnbergo atvejis“.

A. Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

Gairės: Aleksandras Radkevičius, Sausio 13 byla, karas Ukrainoje, skundo nagrinėjimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS