Teisėsauga baigė tirti šnipinėjimu Baltarusijai kaltinamo M. Danieliaus bylą | KaunoDiena.lt

TEISĖSAUGA BAIGĖ TIRTI ŠNIPINĖJIMU BALTARUSIJAI KALTINAMO M. DANIELIAUS BYLĄ

Teisėsauga baigė tirti ir kitą savaitę nagrinėti teismui rengiasi perduoti šnipinėjimu Baltarusijai įtariamo vilniečio Manto Danieliaus bylą.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuras, tyrimą kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūra.

„Byla perduota prokuratūrai kaltinamajam aktui surašyti, įtariamajam buvo pateikta medžiaga susipažinti. Bylą ruošiamasi perduoti teismui“, – BNS sakė prokuroras Giedrius Tarasevičius.

M. Danielius įtariamas, jog vykdydamas kitos valstybės užduotį, pagrobė, pirko ar kitaip rinko, perdavė informaciją, kuri yra Lietuvos valstybės paslaptis, arba kitą užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją.

Už tai baudžiama laisvės atėmimu nuo šešerių iki 15 metų.

Šių metų vasario pradžioje M. Danieliui buvo panaikintas keturis mėnesius trukęs suėmimas ir skirta intensyvi priežiūra – apykojė, iš jo paimti dokumentai. Tačiau vasario pabaigoje vyras vėl buvo suimtas, nes nesilaikė švelnesnės kardomosios priemonės sąlygų bei įpareigojimo nebendrauti ir neieškoti ryšių su tam tikrais asmenimis.

Po kardomosios priemonės pažeidimo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo poveikio liudytojams, nustatyti du epizodai. Šie veiksmai tirti kartu su šnipinėjimo byla.

M. Danielius iki šiol laikomas suimtas, jis skundžia teismų sprendimus pratęsti jam griežčiausią kardomąją priemonę, tačiau teismai jo skundų netenkina.

Įtariamas vykdęs Baltarusijos žvalgybos užduotis

Teisėsauga įtaria, kad M. Danielius infiltravosi į Baltarusijos opozicijos organizacijas Lietuvoje ir perdavinėjo informaciją apie jas Baltarusijos žvalgybai.

Bylos duomenimis, įtariama, kad vyras, vykdydamas Baltarusijos žvalgybos organizacijos užduotį, tarpininkaujant Baltarusijos pilietei, žurnalistei Ksenijai Lebedevai, rinko šios šalies žvalgybą dominančią informaciją ir ją perdavė per K. Lebedevą.

Lietuvos pilietis įtariamas Baltarusijos žvalgybai ne tik rinkęs ir galbūt perdavęs informaciją apie Lietuvoje veikiančias baltarusių opozicijos organizacijas, bet ir Ukrainoje esantį baltarusių Konstantino Kalinausko pulką.

Baltarusijos žvalgybą domino Lietuvoje veikiančios baltarusių opozicijos organizacijos, Lietuvoje politinę veiklą vykdanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Apie įtartiną M. Danieliaus veiklą Lietuvos teisėsaugai pranešė čia veikiančių baltarusiškų organizacijų atstovai.

Domėjosi baltarusių ir ukrainiečių moterimis

Tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovė Olga Karač anksčiau yra sakiusi, kad jų organizacija su M. Danieliumi bendradarbiavo pusantro–du mėnesius. Jis teikė teisinę pagalbą.

Pasak jos, M. Danielius nuo karo pradžios Ukrainoje atakavo pabėgėlių ir savanorių skirtingas organizacijas, kurios padeda pabėgėliams, taip pat ukrainietes moteris.

Lietuvoje veikia Lietuvos piliečių tinklas, kuris veikia su Baltarusijos valstybe ir pardavinėja Baltarusijos valstybei informaciją apie pabėgėlių veiklą Lietuvoje, taip pat ir Lietuvos institucijų.

O. Karač teigė, jog turima įrodymų, kad M. Danielius buvo infiltravęsis į keletą organizacijų, kurios padeda nukentėjusioms šeimoms Baltarusijos teritorijoje.

„Lietuvoje veikia Lietuvos piliečių tinklas, kuris veikia su Baltarusijos valstybe ir pardavinėja Baltarusijos valstybei informaciją apie pabėgėlių veiklą Lietuvoje, taip pat ir Lietuvos institucijų“, – yra sakiusi vadovė.

Anot jos, M. Danielius siūlė savo pagalbą, tačiau manyta, kad jo geranoriškumas susijęs su asmeniniu interesu tarp baltarusių ir ukrainiečių moterų ieškoti sau žmonos.

„Mes visus jo keistumus nurašėme tam“, – teigė O. Karač.

Dėl grėsmės nacionaliniam saugumui Migracijos departamentas šią vasarą nesuteikė prieglobsčio pačiai O. Karač, tačiau pratęstas jos leidimas laikinai gyventi Lietuvoje, nes jai nesaugu grįžti į Baltarusiją.

O. Karač M. Danieliaus byloje yra liudytoja.

Tvirtina buvęs pakviestas

Vasario pradžioje dar būdamas laisvėje M. Danielius BNS tvirtino, kad baltarusių organizacijų atstovės pačios jį pasikvietė, esą net žadėjo rasti žmoną.

„Jos sužinojusios, kad aš teisininkas, puolė žadėti aukso kalnus. Nes iš tikrųjų situacija buvo tokia, kad į Lietuvą yra daug atvažiavusių baltarusių“, – BNS sakė M. Danielius.

Jis teigė, kad organizacijų atstovės nenorėjo su juo pasirašyti sutarčių, esą maniusios, jog yra nevykėlis.

„Jos ieškojo durniaus bepročio, kuriam gyvenime būtų taip blogai, kad sutiktų dirbti už dyką. Jos tikėjosi daug paslaugų, bet už dyką“, – tvirtino M. Danielius.

M. Danielius įtariamas, kad, būdamas baltarusių organizacijų konsultantu, Vilniuje esančiam ir Baltarusijos režimo persekiojama bataliono kariui melagingai pareiškė, kad jo turima informacija apie batalioną domisi JAV ambasada, nufilmavo buvusio kario pasakojimą.

Vėliau karys filmuotoje medžiagoje dar atsakė į M. Danieliaus klausimus apie batalioną, o M. Danielius per K. Lebedevą šią filmuotą medžiagą perdavė Baltarusijos saugumui.

„Tai buvo kaip ir labiau keitimasis informacija, nes ir man buvo reikalinga tam tikra jos pagalba. Aš ką mačiau baltarusių opozicijos viduje, tai K. Lebedevos pateikiami faktai apie opoziciją yra objektyvesni nei Lietuvos žiniasklaidos“, – tvirtino M. Danielius.

Pasak jo, su Kosto Kalinausko bataliono kariu jis bendravo, nes šis norėjo išsipasakoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS