Teismo „dovana“ V. Karaliui: nelaisvę sutrumpino daugiau nei perpus | KaunoDiena.lt

TEISMO „DOVANA“ V. KARALIUI: NELAISVĘ SUTRUMPINO DAUGIAU NEI PERPUS

Apeliacinis teismas vienoje didžiausių cigarečių kontrabandos bylų Lietuvos istorijoje daugiau nei perpus sumažino laisvės atėmimo bausmę buvusiam policijos pareigūnui Viliui Karaliui.

V. Karaliui Vilniaus apygardos teismas 2019 metais buvo paskyręs 13 metų laisvės atėmimo. Naujai paskelbtu nuosprendžiu V. Karaliui skirti šešeri metai laisvės atėmimo.

Generalinė prokuratūra nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui, prašydama paskirti dar griežtesnę laisvės atėmimo bausmę – 16 metų laisvės atėmimo, o kitiems asmenims – nuo pusantrų iki 15 metų.

Tačiau trečiadienį paskelbtu nuosprendžiu teismas jį išteisino dėl nusikalstamo susivienijimo cigaretėms gabenti organizavimo, jo nusikalstamą veiką dėl cigarečių gabenimo perkvalifikavo į organizuotos grupės padarytus nusikaltimus.

Teisėja Virginija Liudvinavičienė paskelbė, kad dėl nusikalstamo susivienijimo V. Karalius ir kiti asmenys buvo išteisinti, nes nebuvo pasiektas aukščiausias organizuotumo ir pavojingumo lygis. Asmenys tesiekė pasipelnyti, jie nebuvo pasiskirstę vaidmenimis, nebuvo nustatyta jokia hierarchinė struktūra. Užduotimis jie buvo pasiskirstę ne bendraudami tarpusavyje, o darydami konkrečius nusikaltimus. Todėl juos teisėjai įvardijo kaip organizuotą grupę.

Šioje didelės apimties byloje dėl prieš 12 metų įvykdytų nusikaltimų buvo nuteisti 25 asmenys, Apeliaciniam teismui buvo pateikti 24 apeliaciniai skundai. Vienas asmuo pernai mirė, teismas jo bylą nutraukė dėl mirties ir dėl nepadarytų nusikaltimų.

Cigaretės buvo pakraunamos Rusijoje, gabenamos per Baltarusiją, įvežamos į Lietuvos Respubliką, siekta išgabenti į Lenkiją ar Vokietiją.

Šioje byloje be V. Karaliaus taip pat buvo nuteistas buvusio Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus sūnus Aivaras ir dar 22 asmenys, tarp jų ir buvę muitininkai.

V. Kamblevičiaus sūnus buvo išteisintas kaip nepadaręs veikos, turinčios nusikaltimo požymių. Bausmės sušvelnintos ir kitiems nuteistiesiems.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršijo 10 mln. eurų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų iš Rusijos. Cigaretės buvo gabenamos nuo 2009-ųjų sausio iki 2010 metų gruodžio.

„Buvo susitarta daryti nusikalstamas veikas ne tik Lietuvos, bet ir su Baltarusijos muitininkais. Cigaretės buvo pakraunamos Rusijoje, gabenamos per Baltarusiją, įvežamos į Lietuvos Respubliką, siekta išgabenti į Lenkiją ar Vokietiją. Nustatyta, kad Lietuvoje cigaretės buvo perkraunamos, buvo naudojami krovinių muliažai, klastojami krovinių dokumentai, paperkami muitinės pareigūnai“, – sakė teisėja V. Liudvinavičienė.

Byla Vilniaus apygardos teisme nagrinėta ilgiau nei šešerius metus. Lietuvos apeliaciniame teisme procesas neužtruko nė dvejų metų.

V. Karalius figūravo ir teisėjų korupcijos byloje. Išskyrus jo bylą iš pagrindinės, 2019 metų rugpjūtį teismas buvusį policininką nubaudė 21,6 tūkst. eurų bauda už pažadą papirkti teisėją.

Anksčiau V. Karalius teistas keturis kartus.

Daugiau nei 500 puslapių Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

GALERIJA

  • Teismo „dovana“ V. Karaliui: nelaisvę sutrumpino daugiau nei perpus
  • Teismo „dovana“ V. Karaliui: nelaisvę sutrumpino daugiau nei perpus
J. Elinsko / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

vgis

teisejams dave kysi ir sutrumpino laika

...

jo snukis tiesiog plytos prašo

ironija

tai, kad, matyt, atvirkščiai - karaliaus dovana piniginiu ekvivalentu teismui :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS