Vietoj įkurtuvių džiaugsmo jau metus trunkantis košmaras: vilniečiai negali gyventi savo namuose | KaunoDiena.lt

VIETOJ ĮKURTUVIŲ DŽIAUGSMO JAU METUS TRUNKANTIS KOŠMARAS: VILNIEČIAI NEGALI GYVENTI SAVO NAMUOSE

  • 2

Pusšimtis į naujus namus negalinčių įsikelti šeimų su plakatais rinkosi prie statybų inspekcijos. Ši institucija sustabdė statybų leidimą, kurį pati anksčiau ir buvo išdavusi. Dėl klaidos kaltina Vilniaus savivaldybę. O metus besibylinėjantys vilniečiai neslepia desperacijos ir įtaria, kad jų butų statytojas bankrutuos, o jie liks be naujų namų, praneša LNK.

Prie statybų inspekcijos susirinkę vilniečiai plakatais gėdino valstybinę instituciją. Niekaip į savo įsigytus butus negalintys įsikelti gyventojai piktinosi inspekcijos sprendimu naikinti statybų leidimą, kurį pati anksčiau ir buvo išdavusi. Pasak vilniečių, su statybų inspekcija bandoma aiškintis jau beveik metus, o tiesiogiai susitikti iki šiol niekada nepavykdavo.

Nukentėję gyventojai neslepia apmaudo ir desperacijos dėl susiklosčiusios situacijos.

Pirmiausia buvo buldozeriu einama į teismą, byla pralaimėta, o tada nusprendė, kad užsuks bylą iš naujo.

„Pagrindo rimtumo prieš kreipdamiesi į teismą jie nepatvirtino, neatliko privalomų procedūrų, t. y. pažeidimų vertinimo, jie nedavė statytojui laiko susitvarkyti tuos pažeidimus. Pirmiausia buvo buldozeriu einama į teismą, byla pralaimėta, o tada nusprendė, kad užsuks bylą iš naujo“, – situaciją nupasakojo viena iš protestuotojų Gintarė Ruzgienė.

Protestuojančius vilniečius po kurio laiko pasitiko inspekcijos atstovė, kuri besipiktinančius gyventojus pakvietė užeiti ir pasikalbėti už uždarų durų. Žurnalistams klausytis diskusijos nebuvo leidžiama. Su objekto statytoju žurnalistams susisiekti nepavyko.

Po geros valandos diskusijų, inspekcijos poziciją išklausę vilniečiai toliau nesuprato, dėl ko vilkinamas projekto pridavimas.

„Atsakymų mes iš esmės negavome, gavome juos labai formalius. Apie pačios statybų inspekcijos darbuotojų broką mes komentaro negavome, nes jie jį traktuoja sau palankia linkme. Norimo rezultato mes čia nepasiekėme“, – komentavo G. Ruzgienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pastatui, į kurį savininkai vis dar negali įsikelti, leidimas buvo išduotas prieš ketverius metus. Statybų inspekcija aiškina, kad nustatyti su viešuoju interesu susiję pažeidimai, pavyzdžiui, tam tikrų statybų reikalavimų neatitikimai.

Vietoje kvietimo pasirašyti notarinę sutartį sulaukėme informacijos, kad projektas yra paduotas į teismą.

„Statybos inspekcija atliko tyrimą gavusi STT kreipimąsi dėl teisėtumo. Atlikusi tyrimą statybos inspekcija nustatė pažeidimų, dėl kurių kreipėsi į teismą dėl statybą leidžiančio dokumento panaikinimo“, – teigė valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos veiklos gerinimo skyriaus vedėja Gita Šematovičiūtė.

Gyventojai stebisi, kad praėjus tiek laiko neatitikimai buvo pastebėti tik dabar.

„Pirkome būstą su galiojančiu statybos leidimu, namas sparčiai kilo į viršų, tik vietoje kvietimo pasirašyti notarinę sutartį sulaukėme informacijos, kad projektas yra paduotas į teismą, nes ginčijamas statybų leidimo teisėtumo klausimas. Užsisuko teismų karuselė“, – kalbėjo G. Ruzgienė.

Į neaiškias pinkles pakliuvę vilniečiai įspėja kitus gyventojus – net ir legaliai įsigijus būstą galima likti be nieko.

„Į tokią situaciją gali patekti kiekvienas, kuris perka būstą. O jeigu tyrimą pradeda teisėsaugos institucija, kaip mes žinome, jie gana plačiai vykdo tuos tyrimus ir nebūtinai jie kažkur nuveda, tokiu atveju net ir senatis nelabai galioja“, – sakė G. Ruzgienė.

„Procesai yra ilgi, nesukurti atsižvelgiant į žmones, į visuomenės interesus. Kaip kalba statybų inspekcija, jie žada ginti visuomenę tik ne mūsų visuomenės dalį, turbūt“, – kalbėjo vieno iš butų savininkas Mindaugas Kuprys.

Statybų inspekcija kiek anksčiau pati kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą su reikalavimu pripažinti negaliojančiu savo anksčiau išduotą statybos leidimą. Teismui nutraukus bylą, šiandien inspekcija kreipėsi į prokuratūrą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Dėl susiklosčiusios situacijos dabar 57 šeimos patiria finansinių nuostolių, t. y. sumokėti avansai, kai kurie pardavė butus, kad galėtų kraustytis į naujus namus, kai kas negali grįžti iš užsienio. Kuo toliau tęsis tos visos bylos, tuo mūsų likimas bus niūresnis, nes statytojui jau gresia bankrotas, o mes liksime be nieko“, – prognozavo G. Ruzgienė.

Jos teigimu, šiame bylinėjimosi procese turėtų būti užtikrinta, kad niekuo dėti butus įsigiję pirkėjai neliktų nukentėję. Deja, bet statybų inspekcija apie tai išvis nekalba.

„Yra Europos žmogaus teisių teismo išaiškinimas labai panašioje Lietuvos byloje, kad jie (statybų inspekcija – red. past.) turi teisę ginčytis, taisyti pažeidimus, padarytus valstybinių institucijų, bet tuo metu neturi nukentėti niekuo dėti, mūsų atveju, pirkėjai. Mes nukentėjome ir kenčiame toliau, patiriame dideles išlaidas. Mes klausėme statybų inspekcijos – jeigu jie ruošiasi toliau tąsyti tą pačią bylą, kaip bus užtikrinami mūsų interesai. Deja, atsakymo nesulaukėme. Susidarė įspūdis, kad jie nenori prisiimti atsakomybės ir nori, kad viską išaiškintų teismas, viską išaiškintų kažkokia kita institucija ir mes esame viso to įkaitai“, – aiškino G. Ruzgienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nėra nieko baisiau

už valstybiniu įstaigu kabinetines moteriškes. Ypač tas kur metuose. Dėl tos pačios problemos 3 kartus skambinau į sodra. Ir kiekviena karta išgirsdavau vis kitokį atsakyma :D

fas fas

nu jei stovit su aciu plakatais - tai ir prasom nuo valdzios jums

SUSIJUSIOS NAUJIENOS