Užrašus ant S. Skvernelio gyvenamos gatvės palikęs vyras teisme visiškai išteisintas | KaunoDiena.lt

UŽRAŠUS ANT S. SKVERNELIO GYVENAMOS GATVĖS PALIKĘS VYRAS TEISME VISIŠKAI IŠTEISINTAS

Dėl užrašų ant buvusio ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio gyvenamos Upės gatvės asfalto teistas Gediminas Vaitkevičius teisme išteisintas dėl visų kaltinimų.

Vilniaus regiono apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio patarėjas G. Vaitkevičius visiškai išteisinamas dėl šmeižimo ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Teismas per posėdį paskelbė, kad dėl abiejų kaltinimų G. Vaitkevičius išteisinamas kaip nepadaręs veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

„Nėra surinkta neginčijamų įrodymų, kad jį (užrašą – BNS) pamatę aplinkiniai būtų šokiruoti, ar būtų sukeltas didelis išgąstis žmonėms ar būtų sustabdytas eismas“, – paskelbė teisėja Vaida Sinkevičienė.

Jos paskelbtame išteisinamajame nuosprendyje rašoma, kad G. Vaitkevičius nesiekė parodyti nepagarbą aplinkai, jis nurodė siekį viešoje vietoje išreikšti savo poziciją, pilietinį pasipiktinimą dėl galbūt neskaidrios kelio asfaltavimo istorijos.

„Kaip teigia G. Vaitkevičius, užrašas skirtas politinei kritikai. Nors šiuo atveju, teismo vertinimu, žodžiai nėra pagarbūs, G. Vaitkevičius nesiekė parodyti nepagarbą visuomenei, o išreikšti politinę kritiką“, –  sakė teisėja.

Teisėja taip pat atkreipė dėmesį, kad kelias nebuvo apgadintas tiek, kad juo nebūtų galima važiuoti, dėl jo nebuvo pareikšta civilinio ieškinio, o užrašo nuplovimo darbai kainavo kiek daugiau nei 50 eurų.

Teismo nuosprendyje taip pat rašoma, kad išteisintasis dirbo Susisiekimo ministerijoje patarėju, apie gatvę sužinojo 2017 metais. Tada jam buvo pavesta  pasidomėti asfaltavimo galimybėmis, net nesuprato, kokia tai gatvė, manė, kad ji yra mieste. Surinkęs informaciją ir supratęs, kad ji ne ministerijos kompetencijoje, informaciją perdavė ministrui.

Teisėja V. Sinkevičienė atkreipė dėmesį, kad kelio asfaltavimo klausimą kėlė žiniasklaida, VTEK, todėl G. Vaitkevičiui galėjo susidaryti prielaidos jo subjektyviai nuomonei dėl kelio asfaltavimo. Žodžiu „vagis“, teismo vertinimu, nesiekta nukentėjusįjį apkaltinti vagyste, kriminaliniu nusikaltimu, o išreiškė subjektyvią nuomonę viešai diskutuojamu klausimu.

„Svarbu atriboti informaciją nuo nuomonės, už nuomonę baudžiamoji atsakomybė nekyla. (..) „Vagis“ turi kriminalinės veiklos turinį, žodis pavartotas perkeltine prasme, „vagies namai“ neturi konstatuojamojo požiūrio, G. Vaitkevičius nuo pat bylos pradžios to laikėsi“ ,– sakė teisėja.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad S. Skvernelis yra viešas asmuo, situacija dėl kelio asfaltavimo sulaukė didelio žiniasklaidos ir visuomenės susidomėjimo dar iki užrašant žodžius ant asfalto.

Visgi teisėja pastebėjo, jog išteisintasis nuomonę išreiškė netinkamu būdu ir jo veiksmai gali būto vertinami administracine ir civiline tvarka.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

„Aš, tiesą sakant, tokio sprendimo ir tikėjausi. Teismo sprendimas yra teisingas, ačiū teisėjai, teismui. Stiprus sprendimas, stipri teisėja. Aš suprantu, jai nelengva“, –  žurnalistams sakė nuosprendį išklausęs G. Vaitkevičius.

Jeigu jis būtų nubaustas administracine tvarka, išteisintasis mano, kad tai būtų „normali auka dėl visuomenės intereso gynimo“. Laukdamas teismo, jis sakė buvęs bet kam pasiruošęs, net ėjimui į kalėjimą.

„Jo veiklą turi tirti, o ne mano kritiką politikui. Mes turim teisę kritikuoti politikus, nes per tai vyksta demokratija ir valdžios kontrolė. Aš tikrai nesitraukiu nuo savo nuomonės, kad jis (S. Skvernelis – BNS) darė įtaką ir būtent ta įtaka asfaltuoti Upės gatvę ir buvo lemiama, kad ji buvo pradėta asfaltuoti jam einant ministro pirmininko pareigas. Tų faktų dar neištyrė, nebuvo ikiteisminio tyrimo, jokio ikiteisminio tyrimo įstaiga nepasisakė“, – žurnalistams sakė G. Vaitkevičius.

BNS primena, kad 2019 metų spalio pabaigoje perskirstant Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšas Vyriausybė 300 tūkst. eurų papildomų lėšų skyrė Vilniaus rajonui, nors ši savivaldybė nebuvo pateikusi konkrečios paraiškos, nebuvo nurodžiusi ir prašomos sumos. Portalas 15min.lt pranešė, kad visa ši suma buvo skirta tuometinio premjero S. Skvernelio gyvenamos gatvės ruožo asfaltavimui.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija tyrė, ar S. Skvernelis nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų, tačiau po pusmečio tyrimą nutraukė, taip ir nesurinkusi pakankamai duomenų spręsti vienaip ar kitaip.

Vilniaus rajone esančios Upės gatvės asfaltas buvo aprašinėtas praėjusių metų birželio 10 dieną, ant jo buvo palikti užrašai „vagies namas“ ir „Skvernelis“ bei nupiešta rodyklė.

Gatvę apipaišiusį vyrą vietoje sulaikė Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai ir perdavė policijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Tai

Tegul paduoda i teisma ir irodo kad jis nevagis ir ne zulikas ko laukia

Menkysta

Aisku, kad skvernelis yra korumpuotas. Bando sitas menkysta dar gintis pavoges 300k euru.

Valio

Nepatinka man kaimynai. Galim ir mes užrašus rašinėt. Išteisins.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS