Teismas atmetė „Lapinų“ grupuotės vieno lyderių L. Lapinsko skundą: lieka įkalintas | KaunoDiena.lt

TEISMAS ATMETĖ „LAPINŲ“ GRUPUOTĖS VIENO LYDERIŲ L. LAPINSKO SKUNDĄ: LIEKA ĮKALINTAS

Vilniaus apygardos teismas šią savaitę atmetė buvusios nusikalstamos „Lapinų“ grupuotės vieno lyderių Laimono Lapinsko, kuriuo nuteistasis prašė jį paleisti iš įkalinimo įstaigos, taikant intensyvią priežiūrą.

Lygtinio paleidimo iš laisvės atėmimo vietų komisija šių metų rugsėjį netenkino laisvės atėmimo bausmę atliekančio L. Lapinsko prašymo taikyti jam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos. Šį sprendimą nuteistasis apskundė Vilniaus miesto apylinės teismui, tačiau teismas rugsėjį atmetė nuteistojo skundą.

Šį sprendimą L. Lapinskas apskundė aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismui. Skundu nuteistasis gynėja prašė panaikinti Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą kaip nepagrįstą ir tenkinti jo prašymą lygtinai paleisti jį iš pataisos namų taikant intensyvią priežiūrą.

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs L. Lapinsko skundą, antradienį jį atmetė. Šis teismo sprendimas įsigalioja ir yra neskundžiamas.

Teismas nutartyje atkreipė dėmesį į tai, kad nuteistasis atliko daugiau kaip 90 proc. jam skirtos laisvės atėmimo bausmės laiko, į tai, jog nuteistojo nusikalstamo elgesio rizika yra sumažėjusi. Visgi, teismo įsitikinimu, šių aplinkybių tam, kad L. Lapinskui būtų taikomas lygtinis paleidimas nepakanka.

Be to, teismas, atmesdamas nuteistojo skundą, pažymėjo, kad L. Lapinskas įkalinimo įstaigoje yra padaręs ne vieną režimo taisyklių pažeidimą.

„L. Lapinskas 21 kartą baustas už režimo reikalavimų ir taisyklių pažeidimus. Paskutinį kartą – 2023 m. kovo 30 d., nes atlikus kratą, rasta atminties kortelė, neįtraukta į L. Lapinsko turimų daiktų sąrašą, kurios talpa kartu su kita, į daiktų sąrašą įtraukta atminties kortele viršija laisvės atėmimo bausmę reglamentuojančiuose teisės aktuose viršija nustatytą ribą“, – teigiama teismo nutartyje.

Teismas atkreipė dėmesį ir į tai, kad nuteistasis palaiko gerus tarpusavio ryšius su artimaisiais ir šeimos nariais (sukūrė šeimą ir turi du vaikus), tai, anot teismo, neabejotinai mažina nusikalstamo elgesio riziką, tačiau, kaip teigiama teismo nutartyje, stiprių šeimyninių ryšių laisvėje turėjimas, atsižvelgus į tai, kad nuteistasis nusikalstamo elgesio rizikos paskutiniu metu iš esmės nemažina, nesudaro pakankamo pagrindo spręsti, kad bausmės tikslų toliau būtų galima siekti neizoliavus nuteistojo nuo visuomenės.

Vilniaus apygardos teismas 2008 m. briželį nuteisė nusikalstamos „Lapinų“ grupuotės nariu ir jos vieną lyderių L. Lapinską. Pastarąją teismas pripažino kaltuy dėl dviejų nužudymų, pasikėsinimo nužudyti, nusikalstamo susivienijimo organizavimo, kūno sužalojimų, kankinimo, viešosios tvarkos pažeidimo, narkotikų platinimo, turto prievartavimo. L. Lapinskui teismas skyrė 20 metų nelaisvės, bausmės vykdymo pabaiga numatyta 2025 m. sausį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tadas

Galėtų teismas damest kokių 10-15 metelių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS