Teismas atvertė bylą, kurioje P. Gražulis kaltinamas LGBTIQ asmenų niekinimu | KaunoDiena.lt

TEISMAS ATVERTĖ BYLĄ, KURIOJE P. GRAŽULIS KALTINAMAS LGBTIQ ASMENŲ NIEKINIMU

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė bylą, kurioje Petras Gražulis kaltinamas LGBTIQ asmenų niekinimu, nukentėjusieji davė parodymus. 

P. Gražulis kaltinamas, kad 2022 metų gegužės 26 dieną po Seimo plenarinio posėdžio, kuriame svarstytas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, viešai išsakė teiginius, kurie vertintini kaip žmonių grupės niekinimas dėl jų seksualinės orientacijos.

Tą dieną Seimui po pateikimo pritarus Civilinės sąjungos įstatymo projektui, įteisinančiam tos pačios lyties asmenų partnerystę, P. Gražulis, išėjęs iš plenarinių posėdžių salės, sutiko kelis LGBTIQ bendruomenės atstovus ir juos iškeikė, išvadino išsigimėliais, platinančiais venerines ligas, siūlė gydytis.

Prokurorų teigimu, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad P. Gražulis tai darė veikdamas tiesiogine tyčia, suvokdamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami bei skelbiami internetinėje žiniasklaidoje.

Posėdžio metu parodytas vaizdo įrašas su buvusio Seimo nario pasisakymais, kurie tapo kaltinimo pagrindu.

„Esu teisiamas, kad citavau Šventąjį Raštą“, – teismo posėdyje sakė P. Gražulis.

Nukentėjusiais šiame tyrime pripažinti penki asmenys.

Neplanavo bendrauti su P. Gražuliu

Vienas iš nukentėjusiųjų Mantas Mackevičius pasakojo, kad P. Gražulis Seimo koridoriuje „pradėjo kabinėtis, provokuoti mūsų bendruomenę“. M. Mackevičius buvo vienas iš asmenų, kuriuos P. Gražulis įžeidinėjo konflikto metu.

„Aš nesitikėjau tokios Petro reakcijos, buvau išprovokuotas, neplanavau, kad taip baigsis“, – sakė M. Mackevičius.

Nukentėjusysis pasakojo, kad eidamas į Seimą neplanavo bendrauti su P. Gražuliu.

„Niekada nenorėčiau bendrauti su Petru, (...) bet sureagavau, taip gavosi“, – sakė M. Mackevičius.

Anot jo, P. Gražuliui pasidalinus įrašu apie konfliktą, politiko sekėjai socialiniuose tinkluose ėmė siųsti žinutes M. Mackevičiui, komentuoti jo verslo paskyros įrašus. M. Mackevičius tikino, kad sulaukė komentarų su epitetais „išsigimėliai“, „narkomanai“, „pedofilai“, kaltinimų, kad prievartauja vaikus, zoofilija.

Jis teigė, kad po incidento ne kartą lankėsi pas psichologą, kiekvieną kartą žiniasklaidai skelbiant apie šį incidentą ir vykstantį tyrimą dėl jo, tikina sulaukdavęs įžeidžiančių žinučių, neapykantos.

M. Mackevičius prašo jam atlyginti žalą 4 tūkst. eurų.

Prašė P. Gražulio gerbti Seimą

Kitas nukentėjusysis Mantas Meškerys teisme pasakojo esantis visuomeniškas žmogus, jam rūpi žmogaus teisės, tad sužinojęs, kad galima dalyvauti posėdyje, kur bus svarstomas Civilinės sąjungos įstatymas, nusprendė į jį atvykti..

Kai eini į Seimą, kuris yra aukščiausias mūsų valdymo organas, negalvoji, kad būsi užpultas Seimo nario.

M. Meškerys sakė, kad P. Gražulis vaikščiojo koridoriais, laidė replikas apie homoseksualius asmenis. Anot nukentėjusiojo, jis priėjo prie P. Gražulio ir paprašė gerbti instituciją, kurioje dirba. Vėliau M. Mešekerys pamatė, kaip P. Gražulis užsipuolė M. Mackevičių.

„Kai eini į Seimą, kuris yra aukščiausias mūsų valdymo organas, negalvoji, kad būsi užpultas Seimo nario“, – teigė jis.

M. Meškerys tikino, kad iki incidento nebuvo pažįstamas su M. Mackevičiumi.

Jis taip pat sakė, kad po šio konflikto sulaukė įvairių žinučių, neigiamo dėmesio.

„Visos žinios, visos laidos, visos medijos parodė mūsų veidus, vardus ir pavardes“, – pasakojo M. Meškerys.

Vyro teigimu, nors nėra homoseksualus, šis įvykis neigiamai paveikė jo gyvenimą.

Jis prašo neturtinę žalą atlyginti 2 tūkst. eurų. M. Meškerys teigė, kad po incidento turėjo problemų su miegu, jautė nerimą ir prastą psichologinę būseną.

Klausė, ar nelaiko P. Gražulio drąsiu

Nukentėjusioji aktorė Elžbieta Latėnaitė nuotoliu prisijungusi prie teismo posėdžio pasakojo, kad tą dieną buvo Seime, stebėjo Civilinės sąjungos įstatymo nagrinėjimą Seime iš posėdžių salėje esančio balkono.

Aktorė teigė mačiusi tik incidento pradžią. Su kitais nukentėjusiaisiais E. Latėnaitė buvo sutarusi po Seimo posėdžio susitikti kavinėje, pasikalbėti apie balsavimo rezultatus ir aptarti, ką toliau būtų galima daryti, kad Civilinės sąjungos įstatymas būtų priimtas.

E. Latėnaitės teigimu, kavinėje kiti nukentėjusieji jai parodė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas visas incidentas.

„Pamačiau, kokie jie sukrėsti ir pati likau sukrėsta, kaip galima valstybės institucijoje reikšti tokią neapykantą“, – sakė E. Latėnaitė.

Ji teigė, kad patyrė psichologinį smurtą ir žalą, nes vėliau sulaukė įžeidžiančių žinučių, jos nuotrauka, pavarde su žeidžiančiais įrašais buvo dalijamasi socialiniuose tinkle.

„Aš esu viena auginanti vaiką, man baisu, kad mano vaikas auga visuomenėje, kur galiu būti taip įžeidinėjama Seimo nario“, – kalbėjo E. Latėnaitė.

P. Gražulio advokatė Loreta Guižauskienė klausė aktorės, ar ji nelaiko buvusio Seimo nario drąsiu, ginančiu savo įsitikinimus.

„P. Gražulis gina savo orumą įžeidinėdamas mane ir LGBT bendruomenę. Tai nėra pagarbos verta pozicija“, – sakė nukentėjusioji.

P. Gražulis teigė, kad E. Latėnaitę mato pirmą kartą.

„Sukilo nerimas, net supykino“

Kita nukentėjusioji Rasa Račienė pasakojo, kad taip pat dalyvavo Seimo posėdyje, matė incidentą tarp P. Gražulio ir kitų asmenų.

R. Račienė tvirtino save laikanti viešu asmeniu, turinčiu LGBTIQ bendruomenei priklausantį vaiką, viešai pasisakančiu ir kovojančiu už bendruomenės teises. Ji teigė taip pat gavusi žeidžiančių žinučių, sakė, kad asmeniškai priima įžeidimus LGBTIQ bendruomenei.

Teisėjui Audriui Cininui pasiteiravus, kodėl R. Račienė prašo neturtinę žalą atlyginti 284 eurais, nukentėjusioji atsakė, kad tiesiog pasižiūrėjo, kiek kainavo poilsis Druskininkuose su viena nakvyne.

Labai staigiai sukilo nerimas, net supykino, buvo labai nemalonu.

P. Gražulis klausė R. Račienės, kodėl iš LGBTIQ bendruomenės į teismą kreipėsi tik keli asmenys. Ji į tai atsakė, kad dauguma bijo viešumos ir reiškiamos neapykantos.

Nukentėjęs Denis Zubrickas pasakojo incidentą Seime stebėjęs iš arti.

„Labai staigiai sukilo nerimas, net supykino, buvo labai nemalonu“, – dalijosi D. Zubrickas.

Parodymuose D. Zubrickas tvirtino, kad P. Gražulio išsakyti įžeidimai buvo skirti ne konkretiems asmenims, o visai bendruomenei.

Kitas teismo posėdis turėtų vykti balandžio 8 dieną, jame parodymus duos liudytojai.

Teismas jau du kartus bandė atversti šią bylą. Vasario pradžioje P. Gražulio prašymu teismas nepradėjo nagrinėti bylos, paskelbė pertrauką, kad kaltinamasis galėtų susirasti advokatą.

Politikas atsisakė dalyvauti sausio 15 dieną suplanuotame teismo posėdyje. Jis buvo atvykęs į teismo pastatą, atsakė į žurnalistų klausimus ir tada išėjo. Už tai jam skirta 250 eurų bauda.

Seimas pernai lapkritį šioje byloje panaikino P. Gražulio teisinę neliečiamybę, kad jam būtų galima pateikti įtarimus, o gruodį per apkaltos procedūrą dėl priesaikos sulaužymo panaikino jo mandatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

ai

niekas tu siknakrusiu neniekina labiau nei jie patys

nu nu

Čia tai viskas atsibodo, geriau parašykite apie Gabrieliaus meilųžę ir nesantiokinį vaiką. Bus lygu 1-1

Senukas

Petrai laikykis, ar ne gbt su triusikais euvizijoj prestiža šalies norejo menkinti???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS